Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Iszonyat rossz állapotban...

Iszonyat rossz állapotban vannak a fogaim, mit tehetnék?

Figyelt kérdés

27/N vagyok.

A fogaim (nem igénytelenség miatt) iszonyatos ütemben romlanak és rossz állapotban vannak. Már kamaszkoromban is lyukadtak ki sorra.

Többnyire magán fogorvoshoz jártam, és egy orvosi hiba következtében elvesztettem az egyik fogamat is (letört, ezért mentem hozzá, nem gyökérkezelte, nem csinált röntgent, semmit, bele rakott egy fém dolgot, felépítette, és hatalmasra dagadt az egész arcom, olyan szinten, hogy egy másik fogorvos közölte velem, hogy ez már kórházi eset).

A lényeg, hogy azóta majdnem az összes fogam lyukad ki, fáj. Minden nap mosom többször, fogselyem, fogköztisztító, szájöblítő, sőt, van ilyen tablettám is, ami megmutatja hogy hol van lepedék.

Viszont: nincs pénzem fogorvosra. Egyáltalán nincs pénzem rá. Van egy más betegségem, ami miatt havonta többször kell elmennem másik orvoshoz, mellette ugye megélni, úgy, hogy az ember tudjon félretenni ha esetleg másik albérletbe kell átköltöznie...egyszóval nem tudom, mit tegyek.

Rettentően bántanak a fogaim.

A családban is ilyen rossz állapotú mindenkinek, ez sajnos genetika. Anyukám most vett fel hitelt, hogy megcsináltassa a sajátját.

Mit tehetnék? Van valami olyan ingyenes lehetőség, amitől nem kell félnem, és tudnak segíteni nekem? Őszintén az orvosi hiba óta amúgy nagyon félek is, mert akkor akkorára dagadt az arcom, hogy a szememre is ment rá, rendesen eltorzult a fél arcom, és kicsit félek.

Szóval: szeretnélek titeket kérdezni, hogy van-e egyáltalán bármi lehetőségem? :(

2023. ápr. 25. 10:12
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs pénzed rá, akkor elmész a körzetes orvosodhoz és ott csináltatod meg, amit csak lehet.

[link]

Itt elég egyértelműen le van írva, hogy mi jár tb alapon és mi nem, így például tömésért sem szabadna fizetni. Olyat esetleg csinálhat az orvos, hogy a körzetes pénzből vásárolt, amúgy többnyire valóban nem a legkiválóbb tömőanyag helyett ajánl a saját pénzéből vett, így fizetős alternatívát, de hangsúlyosan ez alternatíva, tehát kell legyen elérhető esztétikus tömés is, és ezt nem is csinálhatja a körzetes rendelési időben, mivel ez akkor már magánellátásnak minősül.

Azzal meg nem tudok egyetérteni, hogy a tb lassan nem fizet semmit, éppen pont hogy közel s távol Magyarországon van a legbőkezűbb tb-s fogászati csomag, éppen pont keveseknek kell, akiknek mégis, azok is sokszor sajnos a társadalom alsóbb rétegei, nem is éri meg a körzetes orvosnak prémium tömőanyagba fektetni, ha végig nézi, hogy lejár a szavatossága, mert nincs rá igény (ez volnék én). Magánorvoshoz járni státuszszimbólummá vált, itt gyakorin is sorra ajánlják a magánszektort, nem konkrét szakembert, a lényeg: mindegy ki, csak a körzetes nem, mert aki körzetben dolgozik, az csak egy hentes állat lehet, aki magánban, az meg csak aranykezű. Így azok, akiknek nincs pénzük, de nem is lecsúszottak ott tartanak, hogy nem is mennek senkihez, csak ez meg már rövidtávon is iszonyat káros, mert a fogak nem arról híresek, hogy betömődnek maguktól, ráadásul ami egyszer elromlott, az csak tovább romlik és befertőzi a többit is, szóval nem is érdemes sokáig halogatni a dolgot. Ezen a ponton egyébként elvész a genetika faktor is, hiszen ott már régen nem beszélgetünk öröklött tényezőkről, ha valakinek még tudomása is van rossz fogakról, de nem csináltatja meg. Mi fogorvosok amúgy is érzékenyek vagyunk erre a "már anyunak is rosszak voltak" kifogásra, mivel arra van nagyobb esély, hogy már anyunak is rossz volt a szájhigiéniája, vagy nem ment el időben. Ami kilyukadt, az akkor is tovább fog romlani, ha a kérdezőnek még nálunk, fogorvosoknál is jobb a szájhigiéniája, mert ezek ún. plakkretentív felszínek, tisztíthatatlanok is egyben, a kis mikroszkóp méretű csatornákban meg baktériumok tömegei bújnak meg. Egyébként kérdező, nem elkeseríteni akarlak és van esély, hogy te vagy az üdítő kivétel, de akárhányszor hallottam eddig a tiédhez hasonló szájhigiéniát, valahogy a látvány sosem tükrözte azt, tehát vagy hazudott a kedves beteg, vagy elképesztően kétbalkezes, ami már inkább testi fogyatékosság.

A lényeg: amíg van elérhető tb-s orvos, őt kell meglátogatni. Legyen akármilyen, azért egy fogkövet le tud venni, egy rossz fogat ki tud húzni, azért ez már előrelépés. Én egyébként körzetesként olyan töméseket adtam ki a kezemből, amiért egy jobb magánhelyen is 30-40 ezret is elkérnek, nem véletlenül léptem én is tovább. A kollégáim is mind nagyon ügyesek a környéken, így azért van esély, hogy nincs baj azzal a körzetissel. El kell menni megnézni, abból baj még nem történt, de azzal nem érdemes indítani, hogy "ezt örököltem", mert eddig minden ilyen szájban találtam kifogásolni valót.

2023. ápr. 25. 17:37
 12/14 anonim ***** válasza:
24%

"A fogpotlás egyre több embernek megengedhetetlenül drága dolog

Pedig az egészség része a fog is.

Üdv Orbánisztánban"

Ahhoz Orbán Viktornak pont nincsen semmi köze, hogy az emberek túlnyomó többsége csak akkor méltóztatik fogorvoshoz menni, ha már nagyon nagy a baj. Messzire sem kell menni, itt gyakorin is sokszor olyan büszkén írják le, hogy nem hajlandóak kezeltetni a már feldagadt arcukat sem. Tegnap is volt egy kérdés, hogy évek óta lóg iskolafogászatról, pedig látványosan rossz fogai vannak. A magyar fogászati csomag lényege az lenne, hogy ne is kelljen pótolni, mert annak olyan horribilis költségei lennének, amit már végképp nem bírna el a tb (a mostani költségeket sem fedezi amúgy). Kultúrországokban is a prevención van a hangsúly, mert mindenki jobban jár egy egészséges sajáttal, mint egy toldozgatott, foltozgatott pótolttal. Mindamellett már Ausztriában is ugyanabból az anyagból, ugyanazzal a tudással készült korona 2-3ezer (!) euró, itthon meg ha azt mondja az orvos, hogy 40 ezer forint, akkor a leesik a székről az a nő, akinek amúgy homlokvonalig ér a műszempillája, vagy az a férfi, akinek a zsebéből egy 400ezer forintos telefon lóg ki. Úgyhogy hagyjuk ki ebből Orbán Viktort, mert az átlag magyar fogazati állapota éppen pont ilyen volt már 20 éve is, erről pont nem ő, vagy a komcsik, a zsidók, vagy Trianon tehet. Amúgy például Romániában már egyáltalán nincs tb-s fogászati ellátás, ez magyar kuriózum, és még így is itt tartunk.

2023. ápr. 25. 17:45
 13/14 anonim ***** válasza:
Igen sajnos nagyon drága...Mulkor 65 ezret fizetem betétért,gyökérkezelés meg koronával volt 140k.Persze nagyon jól megcsinálják de iszonyat drága.Keresztanyámnaj sajnos húzni kell felső fogsorát,alul is néhányat,mindennel együtt kivehetősel fog neki 800k-ba kerülni...Implantátum,ami a legjobb lenne,kb 3 millió lenne...Nekem egy hiányra mondtak 400k-t...Szval igen,kb megfizethetetlen...
2023. ápr. 26. 16:23
 14/14 anonim ***** válasza:
Annyit elfelejtettem hozzátenni,hogy hasznalnj elmex gélt.Akár heti 2x is.Egy átlag fogkrémbe van 1450ppm fluoride egy fogmossásal,szájvíznek 300ppm körül,az elmex gélnek 12500ppm
2023. ápr. 27. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!