Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Masnak is "oroklestol" tonkrem...

Masnak is "oroklestol" tonkrementek a fogai?

Figyelt kérdés

2023. márc. 11. 14:27
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért nem ilyen egyszerű. Rossz fogakat örököltem én is, de szinten tudom tartani. Mindent megteszek, hogy a legjobbat kihozzam a helyzetemből. Fogászaton dolgozom, így képzett vagyok a témában, sosem szerettem, amikor csak legyintenek az elhanyagolt fogakra, hogy áh, genetika. Ha valaki úgy kerüli a fogorvost, mint a leprát, akkor persze, hogy romlik a foga. Ezen felül meg kell tanulni a megfelelő szájápolási módszereket. Milyen eszközöket alkalmazzunk, és hogyan tegyük. Ezen kívül nem árt néha elmenni egy vérvételre mondjuk, ami képet tud adni esetleges hiánybetegségekről, amik a fogakra is hatással lehetnek. Aztán a káros tevékenységek, pl dohányzás, sok cukros, szénsavas üdítő mondanom sem kell, hogy sokat ront a helyzeten.

Nem mondom, nekem is kellett bölcsességfogakat műteni, vannak tömött fogaim, nem tökéletes a mosolyom, vékonyodik a zománcom, csúszik le az ínyem. Kicsit szélmalomharc ez, de lehet tenni érte.

2023. márc. 11. 19:39
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előttem szólóval. Én fogorvos vagyok, azt a mondatot, hogy "ezt örököltem" minden nap hallom többször is valamilyen formában. Csakhogy ezzel párhuzamosan szinte mindig olyan szájból hangzik el ez az állítás, ahol bőven van kifogásolni való és a genetika az utolsó problémája. Elsőnek rögtön a szájhigiénia, mikor vastag lepedék kaparható le a fogairól úgy, hogy a fogászati vizit miatt az átlagosnál alaposabban igyekezett fogat mosni. Olyan száj, ahol látványosan nem járt fogorvosi rendelőben évtizedek óta és ebből adódóan több fogát már csak húzni lehet, pedig az legkevésbé genetika, ha nem megy akkor el, mikor még tömhető, gyökérkezeltető, koronával pótolható.

A fogszuvasodáshoz 4 dolog kell, ebből csak egy az egyéni hajlam, ami még mindig nem genetika feltétlenül, hanem egyéb körülmények, például koraszülöttek esetén bizonyítottan kevesebb ásványi anyag tudott magzati korban beépülni a fogakba. A másik 3 a szuvit okozó bacik nagy számú jelenléte (elhanyagolt szájhigiénia), a baciknak megfelelő tápanyag (szénhidrátdús étrend) és megfelelő savas környezet (nassoló étrend, savas ételek és italok). Mind a 4 jelenléte szükséges a fogszuvasodás kialakulásához, tehát olyan, hogy "genetikailag ezt örököltem" nem létezik, mert a másik 3 tényezőnek is mindenképpen jelen kell lennie. Ez sajnos élettani tény.

A gond inkább ott van, hogy már kisgyermekkorban a tudatlanság és a rossz információszerzés miatt elhanyagolják a szülők a gyerek tejfogazatát, aki emiatt belekerül abba az ördögi körbe, ami odáig vezet, hogy "ezt örököltem". Itt gyakorin is tucatjával születnek olyan kérdések és még inkább olyan válaszok, miszerint tejfogat mosni elég csak 2-3 éves kortól, nem kell vele orvoshoz menni, hiszen úgysincs gyökere meg amúgy is kiesik és egyebek. Több olyan kisgyerek ment már át a kezeim között, ahol 4 évesen a tejfogai zömét húzni kellene, olyanokat is (főleg olyanokat), amelyeknek 10 éves koráig ott kellene maradnia, mert addig nincs másik. Ilyenkor persze jön a megdöbbenés, majd a felháborodás, mert aranyos anyuka szembesül, hogy mindezt egy altatással foglalkozó gyermekfogászaton kéne, ami hogy hogy nem, nincs minden bokorban. A kezeletlen tejfogazat miatt befertőződnek a maradók, a jó szájápolási szokások nem tudnak kialakulni, eleve anyunak sincsen jó hozzáállása és az a kevés tudása is fals, esetleg még az elhanyagolás talaján 1-1 traumás élmény.

Mindemellett az, hogy lassan már mindenki is szakember és a valódi szakember van kioktatva, még az anyjába is elküldve, szinte mindennapos. Nem csak itt gyakorin, nyilván itt anonim mindenki azt ír, amit akar, de találkoztam már olyan körmössel, aki nekem, a fogorvosnak akart eladni vegán, fluoridmentes, aloe verás fogport és magyarázta NEKEM, hogy ez miért jó a fogaknak. És akkor mi orvosok nézzük le az embereket, miközben Körmös Jucika szemrebbenés nélkül oktat ki a saját szakmámban. Ott úgy voltam vele, hogy vagy lekeverek neki egy ordas nagy pofont, vagy ott hagyom. Ott hagytam. Persze a kis butika nem tudja, hogy miért, úgyhogy a kuncsaftjainak azóta is adogatja a szemetét, én meg tépem a hajam, mikor 1-2 ilyen jómadár betéved a szétroncsolódott fogaival és vigyorogva közli velem, hogy neki a körmös megmondta, hogy a fluorid rákkeltő, úgyhogy leszek kedves nem ajánlgatni semmi ilyen terméket. Na, ők tipikusan genetikailag örökölték.

2023. márc. 12. 13:32
 3/3 mindentudó99 ***** válasza:
#2 Nekem 6-7 nél tóbb fogam nem lenne ha nem járnék fogorvoshoz. Mosom mégis romlik. 3 hiányzik. Az is hátul. Rengeteg fogatlan ember van. Nem us értem miért nem járnak fogászatra. Ingyenes. Igénytelenség.
2023. márc. 12. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!