Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogtömés után meddig szabad...

Fogtömés után meddig szabad érzékenynek lennie a kezelt fognak?

Figyelt kérdés

Fogtömésen jártam, mai napon 10. napja kezelte az orvos. Elmondása szerint mélyebb volt a szúvasodás, de mondta akkor is, hogy megmenthetőnek gondolja teljesen.

Betömte, majd lecsiszolta a felületet. Aznap az érzéstelenítő elmúlása után erősen fájni kezdett, másnap vettem be rá csillapítót, utána egyre kevésbé fájt, majd az állandó fájdalom elmúlt kb. 5-6 nap után. Azóta nyomásra kicsit ézrékeny volt, de ez is egyre kevésbé, illetve hidegre is, erre is egyre kevésbé (néha, de teljesen össze-vissza a nagyon cukros-savas ételekre is).

Rágni már rendesen tudok vele (az egészen kemény ételekre enyhén érzékeny, pl. szegfűeszeg, amit a csillapítás gyanánt rágcsáltam el a kezelt foggal), hidegre pedig érzékeny továbbra is (melegre egyáltalán nem az eleje óta).

Kérdésem az, hogy ennyi idő után ez nomrális? Mindenhol az írják, hogy akár hetekig tarthat, mire elmúlik, de a 2. hét végének közeledtével aggódom, hogy normális-e ez így.

23 éves vagyok, férfi, ez a valaha volt második fogkezelésem - ezért sem tudom mihez hasonlítani (első egy tejfog tömése volt 10 éves koromban) -, az orvos azt mondta szép állapítúak a fogaim.

A jeges, nagyon hideg ételekre érzékeny (bár nem azonnal, csak pár másodperc után), amikor direkt "teszteltem", pár másodpercig egyre erősebb a fájdalom a hideg hatására, majd egy állandó szintet vesz fel, ami valójában viselhető lenne, de kellemetlen eléggé (főleg a korábbi fájdalommenteshez képest). A környezetemben lévők azt mondják, hogy túlzottan rákoncentrálok és azért fáj, mivel amikor pár napig nincs időm vele foglalkozni, akkor abszolút semmit sem érzek vele kapcsolatban.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ma 13:03
 1/2 A kérdező kommentje:
Annyi kimaradt, hogy amikor fáj, akkor is tompa fájdalom van, és nem szúró érzés. Sok hideg étel fogyasztása után 0,5-1 órán át enyhén lüktet, ettől függetlenül egyáltalán nem.
ma 13:04
 2/2 A kérdező kommentje:
Illetve további megfigyelés, hogy a fog "teteje" nem érzékeny a hidegre, tehát ha oda érintek valamilyen hideg ételt, akkor nem reagál. Ellenben ha a fogíny közelében, a fog "alsó részén" éri hideg, akkor váltódik ki a fent leírt reakció.
ma 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!