Fogszabiról vmi tudnivalók? SEGÍTSETEEEK!
Hamarosan (máj.16) lesz fogszabim, és segítenétek légyszi, h miket lehet enni, meg hogy kell tisztítani.Jah, meg h mit fog csinálni a doki?
Menni idő amíg felrakják?
Elötte kell egy darabig éjszakai is?V az mikor?
Nyugi, nem kell félni, nem fáj annyira, csak amikor felrakja az ívet, meg a *bracketteket,(*a bracket kis "lábacskák" amit a fogadra ráragasztanak, és az ívet belefűzik)akkor azt fogod érezni, hogy tele van a szád, de ez pár nap/hét (mindenkinél más) és megszokod. Előszőr, amikor még szokatlan, akkor ajánlatos pépes ételeket fogyasztani, mint pl. a joghurt, vagy főzelékek. (az osztálytársam babakaját hozott be a suliba.) Érdemes elkerülni a dió, mogyoróféléket, magvakat, almát(az almát: amikor már megszokod a fogszabályzót, akkor megpróbálkozhatsz vele.), mert letörheti a bracketteket. Karamellát NE egyél, mert nagyon-nagyon beletud ragadni a fogszabályzóba, és sokat kell bajlódni vele, hogy kijöjjön. A rágóra sokan mondják azt, hogy beleragad, de én sokat rágózok (jó, azért óvatosan), és ha bele is ragad, akkor is kitudom szedni, és nem ragad annyira, mint a karamella. Szóval előszőr puha ételeket egyél, és próbáld elkerülni, a kemény, ragadós és egyéb kajákat... A fogszabit sokkal többször, és alaposabban kell tisztítani, mintha nem lenne. Sok boltba árulnak ilyen direkt fogszabisoknak készített fogkefét. Olyan, hogy a maradékokat kilehessen szedni, és belehessen nyúlni a fogszabályzó mögé. Még érdemes szájvizet is használni, a friss leheletért.
Az fogdoki, előszőr felragasztja a bracketteket, hogy olyan világítós lámpaszerű "valamivel" feltapasztja a fogakra. Aztán belefűzi az ívet (fém drót) a kis brackettekre, akkor egy kicsit érezni fogod hogy húzza, feszíti a fogadat. (de az is mindenkinél más, hogy mennyire fáj.) Ezt követően megfogja kérdezni, hogy szúr-e valahol a drót, és ha szúr, akkor ad viaszt, hogy rálehessen rakni a kiálló fémcuccra. Aztután megbeszélitek a következő kontrollt 1 hónap múlva, de szerintem a fogorvos is elmondja a fogszabályzóról a tudnivalókat. Amíg felrakják kb. 45 perc-1-1,5 óra, de ez is mindenkinél más.
Nem, előtte nem kell éjszakai fogszabályzó, csak utána, hogy még rendben tartsa, és ne álljanak vissza a fogaid.
Minden kontrollnák, amikor vissza kell menni mindig kicseréli az ívet kisebbre, és mindig jobban-jobban húzza, de a fogsorod megy az ívvel. Még lehet színes gumikat is kérni(ez nem minden orvosnál van, meg a porcelán fogszabályzónál sincs így.), amit rárak a brackettre.
Sok sikert, türelmet, lehet, hogy fájni fog, de a szépségért meg kell szenvedni... :D
Én is köszönöm a válaszokat! :P
Nekem jövőhéten csütörtökön rakják fel felülre. Nagyon-nagyon várom már! :3 14/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!