A fogorvosoknak és azok gyerekeinek van lyukas foguk? :D
Biztos van.
A fogak egészsége csak részben múlik a szájápoláson.
Hajlam kérdése is, hogy kinek mennyire romlanak a fogai.
Persze, akinek ki van rohadva az egész fogsora, az nem hajlam dolga, hanem igénytelenség, de tény, hogy van szuvasodási hajlam.
Van olyan, aki folyton fogköves, és félévente szedeti le, pedig mossa a fogát.
Tőlem is kérdezték, hogy mit csinálok a fogsorommal, hogy nincs rajta fogkő. Szájzuhany, vagy micsoda,
Mondtam, hogy semmit, csak normálisan mosom.
Ez hajlam dolga is, a fogak egészsége.
Persze lehet tenni a szép fogsorért. És kell is!
Szerintem meg csakis a fogápoláson múlik, hogy ne lyukadjanak, nem annyira hajlam kérdése, bár én nem vagyok orvos.
Nekem akkor is furi, hogy egy fogorvos gyerekének van lyukas foga. :) Úgy képzelném el, hogy egy fogorvos eleve nem is engedi nagyon édességet enni a gyerekét, meg mindig odafigyel a helyes fogápolásra.
Viszont a fogkő tényleg hajlam kérdése.
Sajnos olyan családból jövök, ahol nincs nagy hagyománya a fogmosásnak, nem is tanítottak meg rá, nem érdekelte a szüleimet, hogy tönkremennek a fogaim, szinte soha nem mostam fogat gyerekkoromban, de fogkövem csak egész minimális volt.
Mióta rendszeresen mosom, az a pici is eltűnt, mondta is a fogorvos, hogy sehol sincs, olyan helyeken se, ahol másnak pedig szokott lenni.
Na, de akkor is alig volt, mikor egyáltalán nem mostam, tehát ez nem annyira az én érdemem.
Elég szívás lenne akkor fogorvos gyerekének lenni.
Amúgy régebben én is azt hittem, hogy csak az ápoláson múlik, de nem. Bizony ez igenis genetikus, táplálkozási ÉS szájápolási összetevőkből áll. Persze egy elhanyagolt, rohadó fogsorra nem mentség az "ilyen a genetikám", ahogy pl. a kóros elhízásra sem.
Tényleg, ha már itt van a körünkben egy fogorvos, megkérdezhetem, hogy látható-e az a fogakon, hogy a páciens dohányzik-e vagy sem.
Illetve az, hogy mennyire alaposan tisztítja valaki a fogait.
Vagy egyáltalán mi az, amire tud következtetni egy fogorvos, ha belenéz valakinek a szájába?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!