Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Lehet hogy terhes vagyok...

Lehet hogy terhes vagyok viszont eros fogfajdalmam van, amivel muszaj fogorvoshoz mennem. Lehet baj?

Figyelt kérdés
7.dpon vagyok. Elso probalkozos honapunk. Brutalisan eros foggyulladasom van ami nagy fajdalommal jar. Mar a gyogyszer sem segit. Szerintem nem tudjak megmenteni a fogamat de ha kihuzzak\ gyokerkezelik es kapok melle erzestelenitot es ha kozben terhes vagyok amirol meg nem tudok lehet valami problema belole?
nov. 22. 08:30
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Szegyelje el magat aki ilyet mer irni. Oszinten nem kivanok rosszat, de borzaszto milyen szivtelenek tudtok lenni. Orulet hogy ilyen emberek elnek..
nov. 22. 12:19
 12/16 anonim ***** válasza:

Ugyan nem a korábbi válaszadók egyike vagyok, de az őrület az, ahogy te viselkedsz.

NYILVÁNVALÓAN kell róla szólni. Minden orvosi, egészségügyi vizsgálatnál jelezni kell a lehetőséget, még sokszor egy kozmetikus is rákérdez. Komolyan ez neked új? Várandóság alatt a magyar protokoll szerint például szigorúan tilos röntgent készíteni - miközben akinek ilyen panaszai vannak, ott jó eséllyel röntgennel illenék kezdeni. Pláne, aki "rendbe akarja tetetni", ott nyilván kell egy átnézeti kép, ahol egy ilyen rossz fog van, ott simán akad több is, amihez kell radiológiai kontroll. Erről sincs fogalmad? Várandóság alatt vannak gyógyszerek, amelyek nem adhatók. Ez is derült égből villámcsipás? Nem beszélve arról, hogy egy csomó orvos van, aki nem is mer várandósokat kezelni, pont azért, mert irtó lassan haladnak a gyógyszerkísérletek, egy idősebb orvos még úgy tanulta, hogy pl lidocain nem adható kismamának, de ma már tudható, hogy adható, de mivel az anyatejbe kiválasztódik, ezért szoptatás alatt ugyanakkor nem. Hogy egy példát mondjak csak a sok közül. Magyarul még szülés után is szólnod kell az orvosnak, amennyiben szoptatsz.

A gyerekkori trauma nem ment fel. Felnőtt ember vagy. Egy gyerekért akarsz felelős lenni. Hogy gondoltad, amikor ilyen dolog is gondot okoz, hogy egy fogorvoshoz elmenj? Tessék a traumán továbblépni. Qrvára unalmas amúgy is, hogy 20-30 évvel ezelőtt történt dolgokra hivatkoznak és mentetik fel magukat az emberek, de egyet jegyezz meg: magaddal kúrtál ki most, nem is kicsit. És ha most elmész a fogorvoshoz, ahol nem tudnak röntgent csinálni, nem tudnak adekvát antibiotikumot írni, hiszen várandós lehetsz, ezért úgy állnak neki vakon egy kezelésnek, hogy senki nem tudja, mire számítson, lehet nem is tudják jól elzsibbasztani, hiszen a gyulladást jól levinni nem tudják, a gyökérkezelés része a röntgen, amit így vagy vakon és hibásan végeznek, hogy 1 év múlva lehessen is kihúzni, vagy egyből húznak, ami ha szerencséd van, akkor könnyen kijön, ha nincs szerencséd, akkor van valami peches anatómia, ami hát látszódna a röntgenből, de mivel azt nem lehet, így majd hosszas birkózás után fog kiderülni, hogy valami nem stimmel - lehet megint traumás élményt szerezni.

Igen, 1-2 válaszadó talán túl nyersen fogalmazott, beleértve engem is, de az az igazság, hogy amit te most itt leműveltél, az akkora ostobaság volt, hogy más stílusban nem biztos, hogy felfogtad volna. Mindenesetre, ha véletlenül nem vagy várandós, akkor a te érdekedben mondom, sürgősen rakasd rendbe legalább a nagyon rossz állapotban lévő fogaidat. Nem játék, már csak a baba miatt sem, egy masszív gyulladás koraszüléshez is vezethet például, de amúgy sem kéne mindenféle gyógyszereken élni szülésig akkor sem, ha az adott gyógyszer nem kontraindikált várandóság alatt.

Summa summarum: mindenképpen szólj!

nov. 22. 14:35
 13/16 anonim ***** válasza:
#12, adható szoptatás alatt a lidocain: [link]
nov. 22. 19:32
 14/16 anonim ***** válasza:
50%

Úristen, de gonoszok vagyok... panaszmentesség esetén fogorvoshoz is elég csak évente menni, akinek gyakori fogköve van, mehet mondjuk félévente, higgyétek el, bőven elég. És bármilyen hihetetlen, amíg az ember nem tapasztalja a saját bőrén a gyulladt, lyukas, gyökérkezelésre váró fogat, ahogy a haziorvoshoz, fogorvoshoz is CSAK PANASZ esetén mész. Miért, mi a rákot kellene csinálni? A szádban ritkán alakul ki rák, mint mondjuk a méhnyakadon, amit azért a nők 90%-a elég komolyan vesz még itt Magyarországon is. De ha nem büdös a lehelleted, nincsenek visszatérő szájfertőzéseid, gyulladt íny, fogínyvérzés sem semmi fura, akkor Istenem, mi lesz abból ha panasz esetén megis csak elmész a dokihoz.

Szálljál le a magas lóról, amiért ilyen gusztustalan stílusban irogatsz, hogy ezért ne legyen valaki anya. És tévhitekkel ellentétben bármennyire is akarjuk védeni az anyát a sugárfertőzéstől egy fogászati panoráma röntgen nem egészen olyan, mintha valakinek a mellkasát, a medencéjét vagy a gerincét akarnák röntgenezni, ami közel van a babához.

Itt még nincs 100%-osan megerősített várandósság, szóval nyugodtan elmehetsz dokihoz, ha sikerült a baba, úgyis elmondja, ha a dokid nem, de a védőnőd, hogy gyakrabban kell látogatnod a fogorvosod. Főleg ha hányós kismama vagy, mert kimarhatja annyira a fogakat, hogy előbb lesz lyukas, stb. Én minden trimeszterben mentem várandósan, de szerencsére nem volt gond. Azóta 2 tömött fogam van, az egyik gyökérkezelt. Én a gyökérkezelt fognál se sejtettem semmit, hiszen betömték. Majd érzékeny lett hidegre-melegre. Későb a cukros innivalókra. Aztán irgalmatlanul elkezdett fájni. Én is 1 hetet vártam az orvosomra, 3 órán belül 2 Algoflexxel, és párnákkal megtámasztva, ülő pózban bírtam csak aludni, jegeltem is, mert fekve valamiért extrán nyomódott az a foggyök. Fél évvel azelőtt voltam fogkőlevételen, fene se gondolta hogy gyökérkezelésem is lesz később.

Szóval komolyan mondom, mi az a beszólás, hogy ha betegen mész dokihoz, nem szürővizsgálatra, akkor valaki sz*r anya lesz?

nov. 24. 22:56
 15/16 anonim ***** válasza:

És ha nem is a fogdokitól, millió más dokitól félnek az emberek. Vacak dolog, de tényleg meg is halnak benne sokan, mert mondjuk rákosak. Jah, de rákra nincs TB tumormarker szürés... na vajon miért, egy csomó kórház kemokból meg császármetszésekből él. Ami megintcsak nem oké, de hát kit érdekel az egyén, nem?

Bejelenteni terhességet elég pozitív teszt után. Addig meg hadd csinálják már meg azt a nyamvadt panoráma röntgent. Ha 14. Dpon leszel, lenyugtatva a kritikusokat sokan nem is sejtik, h terhesek, mert mondjuk nem tervezett a baba... és ha előtte valakit megvizsgálnak, gyoógyszert kap, megműtik, stb. Az most akassza fel magát mert tudatlan "ártott a gyereknek"? Én nem szólnék, amíg nincs egyertelmű pozi teszt és/vagy doki nem lát szívhangot.

nov. 24. 23:04
 16/16 anonim ***** válasza:

Szerintem sajnos nagyon sokan félnek a fogorvostól, és a lecseszés meg a "rég túl kellett volna ezen lépned" nem igazán segít nekik. Sőt ront. Nekem egyetemet végzett, phd-s kollégám is volt, aki ibuprofenen élt mire sikerült elédesgetnünk a fogorvoshoz.

Ami a röngent illeti, sajnos tényleg a túlóvatoskodás felé hajlanak a szokások. Pedig az előnyt és kockázatot kéne mérlegelni. A kérdező esetén szerintem most a röntgen elkészítése lenne a baba érdeke is, ha megfogant már akkor is. Terhességben veszélyes a gyulladt fog.

nov. 25. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!