Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Bölcsességfoggal kinek mi a...

Bölcsességfoggal kinek mi a tapasztalata?

Figyelt kérdés
Hány évesek voltatok mikor kinőtt, mennyi idő alatt jött ki? Mindegyik megvan? Mennyire fájt, kellett hozzá orvos?

2012. okt. 14. 19:47
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Nahh.. (hát) Nekem kettő kinn van félig, kb. 3 év alatt eddig jutottak..:-/ .. Itt ott érzem őket, x havonta jön elő napokra/hetekre... Most a 3. nő, (nekem)jobb oldalon alul.. Sokszor vér ízt érzek a számban és elegem van néha belőle :( Elmentem köpni és tényleg pirosas vt.. Mivel növögetnek.. A felső 2 nekem elég vicces sztori... 1-1 fogam ki lett húzva és az üres részt ahogy nőttek, összetoltál.. Szóval ott most fél fognyi hely van és nem egy egész.. Akartam koronát oda :-///// De ha félig nőttek ki és fél fognyi hely maradt,ha egészen kinőnek összetolják a felső 2 sort mindkét oldalon? Ez érdekes lesz :-S ....
2013. nov. 18. 11:44
 12/13 A kérdező kommentje:
És ahol, nincs kihúzott fog és nő most (alul), ott lehet gondom belőle,hogy tolja a fogakat és nincs helye ?? Fájni fog???
2013. nov. 18. 11:46
 13/13 anonim válasza:
Sziasztok! Nekem 3 napja távolították el - szájsebész, fogorvosi rendelőben - az egyik oldalon mindkettőt (alul-felül, párban), és a másik oldalon ferdén kinőtt, harmadik bölcsességfog eltávolítását is javasolta, de azt majd egy másik alkalommal (ha egyáltalán rászánom magam a gyógyulás után). Maga az eljárás valóban nem fájdalmas (mitől is lenne az? hiszen érzéstelenítéssel történik), tehát a húzó, feszegető, fúró-véső, roppantó mozdulatokon és hanghatásokon kívül mást nem érzel. De! Véleményem szerint ez azért egy roppant brutális beavatkozás (pláne, ha az állcsontban elhelyezkedő, félig bennrekedt fogat csak csontvéséssel lehet kiszabadítani, mint nekem is, alul), aminek azért igenis VANNAK kockázatai (pl. esetemben az orvos a legvégén közölte, hogy sajnos lehet, hogy megsértett egy ideget, aminek lehet olyan következménye, hogy hónapokig vagy akár örökké zsibbadni fog azon a részen az állkapcsom vagy a nyelvem). Azért nem akarok előre "vészmadárkodni" (és azt mondani, hogy az enyémet elszúrta a doki), mert szeretném megvárni a teljes gyógyulási időt (néhány hét), és csak utána mondani megalapozott véleményt. A bölcsességfogak eltávolításának menete a többiek által leírthoz hasonló volt: 1. panorámaröntgen készítése és gyors kiértékelése (ítélet: Ki velük! - az a gyanúm, hogy sokszor olyankor is rábeszélik a betegeket az eltávolításra, amikor nem lenne feltétlenül szükséges. Ne felejtsük el, hogy 4 db bölcsességfog eltávolítása egy modernebb rendelőben kb. 100 000 Ft körül mozog (foganként 25 000 Ft, ha feltárás is van, nem csak sima foghúzás). 2. Nem mindenhol tájékoztatják előre feltétlenül az embert a beavatkozás kockázatairól, ami nekem orvos-etikai szempontból azért nem tetszik, mert azzal beszélik rá a pácienst a műtétre, hogy a nem szabályosan elhelyezkedő bölcsességfogak begyulladhatnak, irritálhatják a szájnyálkahártyát belülről, tönkretehetik a szomszédos fogakat, és LEGROSSZABB ESETBEN akár még SZÁJZÁRAT is okozhatnak, miközben a beavatkozást követően nagyon gyakran - ahogy itt is néhányan írták - szintén szájzárat kap az ember. Én három napja csak résnyire nyitva tudom betolni a kaját a számba (egyelőre csak a másik oldalon rágok, első két nap csak pépeset ettem), szerintem ez is egy enyhe szájzárnak minősül. Ha előre mondták volna, hogy olyan idegsérüléssel is járhat a beavatkozás, ami miatt hónapokig vagy akár örökre zsibbadni fog a szám, a nyelvem, akkor biztosan nem vállaltam volna be a dolgot. Remélem, hogy el fog múlni a nyelvzsibbadás pár nap vagy egy-két hét múlva, és ez csak átmeneti tünet (meg az, hogy öblögetés közben a szám szélén csorog ki a víz, mert még nem tudom összezárni a szájizmaimat teljesen). Pár hét múlva megírom a tapasztaltak többi részét, és remélem, hogy csupa jó hírrel szolgálhatok, és azt írhatom le, hogy a beavatkozást valószínűleg megfelelően végezték el, és nem "műhiba" vagy "felelőtlenség" történt. Mindenkinek ajánlom azonban, hogy mielőtt rászánja magát, alaposan tájékozódjon az esetleges kockázatokról (pl. állkapocs-csont törés), és olyan orvost (szájsebészt) válasszon, aki körültekintően (panorámaröntgen, 3D-s röntgen kiértékelését követően) dönt. Az eljárás menete: 1. panorámaröntgen készítése, gyors értékelése 2. injekciózás 3. húzás, vésés, fúrás, feltárás, összevarrás. Az egész kb. 45 percet vett igénybe.
2014. ápr. 20. 13:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!