Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A cukormentes szénsavas...

A cukormentes szénsavas üdítők, cukormentes Túró Rudi, szénsavas ásványvíz károsítják a fogakat?

Figyelt kérdés
dec. 9. 17:46
 1/7 anonim ***** válasza:
55%
A foszforsav sajnos, talán még rosszabb a fogaknak, mint a cukor.
dec. 9. 17:55
 2/7 anonim ***** válasza:

A cukormentes szénsavas üdítők: Igen. A szénsavas üdítők, kávé, energiaital, alkoholos italok többsége, gyümölcslevek nem csak a cukortartalom miatt nagyon rosszak a fogaknak, hanem mert savas kémhatásúak, tehát szó szerint marják a zománcot. És kell pár óra, mire a száj pH-szintje újra rendeződik. Ha meg egyfolytában kortyolgatsz ilyen italokba, akkor ez a pH-rendeződés egész nap nem jön el.

Cukormentes túrórudi: So-so. A nasik általában nem jók a fogaknak, mert a szájban / lepedékben élő bacikat ("fognyűvő manókat") épp elég csak a főétkezésekkor táplálni. De főétkezés mellé desszertnek szerintem mehet.

Szénsavas ásványvíz: A szénsav gyenge sav, nincs jelentős hatással a fogzománcra. A cukormentes üdítők savasságát a foszforsav adja, ami jóval erősebb sav.

dec. 9. 20:11
 3/7 A kérdező kommentje:

Még a gyümölcslevek is károsak? Ahh, durva. :-/

De akkor mit tanácsos inni?

A Xixo tea is káros a fogakra?

A végén még kiderül, hogy a csapvíz/sima ásványvizen kívül más nem jó... 🥶

dec. 9. 20:44
 4/7 anonim ***** válasza:
75%

"A Xixo tea is káros a fogakra?"

Biztos vagyok benne, hogy az is savas kémhatású. Szinte minden üdítő az sajnos.

"A végén még kiderül, hogy a csapvíz/sima ásványvizen kívül más nem jó... 🥶"

Ha egészségtudatos vagy, akkor sajnos a víz a te italod. Mondjuk én szeretek vízivó lenni, mert pénztárcabarát. :-)

dec. 9. 20:53
 5/7 A kérdező kommentje:

Most már jobban értem, hogy azon a bizonyos interjún Cristiano Ronaldo miért tolta félre a Coca-Cola-t, és ajánlotta, hogy igyunk vizet.

:)

dec. 9. 20:57
 6/7 A kérdező kommentje:
Link: [link]
dec. 9. 21:01
 7/7 Xira ***** válasza:
0%
Nincs olyan valami a világon ami nem károsítaná. Igen még a fény is károsítja illetve a levegő is tudja károsítani. Egyetlen dolgot tehetsz ha ki húzod minden fogadat és el ásod a sivatagban ott év ezredeket is át tud vészelni.
dec. 10. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!