Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ez gyökérkezelés volt?

Ez gyökérkezelés volt?

Figyelt kérdés

Ma voltam fogorvosnál. Felső fogsoromban a bal első (vagy nem tudom hogy kell mondani:)) fogam felett az íny meg van duzzadva, ezen a duzzanaton pedig bizonyos időközönként gennyel-vérrel teli hólyag jelenik meg, ami leapad majd valamikor újra jön. Azt mondta a dokim, hogy ez a fog el van halva (egyébként el is van színeződve) és, hogy gyökérkezelés szükséges. És ekkor már fúrta is a lyukat a fogam hátsó részébe, ahol majd ez a gennyes akármi kifolyik, meg valami drótokat dugdosott bele, nem tudom mi a hivatalos elnevezés:) De.

Én úgy olvastam, hogy a gyökérkezelés fáj, én viszont minimális kellemetlenségen kívül semmit nem éreztem. Akkor ez még nem gyk. volt? Vagy csak azért nem éreztem, mert már elvileg elhalt? Egyébként pénteken megyek vissza, és a dokim még valami gyökércsúcs rezekcióról beszélt. Az micsoda?

Előre is köszi.

20/L

2011. jan. 12. 12:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez volt a gyökérkezelés és azért nem fájt, mert már elhalt a fogad. A gyökércsúcs műtét akkor szükséges, ha a fogban a csatorna megnyitásával nem tudják teljesen megszüntetni a gyulladást. Azért ezt nem egyetlen kezelés után szokták eldönteni, legfeljebb, ha egyértelműen egészen fent, nehezen hozzáférhető helyen van a gyulladás. Ilyenkor átmossák és betömik a fogadat, a szájsebész pedig a fog felett megnyitja az ínyt és eltávolítja a gyulladt gyökércsúcsot. Alaposan beinjekcióznak, nem fáj, de az nagyon kellemetlen, ahogy kiskalapáccsal meg kisvésővel "kopogtat" az orvos, csak úgy döngött bele a fejem... Aznapra eléggé feldagad és érdemes valami jó erős fájdalomcsillapítóról is gondoskodni a nap hátralévő részére, mert ha kimegy belőle az érzéstelenítő, lüktetni fog. Másnaptól már egyre jobb lesz.
2011. jan. 12. 12:34
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, gyökérkezelés volt. Nem törvényszerű, hogy fájjon, de élő fognál gyakrabban előfordul. :)

A gyökércsúcs rezekció azért kell, mert a a gennyben lévő baktériumok "megették" a csontot a foggyökered csúcsánál, így ott most nem csont van, hanem egy gennyel teli üreg. A rezekciónál lecsípik a gyökér csúcsát, az üreget kitakarítják, kb. ennyiből áll. Így megmenthető a fog és nem kell kihúzni.

2011. jan. 12. 12:34
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy gyorsan válaszoltatok. Még lenne kérdésem. Szeretnék majd fogszabályozást valamikor, azt ezzel az elhalt foggal is lehet? És egyébként is, ha elhalt, akkor hogy nem esett még ki?? Mert már nagyon régen történt ez a "kis" baleset a fogammal, ami miatt most ez van. Úgy 10 vagy több éve.
2011. jan. 12. 12:39
 4/7 anonim ***** válasza:

Lehet fogszabályozód ettől! :)

Nem fog kiesni egy fog attól, hogy elhalt, hiszen a gyökérkezelt fogak sem élnek, mégis nagyon sokáig funkcionálnak még. :)

Meg az is lehet, hogy nem halt el egyből a fog, hanem csak pár év múlva.

2011. jan. 12. 12:48
 5/7 A kérdező kommentje:
Akkor rendben. Köszi a válaszokat:))
2011. jan. 12. 12:54
 6/7 anonim ***** válasza:
szia én nekem a szemfogam volt ugyanilyen novemberben végén begyulladt elmentem és megrögenezte 9 alkalommal tisztitgatta reszelgette a gyökeret semmit nem éreztem most felépítette és tett rá koronát én is féltem a gyökérkezeléstől de azért nem éreztem mert el voltak halva mindent érzéstelenítés nélkül csinált csak a gyökértöméshez adott zsibbasztot
2011. jan. 13. 10:26
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy írtál. Pont az lett volna még a kérdésem, hogy akkor a többi kezelés sem fáj-e, de akkor ezek szerint nem:))
2011. jan. 13. 11:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!