Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Aki már átesett Gyökércsúcs-re...

Aki már átesett Gyökércsúcs-resectio -n (gyökércsúcs-rezekció, amputáció), mennyire gyógyult szövődmény vagy kiújulás nélkül? Tapasztalatokat tudnátok írni? (még előtte vagyok)

Figyelt kérdés

kórelőzmény: adott egy gyökérkezelt és gyökércsappal is ellátott fog (jobb felső 6-os), enyhe tompa nyomást kezdek érezni az arcon, a fog enyhén érzékeny ütögetésre (nem fájdalom, hiszen gyökérkezelt), fogröntgen kimutat gócot a gyökércsúcs felett. Mivel gyökércsapos fog, gyökértömést nem lehet cserélni, vagy fogkihúzás és pótlás (ezt jó lenne megúszni, hidat nem akarok, mert a környező két fogat nem akarom legyalultatni, beültetésre meg most perpill nem lenne pénz), vagy a gyökércsúcs-resectio.

Viszont állítólag a szakirodalom és a valóság együtt 50-70%-os sikerességet (kiújulásmentességet) mutat csak.

Ráadásul zavar, hogy ablakot nyitnának a szájpadláson a csonton, amit a lebeny takar majd csak el. (persze elcsontosodhat idővel, de akkor is)

Ha tudnám előre, hogy ki fog újulni, és nem éri meg a macera, akkor kihúzatnám, és fogbeültetés, az anyagiakat meg valahogy megpróbálnám túlélni...

Véleményeket szívesen fogadok, előre is köszönöm.

2013. aug. 15. 23:50
 1/6 anonim ***** válasza:
nekem 2 is van tökéletesen gyógyult, teljesen jó lett mindkettő(több éve), ne húzasd ki, nagyon nehéz a pótlás, és nem is ilyen sikeres. Az íny felől vágja fel- ott leszedi a gyökércsúcsot és visszavarrja. Érzéstelenítve nem fáj, utána kicsit 1 napig fáj(hűtőbe tegyél 1/2 l-es zacskós tejet, azzal lehet borogatni.
2013. aug. 16. 00:06
 2/6 anonim ***** válasza:

Nekem 4 hónapja volt ilyen műtétem. Nagyon féltem...De komolyan, annyira remegtem, mint a nyárfalevél. DE, nagyon jól elérzéstelenített a doki, SEMMIT nem éreztem. Fél óra volt a műtét előkészítéssel együtt. Szó sem volt arról, hogy kiújulhat, főleg azért, mert ezek elsősorban gyökérkezelt fogaknál jelenhetnek meg, amikor nem jó a gyökérkezés és feljut a baci. Nekem amúgy a jobb 5-ös és 6-os gyökerénél volt, ezért az egyiknél gyökértisztítást végeztek és újra áttömték, a másiknál meg meg kellett csinálni a gyökérkezelést. Vagyis 2 fogamat húzták volna.

Utána mondták, hogy kellemetlen lehet a gyógyulási folyamat, meg nagyon feldagad, de vettem ezt a jégzselét és borogatam úgy, ahogy a doki mondta, és annyira jó volt, hogy 3. napra eltünt a duzzanat és csak az első éjjel kellett fájdalomcsillapítót bevennem. Mondjuk nekem nem a szájpadláson nyitottak ablakot, hanem az ínyemen.

A lényeg, hogy ne huzass szerintem!

2013. aug. 16. 00:08
 3/6 anonim ***** válasza:
Nekem ugyanez volt, gyógyszer 1 hétig, majd műtét, nemsokára kiújult, megint gyógyszer és műtét, végül ki kellett húzni.
2013. aug. 16. 08:02
 4/6 anonim ***** válasza:
Nekem már több mint 7 éve volt ilyen műtétem a bal 1-es és 2-es fogamon, mivel ciszta volt a gyökerükön. Nekem is fél óra volt a műtét, nem fájt egyáltalán, a legkellemetlenebb része az volt nekem, amikor láttam a rengeteg véres vattát, amit a számból húzkodnak ki. Szóval abszolút kibírható. Semmilyen szövődményem, vagy panaszom nincs. Minimálisan a varrat helye szokott fájni, ha front van, de ennyi.
2013. aug. 16. 11:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Anyukámnak is mos csináltak ilyet 1 hónapja neki is ciszta volt az egyik foga gyökerénél. Magán szájsebész csinálta neki de azt mondta h egyáltalán nem fájt, kibírható az a fél óra. Neki azóta semmi panasza nincs.

Szerintem ne húzasd ki a fogad inkább csináltasd meg a rezekciót.

2013. aug. 16. 14:06
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek a választ! bevállalom a resectio-t, és reménykedem hogy nem újul ki... :)
2013. aug. 16. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!