Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Gyökérkezelést kapok. De nem...

Gyökérkezelést kapok. De nem tudom hogy működik. Elmondaná valaki?

Figyelt kérdés
Megköszönném ha valaki elmagyarázná. Nagyából tudom miről van szó de hogy mennyire fáj és hogy mennyi ideig tart jó lenne tudnom. köszönöm ha valaki NORMÁLISAN válaszol nekem!
2009. okt. 20. 15:27
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

1. csinálnak egy röntgent a fogadról

2. beadják az érzéstelenítő szurit

3. ha elzsibbadt a fogad, kifúrják a gyökércsatornákig, azaz a fogbélig.

4. kis tűszerű eszközzel kiszedegetik a fogbelet, illetve a gyökércsatornákból az idegszálakat. ezekután elővesz a doki egy másik tűt, ami kicsit recés, ezekkel megreszeli a gyökércsatornák falát, hogy teljesen kitakarítsa, ne maradjon benne semmi törmelék.

5. elővesz egy újabb tűt. ezt rákapcsolja egy berendezésre, ami arra való, hogy tized mm pontosságug bemérje, milyen hosszúak a gyökércsatornák. ez azért fontos, hogyha később betömi a gyökeret, akkor a tömés a gyökércsatorna csúcsáig érjen, kül szar lesz az egész és mehetsz vissza. sz eredményt bediktálja az asszisztensnőnek, aki beírja a beteglapodra.

6. fertőtlenítő anyaggal átöblíti a gyökércsatornákat

7. ezek után 2 variáció lehetséges:

a/ a gyökércsatornákba kis tamponszerűségeket tol fel, amik fertőtlenítővel vannak átitatva és egy rágógumiszerű anyaggal lezárja a lyukat, ez egy ideiglenes tömés

b/ nyitva hagyja az egészet és kiadja, hogy ne egyél azon az oldalon. ezt akkor szokták csinálni, ha komoly gyuladás van a fogban, és a gennynek szabadon ki kell folynia

8. mára ennyi, hazamehetsz.

Köv. felvonás, pár nap-1 hét múlva:

1. kiszedegeti a tamponokat a gyökércsatornákból.

2. újra átöblíti fertőtlenítővel

3. ha már nem fáj a fogad, nincs panaszod, betömi véglegesen a gyökércsatornákat meg az egész fogadat.

4. ha még mindig fáj a fogad, akkor is átöblíti, esetleg újra megrezseli a csatornákat a kis tűvel és megint beleteszi a tamponkákat, majd zárótömés. ezt addig csinálja, míg panaszmentes nem lesz a fogad. akkor tömi csak be végleg, ha már végképp semmi panasz nincsen.

Na most az, hogy mennyire fáj, 2 dologtól függ:

1. dokifüggő, tehát érdemes normális dokihoz meni, lehetőleg nem sztk-futószalagos rendelésre.

2. mennyire van begyulladva a fogad. ha nagyon gyulladt, akkor nem is áll neki ott azonnal, hanem ad gyulladáscsökkentőt, és visszarendel pár nap múlva

Jó dokinál, nem túl elhanyagolt esetben nem fogsz fájdalmat érezni. bár egy igazi, kőkemény fogfájásnál még egy fájdalmas gyökérkezelés is elviselhetőbb. ne félj, ki lehet bírni, ha fáj, ha nem.

2009. okt. 20. 15:42
 2/5 anonim ***** válasza:
67%
Én úgy tudom, hogy egy átlagos fogfúróval bele fúrnak az ínyedbe a fog gyökerénés és arra rácsavarodnak az idegek és azt veszik ki. Nekem még nem volt ilyen, de a testvérem mesélte, hogy épp próbált a dokinál lekileg felkészülni a kezelésre, amikor közölte a doki, hogy már kész is vannak :O Szóval fájdalom csillapító mellet elvileg meg sem érzed az egészet.
2009. okt. 20. 15:44
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Sima gyökérkezelésnél NEM fúrnak ínyedbe.

az előttem szóló testvérénél gyökércsúcs rezekciót csináltak (azt csak olyankor csinálnak, ha a gyökérkezelésre nem akar az istennek se meggyógyulni a fog, de ez ritka).

2009. okt. 20. 15:53
 4/5 anonim ***** válasza:
akkor sorry, inkább más kérdésre válaszolok :D
2009. okt. 20. 16:12
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen! :))
2009. okt. 20. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!