Gennyes gyulladt fogna bele lehet halni?
Figyelt kérdés
Sziasztok , 2 napja begyulladt a fogam es egy picit meg dagadt az arcom es feszul az inyem . Tegnap meg tegnap elott is lazas volt tegnap 39 fokos volt delutan de estere elmulott . Hiaba telefonaltam a korzetibe azt mondta igy nem tud fogadni menjek le a hazi orvoshoz majd o ir fel gyogyszer. Ez nem a fogorvos dolga lenne ? Nagyon felek hogy valami bajom lesz ameddig nem kezelik a fogamat . A Fogam mar nem faj de meg gennyes meg dagadt az arcon egy kicsit . Ma reggel nem volt lazam de altalaban este vagy keso delutan szokott lazam lenni .jún. 13. 09:50
1/5 anonim válasza:
mindenképp fogorvos. Oda kell menni és kötelesek fogadni ügyfélfogadási időben!
Ha másnem, akkor magán. De mindenképp menj!
2/5 anonim válasza:
Nyugodtan odamehetsz a körzetes orvosodhoz is, kötelessége fogadni és az ő kompetenciája eldönteni, milyen antibiotikumot írjon. Fogorvosként nem is értem, hogy miért háziorvoshoz küld, én pont azért tépem ilyenkor a hajam, mert engem megkerülve írogatnak fel valamit, ami erre az állapotra pont nem jó. Nekik nincs erre kompetenciájuk. Ez sürgős eset, tehát egészen nyugodtan menj oda, lehetőleg a rendelés elején, mert általában akkor van sürgősségi ellátás. Ha el akar küldeni, nyugodtan hivatkozd le, hogy a NEAK oldalán is feketén fehéren fenn van (most nincs kedvem kikeresni, de írd be, hogy fogászati ellátás NEAK és kiadja, mire van lehetőség), hogy igenis köteles ellátni, NE HAGYD LERÁZNI MAGAD. Igen, bele is lehet halni. Nyilván ritka, meg nagyon elhanyagoltnak kell ahhoz lenni, én 6 éve praktizálok, olyan állapottal, amit leírtál heti szinten találkoztam, mert ezzel azért eljönnek már (soha nem is küldtem el így senkit!), ami viszont már tényleg kórházi ellátást igényel és anélkül letális, abból 2 esetem volt összesen.
3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. A vege az lett hogy bementem a hazi orvoshoz o felhivta a korzetit… addig kikuldtek amig beszeltek telefonon. Erdekes utanna atmehettem rogton. Kaptam Dalacint +algopyrin injekciot ha felugrik a lazam akkor meg kell innom . 21-en pedig kihuzzak a fogam azt mondtak addigra rendbe jon a gyulladas es ki lehet huzni . De azert ez tok jo hogy szinte meghal az ember a fajdalomtol es konyorogni kell hogy legalabb nezze meg irjon fel ra valamit . Vagy huzza ki … nem tudom mas orszagba is igy megy e …
jún. 13. 13:18
4/5 A kérdező kommentje:
2. Koszonom ezt a teljes valaszod. Igen abba azert biztam hogy nem olyan egyszeru belehaln. :D de remelem az a 2 eseted is rendbe jott es nem rossz vege lett . Talyog nincs a szamba csak ahol feldagadt az arcom-inyem ott megnyomta es mondta hogy mar meg is jelent a genny es azonnal a Dalacint fel is irta . Utanna huzas . En bevallom nagyon szegyenlem is magam mert elhanyagoltam a fogam de megbantam de most mar nekiallok nekem sosem volt ilyen magas lazam es sosem fajt igy fogam mint most . Megcsinaltatom mindet , tudom sok ido lesz de en meg egyszer nem szenvedek ez valami borzalmas..
jún. 13. 13:37
5/5 anonim válasza:
A tályog a jobbik eset mitöbb, arra sokszor antibiotikum sem kell, mert felvágja az ember (vagy megnyitja a fogat, mikor melyik), azt már ürül is a dolog. Amit te leírtál (szigorúan leírás alapján!) az csonthártyagyulladás, egy lényegesen súlyosabb állapot, mint a tályog, mert nincs beolvadva a genny, éppen ez a gond, hogy ott a szövetekben imitt amott van. Ebből lehet (de tényleg nem gyakori) a phlegmone, amikor a szövetek között utat nyer a genny, elindul az agy felé (agytályog, ami viszont már nem vidám), vagy megy a mellüreg felé, hát ott is vannak fontos szervek. Amivel nagyon tudnál segíteni még magadon, az az ún. párakötés (ennek rétegeit megtalálod a neten), amelytől azt lehet várni, hogy beolvad a gennygyülem kvázi tályogba, jóval gyorsabb a gyógyulás is utána, de alapvetően a fogad is előbb kerül annyira húzható állapotba, hogy az ne legyen kellemetlen, sem a húzás pillanatában, sem pedig utána, a gyógyulási fázisban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!