Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A magándoki miért csak egyetle...

A magándoki miért csak egyetlen megoldást javasolt nekem fogpótlásra? A férjem szerint lehúzásból. Igaz ez?

Figyelt kérdés
Az egyik oldali felső fogsoromat érinti. Van egy szemfogam, amit most gyökérkezel,mert töméssel együtt letört belőle, mellette egy egytagú porcelán korona egy alatta egyébként kissé problémás foggal(gyökércsúcson gyulladás), mellette hiányzik 2 fog és leghátul van még 1 fogam. Na most ő azt mondja, hogy ahhoz, hogy oda egy híd kerülhessen, meg kell menteni ezt a szemfogat, kihúzni a problémásat és beültetni a helyére egy újat, utána lehet egy pótlást csinálni. Ezt értem is, de elvileg lehetne oda ragasztott pótlás is fogtechnikus által. Oké, biztos esztétikusabb a fogorvos által javasolt, de miért nem említette ezt a lehetőséget egyáltalán?

jan. 14. 16:28
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A fogorvosod egy tartós és biztonságos megoldást javasolt. Ezt a megoldást valószínűleg azért nem említette, mert nem tartja elég stabilnak, később még gond lehet vele.
jan. 14. 16:58
 2/3 A kérdező kommentje:
Árat mondjuk nem is mondott, mert azt mondtam, egyelőre ez a szemfogam legyen meg, eddig is elvoltam így ennyi foggal, még kibírom. Persze ha leesne mellőle a korona, vagy olyan szinten begyulladna, hogy ki kell húzni, akkor nyilván rá lennék kényszerítve. Vidéken mennyibe kerülhet ez alaphangon? Tehát egy beültettet fog, meg egy ilyen fél híd? Viszonyításként most alkalmanként egy 20-as a gyökérkezelés.
jan. 14. 17:22
 3/3 anonim ***** válasza:
72%

Tehát, ha jól értem, van egy amúgy destruàlt, tehát önmagában is koronára szoruló fogad (a gyökérkezelés eleve gyengíti is), utána van 3 hiány (egy húzva lesz, 2 alapból hiányzik), és az utolsó a 7-es fogad. Jól értelmezem?

A helyzet a következő: még ép, egészséges fogak esetén is igen gyenge egy olyan konstrukció, ahol 2 fognak kell elbírnia 6 fogra jutó terhelést. A férjed szerint? Hát a kedves férjed elemi fizikával nincs tisztában, ha szerinte ez működőképes. Persze, vannak kompromisszumos esetek, ahol ezt megcsinálják, például nem implantálható betegség/csonthiány/dohányzás miatt és vagy ez, vagy kivehető pótlás, de azt is mindig elmondják ilyenkor, hogy ez az utolsó híd ide és legközelebb, ami az evési szokásaitól függően lehet már csak 5 év, kivehető pótlás. Meg van még egy pár dolog, ami komplikálja a dolgot: milyen az állapota ezen fogaknak, milyen állapotban van a fogágy, mi van szemben, mi van a másik oldalon, ott fogsz-e tudni rágni, el lehet-e oszlatni a terhelést mindkét oldalra.

Azért vázolta így fel, mert az ő rendelője, ahol ő dönti el, hogy szakmailag mit tart a legjobbnak. Az orvosi rendelő nem keverendő össze a jeruzsálemi piaccal, itt nincsen “lesz egy híd”, de nem is fodrászszalon, hogy “amit Jucikának csináltál, azt kérek én is”, ez ennél picit összetettebb. Mondd meg a férjednek, hogy egyelőre neki a 7. osztályos fizika sem megy, a fogorvosi szak meg 5 éves érettségi után, olyan messze áll attól, hogy véleménye legyen a témában, mint Makó Jeruzsálemtől.

jan. 15. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!