Gyökérkezelés-ideiglenes tömés esetén mit nem szabad egyáltalán enni-inni?
Kérdező, én ma kaptam egy lyukas fogamat kifúrta, majd kaptam egy ideiglenes tömést, amivel jan 27-én kell vissza mennem. A kérdésem az lenne, hogy mikor vissza megyek mire számítsak? (Úgy zsibbadt a pofám nem tudtam beszélni csak bólogattam.)
Kérlek részletesen írd le.
Hát, nekem a kérdés kiírása óta már több fogamat is gyökérkezelték, így sajnos járatos lettem a témában.
Bár sokallom, hogy január 27-én kell visszamenned, de nekem így voltak a gyökérkezelések:
Érzéstelenítő injekció után a doki kifúrta a szuvasodott részt a fogamból és még amennyit kellett. Majd recés tűkkel és géppel szedte ki az idegeket. Majd rakott bele egy gyógyszeres ideiglenes tömést.
Maga a folyamat nem fájt, de mikor kiment az érzéstelenítő hatása, akkor volt olyan, hogy fájt a gyökérkezelt fogam, erősen lüktetett, így fájdalomcsillapítót szedtem.
1 órát kellett várnom, miután ehettem és ihattam, de azon az oldalon inkább nem rágtam semmit sem.
Általában 3-6 nap volt mire vissza kellett mennem. Akkor megint érzéstelenítő, ideiglenes kifúrása, ha szükséges volt, akkor másik ideiglenes berakása, mert pl. maradtak idegeket, amiket még ki kellett szedni. A végén gyökértömés.
Szerintem simán kilehet bírni, csak néha egy kicsit kellemetlen, meg attól is, hogy milyen dokihoz mész.
Amennyire én tudom, nekem csak fúrt meg tömött. Jan 27 fix. Nem tudom miért ilyen sokáig kell várni. Az ideiglenes tömés kiszedése milyen folyamattal zajlik? Fúrják, vagy kibányásszák? Ill. neked kellett bármit is fizetned mindazon kezelésekért, amiket leírtál?
U.i.: Köszönöm szépen, hogy válaszoltál, s ezzel segítesz mentálisan felkészíteni a (lehetséges) pokolra. :D
Ha csak fúrt meg tömött, akkor nem tudom miért ideiglenest csinált.
Kifúrják majd, mintha a fogad fúrnák, meg nekem volt, hogy megreszelgették körülötte a fogam kis recés tűvel.
Én is nagyon féltem tőle, de simán túléltem már többször is a gyökérkezelést. Ha neked is az lesz, akkor nekem eddig úgy csinálták mindig, hogy érzéstelenítés, fúrás, recés tűvel megreszelgették a fogam belsejét. Ez csak akkor volt kellemetlen ha véletlenül a kelleténél jobban letolta a tűt a gyökércsatornában, de az is csak olyan, mint egy hirtelen kis szúrás.
Utána tűkkel meg egy géppel szedegette ki az idegeket, nyomkodta, tekerte, húzta. A helyét kitisztította, majd erre jött az ideiglenes tömés. Ha kellett, akkor megismételte, majd az utolsó ideiglenes kiszedése után csinált gyökértömést. Ehhez meg csak valamilyen tömőanyagot használt, amit belenyomott a gyökércsatornába, majd odarakott egy kis gépet, ami megszilárdította. Ezzel lassacskán megcsinálta a gyökértömést, majd rárakta a fedőtömést is, az meg olyan, mint egy normál tömésnél. Rárakja a fogadra a cuccot, elegyengeti, ha jó, akkor elsimítja a felszínét, aztán mehetsz.
Magánorvoshoz jártam, 20-25 ezer volt ott egy gyökérkezelés.
Értem. Kissé értetlenül állok most az engem érintő terveket illetően, hogy most mi is lesz. Félek :D
Ma vajaskiflit reggeliztem és kipróbáltam, hogy ráharapok. Fájt. Mintha a tömés nyomna alatta valamit, ami fáj. Ez normális? Csak mert, ha felkerül a végleges tömés akkor se fogom tudni használni a fogam, hiszen továbbra is fáj. Persze ezt megemlítem majd az orvosnak is, csak hát hol van még január 27-e. Talán az is probléma, hogy nekem nem úgy lyukadt ki a fogam, hogy középen, hanem pont a fogam széle a saroknál. Talán emiatt nem lehet gyökér kezelni. Jobb alsó sor az utolsó előtti ez a fog.
Hát az ideiglenes tömés, mint a nevében is benne van: ideiglenes. Majd csinálnak rendeset. Azzal azért sokkal jobb lesz.
Ha meg gyökérkezelik, akkor nem lesz, ami fájjon benne, mert nem lesznek benne gyökerek, erek. Nekem is volt olyan, ami oldalról lyukadt ki és gyökérkezelték. Ha a fognyaknál lyukadt ki neked is, mint nekem, akkor rosszabb, mert nem lehet, hogy nem fogja tudni rendesen betömni, mivel a lyuk túl közel van az ínyhez. Nekem így volt, és szikével kinyesett egy kis darabot az ínyemből, hogy tudja kezelni a fogam.
De ha a felső, a rágó részén van a lyuk, amit mondasz, akkor nem ilyen. Akkor csak "rendesen" tömi vagy gyökérkezeli.
Akkor remélem itt is lesz gyökérkezelés.
Hálás köszönetem mindenért. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!