Mi ez a fehér valami a torkomban?
Már régóta itt van, de nem nagyon foglalkoztam vele. Bal oldalt van csak, egy lyukban, egy darab, hófehér, nem sárgás. Most fülpiszkálóval hozzányúltam, hogy levegyem, hát nem jött le, de fájt, ahogy hozzáértem. Ja, és a fülemben is fájt.
Mi lehet ez? Tudom, hogy nem tüszős mandulagyulladás, mert olyanom volt már párszor, és az borzasztóan fájdalmas, beteg is vagyok olyankor, de most nem.
Valószínűleg a mandulámmal van összefüggésben, mivel azon a környéken van, de mindig csak a bal oldalon jön ki.
Előre is köszönöm a válaszokat!:)
"A mandula körüli tályog kialakulása a garat felépítéséből, valamint a kórokozó baktérium gennyképző készségéből adódik. A torokmandula ugyanis olyan "ágyban" fekszik, ahol úgynevezett kötőszövetes rések mentén a mandula körül lehetőség van genny meggyűlésére. A gyulladás hatására, tályogképződés esetén, ezekben a résekben gennyel teli tömlő alakul ki. Sajnos ezek a kötőszövetes rések lefelé a mellkas felső részével közlekednek. Ezért ha nem kezdjük el időben kezelni a tályogot, akkor a potenciálisan mellkasba csorgó genny akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Emiatt a mandula körüli tályogot minden esetben kórházi körülmények között kell kezelni!"
Nézd meg, hogy a combhajlatban, a nyakadon, az állad alatt nem nagyobbodtak-e meg a nyirokcsomók!
"A mandula körüli tályog általában heveny mandulagyulladás szövődményeként alakulhat ki. Mandulagyulladás esetén, ha a kezelés hatására - átmeneti javulás után - a panaszok nem múlnak el teljesen, és a torokfájdalom egyoldalivá válik, fokozódik, majd ismételten láz, elesettség alakul ki, a nyelés nehezített, a beszéd gombócos lesz, és esetleg az azonos oldali nyirokcsomók megduzzadnak, valószínűleg mandula körüli tályog alakult ki.
Ritkábban az átlagos mandulagyulladás szakasz akár ki is maradhat, és eleve egyoldali, gyorsan fokozódó torokfájdalom képében jelentkezik a betegség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!