Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A fogászati ügyeleten kihúznák...

A fogászati ügyeleten kihúznák a letört (nincs teljesen a fogínyig letörve), 2017-ben gyökérkezelt, gócos, tályogos, fistulás nagyőrlőmet, vagy ezt mindenképpen szájsebésznek kell kihúznia (aki az ügyeleten elvileg nincsen)?

Figyelt kérdés

Természetesen nem akarok halogatni semmit, csak ez az egész a legrosszabbkor, az ünnepi időszakban történt, amikor gyakorlatilag csak ügyelet van :(

Nem fáj, mert nincs benne ideg, viszont a fistula (kivezető nyílás) már babszem méretű, és körülötte a fogíny is be van dagadva. Ez sem fáj, de azért ijesztő.

2017 végén volt gyökérkezelve egy nagyőrlő az alsó fogsoron, már akkor akkor gyulladt volt a fogbél súlyos szuvasodás miatt, de a györkérkezelés nagyjából megoldotta a problémát.

Aztán 2022-ben letörött egy kis darab ebből a fogból. Betömte újra az orvos, de figyelmeztetett: ha nagyobb darabok is letörnek, és a gyulladás nem apad le, akkor a szájsebészhez fog beutalni, mert csak ő húzhat ki gyulladt gyökérkezelt fogakat. Fogorvos egyáltalán nem, mert a szájsebész rendelője sokkal felszereltebb, és a tapasztalata is nagyobb ilyen téren.

Szájsebészhez viszont beutaló is kell, amit a fogorvosom, vagy a háziorvosom adhat ki.

Valószínűsíthető, hogy itt még a gyökércsúcson ciszta is van, de ez nem már nem biztos.

tegnap 01:48
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha van szajsebesz ugyeleten akkor igen, gondolom. De nem varhat munkanapokra?
tegnap 01:53
 2/7 A kérdező kommentje:

Pontosan az a baj, hogy nincs. Utána néztem.

" A fogászati ügyelet körébe az alábbi feladatok tartoznak:

Fogeltávolítás,

Vérzéscsillapítás

Idegentest-eltávolítás,

Törött fog lecsiszolása,

Gyökércsatorna megnyitása,

Az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen. "

A foghúzás persze részben passzol, de egy ennyire gyulladt gócos fog komplikált eset.

A munkanap is jó, de csak január 6-tól rendelnek. És akkor még időpontot kell kérnem, mert anélkül valszleg nem fogadnak :(

tegnap 02:01
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem kérdezd meg tőle, hogy szerinte mi a legjobb megoldás. Az is lehet, hogy ad valami fájdalomcsillapítót meg gyulladáscsökkentőt, hogy majd valamikor menj el a fogorvosodhoz. Vagy nem tudom, hogy beutalhat-e szájsebészhez?
tegnap 04:21
 4/7 anonim ***** válasza:
Nekem húzott sima körzeti fogorvos gyulladt gyökérkezelt fogat. Az nem volt letörve. Én majdnem kiszálltam a székéből, mert nem hatott a lidokain, de azonnal megkönnyebbültem, amikor kijött végre. Sima fogorvos is adhat beutalót fogröntgenre. Az ügyeleten írhatnak fel gyógyszert, ha nem tudják vagy akarják kiszedni.
tegnap 09:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Van arc-állcsont-szájsebészeti ügyelet, csak nem minden sarkon.
tegnap 10:44
 6/7 anonim ***** válasza:
Ez csak akkor fog kiderülni, ha odamész. Attól, hogy egy fog gyökérkezelt, még nem lesz automatikusan szájsebészeti eset, mint ahogy élő fogaknál is van, hogy csak szájsebész nyúlhat hozzá. Amennyiben nem igényel feltárást, akkor teoretikusan bárki kihúzhatja. Azért mondom, hogy teoretikusan, mert persze attól még lehet nehéz húzás, amihez gyakorlat kell, ha egy tegnap végzett kezdő áll neki, aki maga amúgy fogszabályzó szakorvosnak készül és emiatt nincs gyakorlata sem foghúzás terén, az nem fogja tudni kibányászni, de ügyeleten dolgozhat szájsebész rezidens is, aki már annál inkább, vagy egyszerűen csak dolgozik olyan helyen, ahol sok a húzás és van rutinja benne.
tegnap 12:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha Budapesten, vagy a közelében laksz, akkor Mária utca!
tegnap 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!