Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A plakk vagy fogkő miért...

Zsizsik666 kérdése:

A plakk vagy fogkő miért káros a fogakra? Nem azért rakódik a fogakra, hogy védve legyenek?

Figyelt kérdés

Most komolyan! Kétszer szedettem le, mindkétszer 1 HÓNAP alatt visszajött teljesen. Amikor leszedték, 3 hétig fájt az összes fogam, az ínyem teljesen begyulladt, mikor visszajött végre a fogkő, én annyira örültem, SOHA a büdös életben nem volt fogínygyulladásom, pedig elvan szineződve a fogam. Szép fehér fogakkal meg csak szenvedtem, még egy tányér meleg levest sem tudtam megenni, forró kávé meg csak az álmaimban létezhetett. Jégkrém? Holmár, azthittem megőrülök. S mindkétszer máshol szedettem le. De soha többet.

Most nem a fogorvosok általános véleménye érdekelne, hanem az, hogy nektek milyen tapasztalaitok vannak. Amúgy se lennék többet rávehető, hogy leszedjék.

2012. márc. 22. 17:34
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Nem érzékeny a fogam, SOHA nem is volt, a jégkrémet is rágom vele. Csak a fogkő leszedése után volt érzékeny mind 2 alkalommal. Azelőtt azt se tudtam mi az az érzékeny fog.
2012. márc. 23. 12:05
 12/19 anonim ***** válasza:
Ne dőlj be az ilyen súroló szereknek. A fogkövet csak speciális eszközökkel, szakember (fogorvos) távolíthatja el. Ez a dörzsölés (vagy mi?) súlyosan károsíthatja az ínyedet - azaz még inkább lejjebb nyomja és még érzékenyebb lesz a fogad. Így látatlanba nem akarok beleszólni, ezért én azt mondom kérdezd meg a fogorvosodat, aki látja is hogy mi van a szádban. Ha először plakképződés van (plakk= puha, eltávolítható szuvasodást okozó lepedék), akkor az nem tartozhat a genetikai okok közé. Viszont ha azonnal elmeszesedve jelenik meg a plakk, akkor azt házilag nem lehet eltávolítani és hiába szedik le a rendelőben, sajnos előbb-utóbb fogpótlásra lesz szükség.
2012. márc. 23. 12:22
 13/19 A kérdező kommentje:

Akkor nem plakk, mert nem távolítható el. Csak később jött vissza (de visszajött) a fogpor miatt. A fogorvos azt mondta, fogkő, és mondom, hogy leszedettem. Mindegy nem magyarázom olvasd el mégegyszer. De nincs értelme leszedetni, mikor 2 hét után rajta van a fogkő. Érted már? És még fáj is az ínem, de nem a fogkőtől, hanem fogkő nélkül fáj. Fogpótlásra? Ha 8 évig nem lett semmi baja fogkővel a fogamnak, akkor érdekes, egyik se rossz. Akkor mi vagyok én, ufó, vagy mi a g.eci?

Te leszedetnéd, ha két hét után visszajönne a fogkő? Három hétig fájna az íned leszedés után? Mi értelme leszedteni így?

2012. márc. 23. 14:01
 14/19 A kérdező kommentje:

Soha semmivel nem tudtam még eltávolítani, most is ugyanolyan, próbáltam súrolni, de nem használ. Akkor mi van???

Akkor ne legyen genetika, ha így boldogabb vagy, de b.asszameg akkor ló vagyok, vagy ufó, fogas kardvirág vagy mi?

2012. márc. 23. 14:05
 15/19 anonim ***** válasza:

Én megpróbáltam normális hangnemben válaszolni, de ha te köcsög vagy akkor nekem sem kell visszafogni magam. Felőlem nyugodtan tedd tönkre úgy a fogaidat ahogy akarod. Öregem súrolod a fogaidat aztán meg bőgsz hogy érzékenyek?! Normális vagy?! Saját magad kaparod le a fogadról a zománcot és az ínyt. És mi marad ott? A legérzékenyebb rész: a dentin, ami rávezeti a hideget és a meleget a fogbeledre - ami pedig egy élő idegszövet. Ha nem kaparnád akkor sem kell aggódnod, mert a fogkő helyetted is leroncsolja a foganyagot.

A fogorvostól meg mit vársz? A lehúzódott ínyt, ami a fogat tartaná, hogy ne essen ki, nem tudja visszaragasztani. Az egyéb roncsoló folyamatokról már nem is beszélve (erózió, attríció, abrázió... - nézz utána, lusta vagyok leírni) Ergó meg fog lazulni - laza foggal meg nem tudsz enni. Nem mellesleg rohadt érzékeny lesz. Aztán rakhatod az ufó szádba a fogpótlást. Azért elgondolkozhatnál mielőtt sértegeni kezdesz, mert ezzel a problémával nem vagy egyedül és még így is vannak olyanok, akiknek sokkal nagyobb bajuk van, pedig mindent megtesznek a fogaikért. Már sajnálom hogy naivan csak jó tanácsot akartam adni, mert tudom milyen érzés egy érzékeny foggal enni. De ezek szerint kár volt fogorvosnak tanulnom, hiszen bármelyik nagyszájú le tud iskolázni. Na mindegy, végülis mindenki úgy teszi tönkre a fogait, ahogy akarja. Én csak egyszerűen már túl sokat láttam ahhoz hogy hülyét kapjak egy ilyen kérdés után.

2012. márc. 23. 15:52
 16/19 A kérdező kommentje:
Mikor nem súroltam is érzékeny volt :/ Nem olvasom már végig.
2012. márc. 23. 18:28
 17/19 A kérdező kommentje:

Mármint fogkő leszedés után, mikor nem súroltam is érzékeny volt, meg fájt az ínem.

Azelőtt soha nem volt ilyen problémám, tökmindegy, súrolom-e vagy nem vagy fejen állok, vagy 666 fogkrémet nyomok a képembe, akkor is FOGKövES ha kilazul, ha nem,3 HÉTRE MINEK LESZEDNI?????????????

HA CSAK ADDIG TART. VAGY CSAK 2 HÉTIG? 2 FOGKŐMENTES HÉT MAJD MEGVÉDI A FOGAIMAT??? JA, PERSZE, NEM 2 SZÁMJEGYBŐL ÁLL AZ I.Q.-m

Évente 1-2 hónap csak, még ha 3 havonta is leszedetem. Maradék 10 hónappal mi van? Akkor nem számít hogy rajta van?

35 éves vagyok, 32 nem laza fogköves foggal és nem protkó

2012. márc. 23. 18:39
 18/19 anonim válasza:
mi lenne ha megtanulnál fogatmosni? remélem kihullottak azóta a fogaid :)
2013. máj. 4. 20:37
 19/19 anonim válasza:

nekem 2 hét után mindig visszajött. rettentő rossz szaga volt és minden fogdoki azt mondta, hogy az én hibám. Nem mosom a fogaimat rendesen. Nem adtam fel a reményt és eljutottam egy parodontológushoz, aki nemcsak a fogaimat, de az ínyemet, állkapcsomat is atvizsgálta. Kiderült, hogy eddig csak a fogfelszínen történt a fogkő eltávolítás. Ezért jött vissza szinte azonnal. Most már kb 1 hónapja, hogy megcsinálta a parodontológus és nemcsak a fogkő nem jött vissza, (és jele sincs annak, hogy visszajönne) de az ínyem is tökéletes.

A lényeg, hogy érdemes egy paro-dokit felkeresni, mert teljesen máshogy foglalkoznak a fogakkal.

Remélem hasznos ez az infó.

2019. dec. 18. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!