Rendszeresen mosom a fogam, de nagyon szuvasodik. Igaz, szénsavas, barnakolát iszom . E miatt romlana ennyire?
Melyik szuvasodik?
Reggel este mosod? Mennyi idős vagy?
Nem hülyeség, hogy a kólától ilyen! Amiben szénsav van az eleve rontja a fogzománcot.Sajnos én is így jártam. Állandóan tömték az első fogaim, mára már úgy elvékonyodott a zománc, hogy kettőre korona került sajna. Első kérdése az volt a dokinak, refluxos vagyok e? Ugyebár a gyomorsav visszaáramlása lehetne a bűnös, de nincs ilyen bajom. Második kérdése, mennyi gyümölcsöt fogyasztok? Itt a gyümölcssav a bűnös. A végén kiderült, mivel évek óta szénsavas ásványvizet iszom, ez lemarta a zománcot. Vagyis ihattam volna kólát is azzal is így jártam volna.Nesze neked egészséges életmód.
Szóval a 2 első fogam menthetetlen volt, hiszen amikor iszom mindjárt ezeket a fogakat érinti az ital közvetlen.
A továbbiakban olyan speckó fogkrémet javasolt a doki ami a savasság ellen van (Pronemal,Sensod.)Fogmosást is módjával, csakis ilyen étel/ital fogyasztása után 1 órával, gyengébb fogkefével, mert a túlzott fogmosás is leviszi a zománcot.
Talán neked is segíthet ez.
A fogak romlása egyénenként változik. Egyrészt genetikai, fejlődési (ásványi anyag bevitel), de persze a szájhigiéniai okok is közrejátszanak, kinek milyen mértékben hajlamosak a szuvasodásra és egyéb fogbetegségre.
Azoknak, akiknek felnőttkorukban rendszeres fogápolás mellett is könnyen romlanak a fogai, előzménye lehet pl. a gyerekkorban, még a tejfogak időszakában történt állapot. Ha akkor elhanyagolják, nem törődnek vele hogy a gyerek kilószámra falja az édességeket, lesz 1-2-3-4-5 szuvas foga, és az "mit számít, hisz úgyis leváltja, kipereg", az bizony hibázik, és ez már a maradandó fogak kárára is mehet. Sajnos láttam nemrégiben utazás közben egy 5 év forma kisfiút, aki az apjától kérte egymás után az olvadósrágót, aki adta neki "jó apuka módjára", miközben a gyereknek láthatóan az első fogai is már oly mértékben el voltak szuvasodva, hogy sem esztétikailag, sem etikailag nem volt szép látvány egy "egészséges kisfiú" láttán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!