Lyukas fogtól hullik a hajam?
Ezt a tortúrát én is végigjártam gyerkként.
2 hetes orvosi kivizsgálás (amit tizenegykét évesként azért elég komoly traumaként éltem meg), egy halom vérvétel, ilyen vizsgálat, olyan vizsgálat... a végén már arról volt szó, hogy vegyük ki a manduláimat és az orrmanduláimat. Aztán szerencsére anyukám azt mondta, hogy nem. Nem volt egyébként bajom, nem betegeskedtem (néha én is voltam náthás, meg infléuenzás, de nem gyakrabban, mint mások), szóval nem biztos, hogy bölcs dolog lenne az a műtét.
Azóta kiderült, hogy egyszerű genetika. Van ilyen. Van, akinek már tizenévesen hullani kezd a haja. Másodunokatesóm apjának 18 évesen felül már nem volt haja. Most 40 vagyok, felül kissé kopasz (nem csontkopasz, de ritkább ott a haj), de ez nem változott az elmúlt 15 évben. Annak pedig örülök, hogy van még mandulám. Nem biztos, hogy bölcs dolog az immunrendszer elő bástyáját kiiktatni...
Önmagában a lyukas fog nem egyenlő a góccal, amennyiben ezeket a fogaidat egy mezei töméssel meg lehetett menteni, akkor pedig ki is lehet zárni, hogy gócosak. A góc minden esetben már a fog alatti, esetleg akörül kialakult gyulladásos folyamatokat jelenti, tehát ezek már eleve elhalt fogak, tipikusan nem jól sikerült gyökérkezeléseknél lehet ilyeneket látni, vagy elhanyagolt fogazatban, ahol több elhalt, rossz állapotú fog van. Ezek granulomatózus elváltozások a gyökércsúcs körül (a köznyelv ezt hívja vadhúsnak), lehetnek ciszták, akár tályogok is, bár azért egy tályogot észrevesz mindenki. Még ami félig meddig a fogászathoz tartozik azok a krónikus arcüregben zajló folyamatok (nekem most volt ilyen esetem egyébként, habár volt a beteg fülorrgégén is, mégis én vettem észre és küldtem tovább az arcüregével, ami viszont nem fogazati eredetű probléma volt)
Az a helyzet, hogy a hajhullás mögött elképesztően sok dolog állhat, melynek csak egy szelete a gócbetegség és annak is csak egy pici része a fogászati góc. Nyilván ki kell zárni, de még ha góc pozitív is valaki, egyáltalán nem biztos, hogy az okozza a tüneteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!