Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mit tegyek gyermekem fogával?...

Mit tegyek gyermekem fogával? (hosszú lesz)

Figyelt kérdés
Gyerekemnek (4éves) begyulladt az egyik alsó tejfoga. Nagyon bedagadt. Mivel nálunk nincs gyerekfogászat ezért a felnőtt körzetes fogász látta el.Megfúrta neki már akkor is le kellett fogni. (közben körzeti gyermekorvos írt neki rá dalacint) Ennek ellenére másnap este jobban bedagadt, belázasodott és fájlalta. Mivel magas láza volt, bevittük a sürgősségire (nálunk nincs fogorvosi ügyelet és éjjel fogorvos sincs még a kórházban sem) Ott írtak rá cataflam cseppet és másnapra elküldték a szájsebészetre. Akkor este végre nyugodtabban aludt. Másnap reggel szájsebészet. Ott délelőtt fél tíztől ott ültünk délután egy óráig. Megnézték, megnyomogatták neki a arcát, majd kilátásba helyezték, hogy esetleg kihúzzák. Én már ezt sem bántam volna, csak legyen jobban a kicsim. Na ekkor kitalálták, hogy mégsem ők húzzák ki (mivel ők nem tudják elszámolni), sőt nem is húzzák, hanem megbeszélték, hogy a körzeti fogorvos újra megfúrja a fogát. Tehát rendelőintézetből ki, buszra fel, körzeti fogászhoz el. (közben semmi dokumentumot nem kaptunk arról, hogy ott jártunk)Ott soron kívül behívtak. Az orvos elmondta, hogy valószínűleg még egy üveg dalacinra is szükség lesz, mert nagy a gyulladás.Újra megnyomorgatták az arcát, majd elővették a fúrót, mire gyermekem síni kezdett. Az orvos letette a fúrót, hogy így nem megy, mert ha sír, ő nem tudja csinálni. Percekig próbálta lebeszélni a gyereket a sírásról. Ez persze nem ment. Végül már a száját sem nyitotta ki, mire az orvos dühös lett. Azt mondta, hogy erre nincs ideje, s szinte szó szerint kidobott minket a rendelőből. Most itt tartunk. Ez két napja volt. A gyerek szedi a cataflamot és a dalacint. Egyiket sem fogász írta. Kissé lelohadt az arca, de azért időnként még fájlalja. A szájsebészetre nem mehetünk vissza, mert oda csak beutalóval lehet menni és ugye az előzőt nem adták vissza. Ezek után a körzetishez sem vinném, főleg ahogyan üvöltött a gyerekkel amiért "nem fogadott szót" neki. Maszekhoz nálunk szintén nehéz bekerülni, meg hát az súlyos ezrekbe kerül, persze valószínűleg ez lesz belőle. Ám ha valakinek egyáltalán nincs rá, olyankor mi van?
2010. okt. 22. 08:13
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szegeny kisgyermek. Ha megtudod fizetni akkor feltetlen fordulj egy maszek orvoshoz. Megertelek, hogy mi lenne....,

igen nagyon szomoru eset, a masik az, hogy rontgen nelkul egy ilyen beavatkozast nem is lehetne elvegezni, de amig a gyulladast meg nem szuntetik addig hozza sem lehetne nyulni ehhez a beteg foghoz.

En elvinnem a gyermekemet privathoz!

2010. okt. 22. 08:40
 2/12 anonim ***** válasza:

Én is azonnal maszekhoz vinném, illetve esetleg még vissza mennék a szájsebészetre. Mivel ugyanazzal a problémával mész vissza, amire volt beutalód, nem kell megint papír. Ha hajlandóak kihúzni - szerintem ha szépen elmondod, milyen fájdalmai vannak, és hogy te kéred a húzást, valószínűleg ennyi herce hurca után megteszik -, akkor jó. Ha nem, vidd maszekhoz.

Mindent megpróbáltál, amit az sztk-n belül lehet, ők ennyire voltak képesek ... emberileg is, sajnos, bár ki kell hangsúlyozni, hogy nem mindegyik sztk-s orvos ilyen állat. Hogy mer egy gyermekfogorvos dühbe gurulni, ha sír a kis páciens? Aki ezt a helyzetet nem tudja a helyén kezelni, az ne gyerekeket akarjon gyógyítani.

Velünk is volt egy ilyen gond, éppen 4 éves volt a kisfiunk, amikor az egyik alsó rágófoga begyulladt. Lyuk nem volt rajta, de az ínyén nőtt egy hatalmas fájó duzzanat. A fogorvos kifúrta a fogát (szegény kicsi sírt a fájdalomtól, ahogy a gyulladt fogát fúrták), de nem ürült rajta keresztül semmi, erre írtak fel antibiotikumot, ami szintén nem sokat használt. Elvittem egy maszekhoz, alá kellett írnom egy papírt, hogy én kérem a húzást és gond nélkül kihúzták. Az orvos azt mondta, hogy ha a saját gyerekéről lett volna szó, ugyanígy kihúzta volna, de a mai protokoll szerint nem ajánlhatják a szülőknek a tejfog eltávolítását csak legvégső esetben. Azonnal dőlt a sebből a gennyes vér, az orvos átmosta a sebet, írt fel gyulladáscsökkentőt és kész is voltunk. Már hazafelé mondta a kicsim, hogy kevésbé fáj, pedig akkor még biztosan zsibongott a húzás helye.

Jobbulást a gyermekednek!

2010. okt. 22. 09:00
 3/12 anonim ***** válasza:
Nekem kihúztak egy tejfogat gyerekkoromban. Nem szabadott volna! Megsérült a csonthártya (ilyesmit mondott a felnőtt fogdoki), emiatt a végleges fogam duplán nőtt ki egymás mellé.
2010. okt. 22. 09:26
 4/12 A kérdező kommentje:
Azért nem szeretnek tejfogat húzni, mert záródik a csonthártya és nem nő ki a fogcsírából a csontfog. Legalább is, ezzel magyarázták. Hívogatom a szóba jöhető orvosokat, de nálunk sajnos azt sem egyszerű keríteni. A normális orvosoknál túl sok a beteg ezért elhajtanak hogy menjünk a körzetbe. Végső megoldás, hogy egy rokonunk által javasolt, tőlünk 120 km-re levő fogorvoshoz megyünk. Volt aki azt mondta, lazán feljelentené a körzeti fogorvost. Viszont semmi papírom nincs, s a számítógépbe lehet, hogy be sem került, hogy ott jártunk. Én alapjáraton bízom az orvosokban, de most nagyon nagyot csalódtam.
2010. okt. 22. 09:37
 5/12 A kérdező kommentje:
Azért az tény, hogy nálunk nem létezik gyermekfogászat. Szétszedték, meg szüntették. A gyerekeket is a felnőtteket gyógyító fogorvoshoz kell vinni. A felnőttek után pedig nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel. Félnek hozzájuk nyúlni, meg türelmetlenek. A volt gyerekfogászoknál pedig nagyon sok beteg van, mert ugye most már el kell látniuk a felnőtteket is, viszont a gyerekeket mindenki hozzájuk szeretné hordani, maszek alapon. Ezek a fogorvokos túlterheltek.
2010. okt. 22. 10:03
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a szemetseget!! A ferjem fogorvos es ilyen nincs, hogy csak felnottet tud ellatni. Rengeteg gyerek paciensunk van es nem kell oket lefogni!!

Remelem azota megoldodott a dolog, de ha nem, akkor irj! Csak Pesten tudok jo fogorvost, hozza elmehettek!

2010. okt. 22. 11:12
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
...es meg valami, ilyen eros gyogyszereket felirni egy 4 eves gyereknek nem szabad!!! A Cataflamtol meg egy felnottnek is kikeszul a gyomra!!! Az okot kell megszuntetni, nem gyogyszert szdetni vele. Felhaborito!!!!
2010. okt. 22. 11:14
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Én meg legalább a betegjogi képviselő felé jelezném a körzeti doktor hozzáállását.Azért tette meg,mert megteheti!Mert mindenki kiszolgáltatott neki a pénz miatt,és nem mernek tiltakozni!

Nehogy már súlyos ezreket kelljen fizetni,vagy 120 km-t utazni egy gyerek ellátásáért.

Bezzeg,ha a magánrendelésére mentél volna akkor lett volna ideje rátok!

Jobbulást a kisfiúnak!

2010. okt. 22. 12:42
 9/12 A kérdező kommentje:
Most kicsit jobban van a gyerkőc, nincs láza, nem nagyon panaszkodik fájdalomra és a duzzanat elkezdett lelohadni. Már van mosolya, rendesen eszik. Amikor a sürgősségin jártunk, a vizet is alig bírta lenyelni.Tehát én úgy gondolom szépen gyógyul. Keresünk orvost, mert meg kell nézetni akkor is, ha nem rosszabbodik. Azért aggódok, mert nyakunkon a hétvége. Egyébként Budapest van tőlünk 120 km-re
2010. okt. 22. 12:54
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Szegény gyerkőc.Én kihúzatnám neki.Csodálkoznak,hogy nem szeretük fogorvoshoz járni?!
2010. okt. 22. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!