Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A fogkő leszedés okozhat...

A fogkő leszedés okozhat komoly problémákat?

Figyelt kérdés

Soha nem voltam még ilyen kezelésen, de állítólag nagyon hasznos, és TB alapon megcsinálják. Viszont ha "szétcseszik" a fogaimat, nekem konkrétan nincs pénzem semmiféle magán ellátásra vagy fogpótlásra, semmire...

Tehát érdemes elmenni TB alapon erre a kezelésre, vagy kockázatos?

Köszi előre is!

2022. dec. 2. 23:18
 1/6 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem fogkő eltávolítással nem tudnak ártani, de laikus vagyok és még én se voltam. (Pedig kellene)
2022. dec. 2. 23:21
 2/6 anonim ***** válasza:
25%
Tb-s doki nekem is javasolta, hát nem tudom őszintén merjem e vagy sem. Mire lesz nála szabad hely hátha tapasztaltabbak leszünk :)
2022. dec. 3. 00:38
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Én évente kétszer eljárok, mert a családomban sokaknak volt fogíny sorvadása. Eddig még soha nem csesztek el semmit nekem. Fájni fájt, mert nekem íny alá is bemennek (úgy is kell csinálni, ha sok a fogkő), de nem vészes.

Viszont azt tudni kell, hogy fogkő rejthet el fogszuvasodást, szóval lehet, hogy valamit előásnak miközben leszedik.

2022. dec. 3. 08:19
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Inkább az okozhat komoly problémákat ha nem szedeted le a fogköveket, évente legalább egyszer szedesd le.
2022. dec. 3. 09:10
 5/6 anonim ***** válasza:
79%

Azzal kezdem, hogy irtó szomorú a tény, hogy te abból indulsz ki, "mi van, ha szétcseszik". Erre őszintén nem tudok mit mondani, csak azt, hogy menj el egy fogászatra mondjuk egy hétre, no nem a rózsadombi fenszi dentalba, hanem egy rendes körzetbe, ahol egymásnak fogják adni az ajtót azok a betegek, akik hosszú éveken át nem szedettek fogkövet, holott a szegényes szájhigiéniájuk talaján még a fél évenkénti vizit sem lett volna ördögtől való, majd mikor odaállít 40 évesen a beteg és azt a hírt kell hallania, hogy az összes foga megy a levesbe, mert kirohadt mind (eközben te, aki még csak nem is a szájába hajolsz bele, csak tisztes távolságból figyeled az eseményeket ájuldozol a penetráns szájszagától), persze jönnek a krokodil könnyek, hogy ő tanárként hogy legyen fog nélkül, pláne miből csináltasson fogpótlást.

A fogkő nem más, mint a lepedék megkövesedett formája. Nem genetika, nem varázsmanók, nem terhesség, csak és kizárólag szájhigiénia.Cini mini fogköve egy közepesen jó szájhigiéniájú embernek is tud lenni, nagy mennyiségű viszont csak és kizárólag elhanyagolt betegeken. Az orvos tehát nem csak leszedi neked, hogy megelőzze a fogínysorvadást, fogágybetegséget, úgy en bloc a teljes fentebb leírt szituációt, hanem el is mondja, hogy te otthon ez ellen mit tudsz tenni. Vagyis, ha te konkrétan tartasz attól, hogy a gonosz fogorvos szánt szándékkal szétcseszi a fogaidat, akkor lelkesebben kell mosni, és ilyen alapon biztosan nem lesz problémád. A fogkövet egyébként egy ultrahangos készülékkel pattintják le az amúgy jóval keményebb zománcról. Az ép zománcot gyémánt fúróval lehet csak megfúrni, az ultrahangos készülék semmiféle kárt nem tud tenni benne, mert a fogkő jóval puhább nála. Ez ép zománcra igaz, tehát szuvas esetén nyilván letöredezhet, de ha szuvas, amúgy is tömni kell, abban kár nem keletkezik, így is úgy is el lenne fúrva.

2022. dec. 3. 10:41
 6/6 A kérdező kommentje:

Állítólag van olyan, hogy kábé már a fogkő tartja egyben a fogakat, ha valahol lesorvadt a fogíny. Tényleg lehetséges, h leszedik a fogkovem és emiatt fog mozogni a fogam?:(

(Ez a tanáros dolog, amit írtál, "nem vicc", velünk konkrétan megtörtént. Ha nem lettek volna jófej rokonaink, akik többszáz ezret kölcsönadnak nekünk műfogsorra, mehettünk volna a kevesbe családostul...)

2023. jan. 17. 19:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!