Foghúzásról? (Mindent)
Jövőhét elején fogják húzni az egyik fogamat. De nagyon félek, még sosem húzták ki egy fogamat se. Nagyon fáj? mit lehet érezni? hogyan történik ez a folyamat?
13/l
légyszíves normálisan válaszoljatok, mert így is nagyon félek :(
Szia! Én nemrég estem át az első foghúzáson 25 éves vagyok és fiú. Szóval én magánrendelőbe mentem ,ahol a doki teljesen korrekt volt és húzás előtt alaposan beinjekciózta a területet külön kértem, h minél jobban, mert én is az a fajta vagyok, aki bátrabban megy be egy medvebarlangba is, mintegy fogorvosi rendelőbe. Ja persze előző nap iszogattam kicsit lecsúszott pár boroskóla meg sör aznap húzás előtt bátorításként letoltam egy fél deci pálinkát meg egy dobozos sört. Előtte persze megkérdeztem szabad-e, de a doki mondta, h teljesen nyugodtan sőt ő maga mondta mikor a szedálásról kérdeztem, h az hogy működik és mennyibe fáj, h ő nem javasolja, mert 20 ezret ne adj ki érte pláne egy húzás kedvéért. Akkor már inkább rúgj be egy kicsit az olcsóbb a hatás pedig ugyanaz.Kaptam pár dózist az ínybe ez nem fájt apró szúrás de meg se kottyan. Várt mintegy negyed órát, h zsibbadjon el teljesen, akkor tényleg úgy éreztem, h akár egy kézigránátot is felrobbanthatna a számban semmit se éreznék. Majd pedig feszegette, rángatta mondta, h ha fáj szóljak (jó vicc hogyan mikor két kézzel turkál a pofámban?) Végül csak sikerült mikor fájt akkor belém nyomott még egy dózis injekciót ekkor már gyakorlatialg teljesen elzsibbadt mindenem, beszélni se nagyon tudtam ,na akkor pár perc alatt kirántotta, ide-oda feszegetve meg mozgatva. Utána még tamponálta harapjak rá, fél óra múlva köpd ki a gézdarabot, addig se inni se enni maeddig érzed a zsibbadást addig enni nem szabad. Maga a húzás egyáltalán nem fájt ill .csak mérsékelten, annyira benyugtatóztak és olyan profin csinálta, h abszolút nem.
Utána fájt piszkosül mikor elmúlt a nyugtató hatása. Este 19 körül húzták ki, sok dózist kaptam 23-24 óráig is hatot hazamentem zuhanyozás, alvás, arra keltem fel éjfél körül ,h baromira fáj a fog helye és a környéke (elmúlt a zsibbasztó hatása). Persze fájdalomcsillapító egy szem se, az éjszaka közepén honnan szerezzek? Jobb ötletn me lévén jegeltem az idig-óráig hatott úgy aludtam, h jégakku a pofámra vagy 5-10 percig mikor tompult akkor alvás aztán mikor ismét fájt ismét jégakku. Nem sokat aludtam, másnap reggel vettem Aszpirint a patikában azzal el lehet mulasztani, azóta is fáj egy kicsit, de ez kibírható, nem vagyok a gyógyszerek híve egy db. aszpirint vettem be.
Készülj fel iylen téren akkor nem lesz baj, nem maga a húzás kellemetlen és nem az fáj, hanem utána, mikor már elmúlik a fájdalomcsillapító hatása. Meg a többi kellemetlenség ezután jön majd, 3 napig nincs tej vagy tejtermék evés, nem lehet két napig dohányozni (ettől szenvedek már kedd 19 óta, a doki mondta,h 2 napig lehetőleg ne bár tudja, h kevesen bírják ki ,de egy órát húzás után mindenképp várj és lehetőleg kevesebbet mint szoktál, kibírtam nem gyújtottam rá azóta, igaz nem is vagyok erős dohányos), aznap alkoholt se szabad inni azt már ittam azóta, pálinkát, de az nem lehet baj, nem volt tiltólistán csak egy napig és hát fertőtlenít ugyebár. :)
Ami még kellemetlen ,h enni csak lassan tudsz és nehézkesen majd, mert rágni csak a túloldalon és ugye mivel tejterméket nem ehetsz nincs az,h majd jogkurt meg tejbegríz oszt jól van. Azt sejtettem, h nem nagyon tudok majd enni, erre készültem aztán mikor mondta a doki ,h tejterméket se szabad lehidaltam. Csak hideget ettem eddig és óvatosan és alig.
Nekem is lehet fognak húzni, csak az érdekel, hogy utána mit lehet tenni? a gyökérkezel fogam elég rossz állapotban van és lehet húzni kell majd. mit lehet a helyére tenni? nagyon muszáj? 4. fogról van szó, mennyire húzódna össze a 2 szomszédos fog? idő után nagyon meglazulna az összes és műprotkó kellene? mert a beültetés igencsak drága :\ de ha húznak mi más megoldás van?
Ja és kitartás :)
Feltétlen pótoltassátok, különben szétcsúszik az egész fogsor, borul a harapásotok, éveken belül állkapocs-ízületi problémátok lesz.
Tényleg drága az implantátum, de ha odafigyeltek utána a szájhigiéniára, akkor egész életetekre szól.
És fogat pótolni egyből kell? vagy ha már 1-2 hét, 1hónappal arréb van, már késő és csiszolni kell?
és hol érdemes fogat beültetni? csinálják azt SZTKnál? gondolom nem ingyen, de olcsóbban? nem kell nekem aranyfog meg ilyesmi, csak ne kelljen már úgy vigyorognom, hogy a kezem a szám elé rakom :\ főleg hogy egy vihogó majom vagyok és mindenen röhögök :\ :D
A legjobb egyből, de fél évet azért lehet várni, de annál többet nem nagyon, mert elkezdenek szétcsúsznia fogak.
A SZTK-ban annyival olcsóbb, hogy a fogorvosi díjat nem kell fizetned, meg utána a koronánál a fogtechnikus díját.
De az implantátumot és a koronának az anyagárát ugyanúgy kell.
Most kicsit bajban vagyok, ha implantátumot raknak be, akkor a fog mögé raknak fel ilyen fémlemezt is, az a korona? sajna nemtudok ezekről semmit, mi az a korona, meg a híd, azt hittem becsavarnak valamit az ínyembe és abba berakják a fogat (bocsi ha hülye volta meddig :\ )
szóval mi az a korona, mi az a híd? az implantátum meg a fog, gondolom, vagy amit beraknak az ínybe? :\
Az implantátum az az (általában) titánból készült kis csavar, amit betesznek az ínybe. :)
Erre jön a korona, ami ugyanúgy néz ki, mint egy rendes fog.
A híd az pedig az, amikor nem implantátummal pótolnak fogat, hanem a hiányzó fog melletti 2 fogat lecsiszolják, és arra tesznek egy 3 tagból álló "fogszerű-valamit".
Itt vannak a képek:
Az a fém csavar az implantátum, ami pedig úgy néz ki rajta, mintha rendes fog lenne, az a korona.
Itt pedig a híd:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!