Mért pont "fogatmosni"?
nem értem hogy az emberek mért ugy hívják hogy "fogatmosni" ez úgy hangzik mint ha csak egy fogat mosnál
pl szituáció:
"Fogat mostam"
erre mondanám: "oké de mért csak egy fogadat mostad, mivan a többivel?"
Úgy irigyellek hogy ilyen problémáid vannak.
És ha téged ez tényleg ennyire zavar,akkor áruld már el,te mért nem azt mondod hogy "fogakat mos"??És máris megoldódna a problémád...
Ez a magyar nyelv egyik sajátossága :)
Ha megfigyelted: a páros szerveket(vagy amiből több van)egyes számban használjuk
"Fogat mostam." és nem "Megmostam a fogaimat."
"Kék a szemem." és nem "Kékek a szemeim."
Csak érdekességként: a németek meg szó szerint fordítva azt mondják, hogy
"Megmosom magamnak a fogakat."
"Megfésülöm magamnak a hajakat."
Választhatsz, melyik tetszik jobban... :D
de egy filozófusalkat vagyxD
na megyek fogakat mosni:D
Jó hogy itt írta az egyik hozzászóló a németeket, ezzel kapcsolatban van egy kis történetem.
Osztrák kolléganőm egy jó ideje magyarul tanul, és mindig sokat mesélek neki magyarul, hogy ezzel is segítsem.
Pont a reggeli vakarózásaim voltak soron, amikor ugye megemlítettem, hogy "...aztán megmostam a fogamat"
Mire ő, fel sem nézett a munkából, ösztönösen megkérdezte: "Melyiket?"
Hosszú csend, majd röhögés. Ezt nem gondolta át. :))
Akkor én is elgondolkodtam a kérdező által feltett kérdésen.
Én mindig azt mondom, hogy megyek, megmosom a fogaimat. Vagy hogy megmostam a fogaimat. :)
Akik fel vannak háborodva, hogy mennyi ideje van a kérdezőnek azért, mert ilyeneken tud gondolkozni, azoknak üzenem, hogy egy 5 perces fogmosás közben sokkal több dolgon is el lehet gondolkozni. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!