Nyelv alatti hólyag már egy hónapja, és két napja afta az alsó ajkamon. Ugye semmi komolyra nem utal?
Egy hónapja voltam fogorvosnál, amikor fogtömés közben a nyálszívó becsípett egy részt a nyelvem alatt. Első nap csak fájt, második napra elmúlt a fájdalom, de egy pici hólyag keletkezett a helyére… Először kemény volt, aztán az idő telésével olyan lett, mintha egy vízhólyag lenne… hol nagyobb, hol kissebb… Mivel teljesen fájdalom mentes, ezért annyira nem is foglalkoztam vele, de a héten nőtt egy afta az alsó ajkamon, elég nagy, és fáj is… Meg mintha a hólyag is nagyobb lenne mint ezelőtt… Elég parás vagyok, jellemző rám a hipochondria, úgyohgy nyilván a legrosszabbra gondolok, már a szájrák is megfordult a fejemben, és ma estére már teljesen lefáradtam a szorongástól.
Tegnap voltam ügyeleten, azt mondta az orvos semmi komoly, öblögessek szájvízzel, meg használjak anaftint. Ma délelőtt a védőnőnél is voltam a suliban, ő is azt mondta hogy ezen ne aggódjak.
Aztán ma délután fogadott a fogorvosom soron kívül, ő azt mondta az aftámnak és a hólyagomnak semmi közük nincsen egymáshoz, mindkettőnek más az ika, de egyik sem rák, és ha a hólyag nagyon zavar és nem durran ki magától, szájsebész ki tudja lyukasztani. De azt mondta, ő egyelőre még nem nyúlna hozzá.
Kicsit azért megnyugodtam, de mégis egész nap bennem van a para… Nektek van hasonló tapasztalatotok? Volt már veletek hasonló? Ha igen, nagyon megköszönném ha megosztanátok velem mi lett a vége, vagy mitől múlt el.
19l
Én aftáról tudok csak nyilatkozni, gyerekkorom óta időről időre előjön, szóval veterán aftás vagyok.
Nekem stresszesebb időszakban jön elő az afta, vagy akkor, amikor olyan időszakom van, hogy túl sok édességet eszek - bár az édességeket 2-3 éve nagy akaraterővel, de sikerült "letennem", szóval ma már csak a stressz hozza elő.
Az aftáról egyébként azt kell tudni, hogy valójában nem tudjuk, hogy pontosan mi okozza. Lehetnek kiváltó események, élethelyzetek, akár fizikális traumák is, de túl sokat nem tudunk róla.
Jelenleg a kutatások alapján az afta egyfajta immunreakció:
De így ennyi. Az utolsó cikket érdemes a leginkább elolvasni, ott azért vannak hasznos infók h milyen betegségnek lehet pl. a velejárója, milyen típusai vannak, de ha adott betegségnek más tüneteit nem produkálod, akkor nem fenyegetnek például súlyos immunhiányos betegségek (és ezt NEM ijesztgetésnek írtam vagy linkeltem, csak amolyan érdekességképp érdemes elolvasni, de DE parázz rá).
Ha mégis tapasztalsz olyan tüneteket, tüenteggyüttest, amelyek komolyabb problémára utalnának, azt jelezd az orvosod felé, és induljatok el a kivizsgálások útján - de alapvetően nem kell félni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!