Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mitől függ, hogy mennyibe...

Mitől függ, hogy mennyibe kerül egy fogtömés?

Figyelt kérdés

Körzeti fogorvoshoz járok és hamarosan fogtömésre kell majd mennem. Nálunk még amalgámot is használnak,az ingyenes,viszont a fehér tömés már 8000-11000 Ft foganként. Mivel nekem nem egy tömésem lesz,így elgondolkodtam rajta,hogy melyik is lenne jó. A doki persze a fehéret ajánlja,és mindenhol csak negatívumot olvasok az amalgámról. Van már egyébként 2-3 amalgámtömésem,még régebbről és egy fehér is. Egyikkel sincs problémám,semmi különbséget nem érzek közte. Persze tudom,hogy az amalgám káros meg minden. De mivel több tömésem is lesz,kicsit húzós annyiszor 8000 Ft-ot kicsengetni érte.

Nem igazán értem amúgy,hogy mitől vannak ilyen különbségek fogászatok között. Mindenhol mást olvasok: valahol a fehér tömés is ingyenes (körzetinél),máshol nem. Ez is egy sima körzeti rendelő,ahova én járok,mégis fizetnem kell érte,ha esztétikus,fehér tömést szeretnék.

Nem tudom,mit csináljak...

2012. okt. 15. 14:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Az én dokim asszisztense megsúgta, hogy rossz az amalgám persze, de tartós...a fehéret pár évente cserélni kell, de legalábbis ellenőriztetni és cserélni ha gázos kezd lenni. Ami látszik, azt úgyis fehérrel tömi. Amalgámot nem tesznek első fogakba. Az ár függ a tömés anyagától és mennyiségétől is.
2012. okt. 15. 14:45
 2/13 A kérdező kommentje:
Na igen,a tartósság sem egy elhanyagolható szempont. Kb az olcsósága és a tartóssága volt egyedüli pozitívumként feltüntetve az amalgámnak. Ez mondjuk 2 igen fontos szempont,de mellette meg ott van ugye az a sok negatív,amit hallani. Na meg nálam nem is csak egy tömésről lenne szó,hanem többről,és nem tudom,hogy mennyire lenne káros,ha mind amalgámmal lenne betömve.
2012. okt. 15. 14:59
 3/13 anonim ***** válasza:

Semmi bajod nem lesz az amalgámtól. A fehér tömés ugyanúgy üzlet, mint bármi más a gyógyszeriparban. A fehér tömés esetén viszont ne csak a pénzügyi oldalát nézd, hanem azt is gondold meg, hogy minden alkalommal, amikor egy fogat újra kell tömni, akkor a tisztításnál fúrnak belőle, ami a fog folyamatos roncsolódását okozza. Lehet, hogy a második-harmadik alkalomnál már nem lesz mit újratömni.

Az én amalgám töméseim több mint 20 éve vannak bent és még nem kellett hozzájuk nyúlni.

2012. okt. 15. 15:07
 4/13 anonim ***** válasza:
Gyerekkoromban nem is tömtek mással csak amalgámmal (hátul). '75-ben születtem és anyámnak sincs más tömése csak amalgám. Neki 30 évesek és nem kellett semmit csinálni még velük :) előbb kell kihúzni a fogat pl: csontritkulás miatt. Nekem 4 amalgám tömésem van, de nem hinném, hogy ez tesz a sírba majd.
2012. okt. 15. 15:13
 5/13 A kérdező kommentje:

Igen,a fehér tömésről olvastam,hogy kevésbé tartós talán és később szükség lehet esetleg újratömésre.

Csak azért tartok kicsit az amalgámtól,mert nekem ahogy írtam is- több fog töméséről lenne szó (persze nyilván nem egyszerre :)),és amiket eddig hallottam,azok szerint már egy amalgám tömésben is elég magas a higany értéke.

2012. okt. 15. 15:26
 6/13 anonim ***** válasza:
Te tudod. Mi csak megosztunk veled tapasztalatot. De!!! honnan tudod, hogy mi van a fehérben? :) Csak mert nem mondják az nem jelenti, hogy semmi...
2012. okt. 15. 15:27
 7/13 A kérdező kommentje:

Persze,és ezt értékelem is :) Épp azért írtam ki a kérdést is,mert tanácstalan vagyok még. Próbálom mindkét oldalát végiggondolni és dönteni. Hajlok egyébként az amalgám felé. Tudom,hogy nem kell mindenben 100%-ban megbízni,amit a média sugall,és régebben is tömtek fogat,amikor még nem volt "divatban" a fehér tömés. Mégis élnek még az emberek :)

Alszok rá még 1-2-őt mindenesetre és döntök majd. Köszönöm a véleményeket :)

2012. okt. 15. 15:41
 8/13 anonim ***** válasza:
fogorvostan hallgató ismerősömtől tudom, h f*szság az, amit az amalgámról mondanak. igaz h van benne higany, de kötött állapotban. bár most magam ellen beszélek, mert én az összeset ki akarom cseréltetni fehérre, mert az jobban néz ki meg jobban is zár. meg a doki is úgy van vele, h ha már fizetsz érte, akkor legyen megcsinálva rendesen.
2012. okt. 15. 17:57
 9/13 anonim ***** válasza:

neekm fehér tömésem van, egyik 1. fog

hát kb. 3 évente kiesik, úgyhogy elég bosszantó

nem mindenhol 10000, én pl. utoljára 2 éve még 5-ért rakattam bele újat

2012. okt. 15. 19:55
 10/13 anonim ***** válasza:
Én legutóbb kuponos fogtömésen voltam,6000-ért csinálták darabját mérettől függetlenül,3 db-ot kelett tömni,tehát megúsztam 18E-ből.Eredeti áron 9E lett volna darabja(egy felszinűek voltak).
2012. okt. 15. 23:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!