Melyik fogorvos mondott igazat? (lent)
1. fogorvos: Áprilisban azt mondta annyira megkopott a fogzománcom, hogy készít egy tervet arra, hogy befedjük. (120 e Ft) Közben javasolta, hogy térjek át elektromos fogkefére és a Sensodyne Proglasur-ral mossak fogat.
2. fogorvos: Most januárban voltam egy másiknál (költözés miatt mentem másikhoz) és azt mondta bár valóban gyengébb a fogzománcom a sok savas üdítő miatt, de nem lát rá okot, hogy bármilyen kezelést végezzünk. Csinált röngent és mondta, hogy még hátul az őrlőknél is van zománc mindenütt. A fogak között is.
--
Nyilván lehet, hogy közben a fogkrém segített visszaépíteni. De vajon az első le akart húzni? Vagy a második húz le azzal, hogy nem fedi le és később több pénzbe kerül majd?
Azért majd egy év alatt sokat változik a fogak állapota, föleg, ha közben megfelelöen ápoltad.
Szerintem mindkettö "igazat" mond, csak más-más idöpontban
Én fogászaton dolgozom. Mind a két orvos valószínűleg saverosio nyomatni látja a foaidon. Ez azt jelenti, hogy a fogkő zománc el van vékonyodva a sok saas üdítők miatt. A zománc nem épül vissza ez nem visszafordítható folyamat. Az elsó orvos valószínűleg jobban látta azt ha héjazva lennének a legelső fogak, mert azzal a további romlás megállítható lenne.
A második fogorvosnak is igaza lehet, abban hogy ha ennek a mértéke még nem olyan durva, akkor ennek a romlását el lehet kerülni azzal ha kerülöd a szénsavas és savas üdítőket, illetve savas ételeket. Szenzitív fluoridos fogkkrém használata nagyban segíthet csökkenteni az érzékenységet.
Felhagytam a savas üdítőkkel közben. Csak kávét iszok a vizen kívül.
Ezek a fluoridos fogkrémek érdekelnek. Szerintetek a Proglasur elég jó? Vagy van jobb?
Az Elmex hasonló típusú fogkrémét próbáltam, de semmit nem segített az érzékenységen és visszataszítónak éreztem.
Egyikük sem hazudott. Abban az esetben, ha egy adott szituáció pusztán esztétikai problémákat okoz, de funkciókiesés nincs és nem is lehet semmilyen egészségkárosodással számolni, úgy az orvos saját kompetenciája, a rendelő profilja és a beteg egyéni hozzáállása dönt arról, hogy lesz-e vele foglalkozva, és ha igen, akkor milyen módon.
Az elkopott, savas ártalom talaján erodált zománc soha semmivel nem épül vissza, maximum a meggyengült foganyagot erősítheted fluorid tartalmú fogkrémmel, de nagyon divatosak a hidroxiapatit tartalmúak is (Curasept Biosmalto), kalcium-foszfát tartalmú a GC Tooth mousse. Teljesen felesleges a legdrágább fogkrémet választani, a lényeg, hogy fluorid tartalmú legyen, amivel a zománcot erősíted. Hogy kinek az ajánlatát fogadod el, az meg a te egyéni döntésed, zavar-e téged a probléma, vagy sem.
Igen, szeretnék ilyen fluoridos fogkrémet használni.
A hétköznapi szupermarketekben elérhető márkák közül melyiket ajánlanád? Vagy mit keressek a tubuson pontosan? Gondolom az alapanyagok között valami "fluorid" kell legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!