Mi lehet a baj? Fogas kérdés.
Kérlek, ne pontozz le a válaszomért, de nem tudok megnyugtatót mondani... Valószínűleg egy granulóma (gennyzacskó, gennyes cysta) alakult ki a gyökércsúcsnál, ott ahol a "furcsaságot" érzed. El kell ballagni a doktorhoz, készítenek róla röntgent, ahol látni lehet majd, hogy milyen és mekkora az elváltozás. Ezután kell eldönteni a kezelés mikéntjét. Meg lehet próbálni felfúrni a fogat, tehát kinyitni a gyökércsatornát (akár a koronán keresztül), hogy kiürüljön a váladék, lehet gyógyszeres tömést rakni bele és várni, hogy megnyugszik-e a folyamat. Ha nem, még szóbajöhet a gyökércsúcs eltávolítása, a granulóma kikaparása. A jó fogorvos a végsőkig küzd egy fog megmaradásáért. Ami nem mindig a legkellemesebb, de én is inkább belemegyek minden kezelésbe, hogy megmaradjon a saját fogam.
Hát röviden ennyi...Ha tudok, segítek még.
Már ugyan miért pontoználak le??? Kaptál egy zöld kezecskét, köszönöm a válaszodat!
Ebben reménykedem, hogy koronás, gyökérkezelt fogat is meg tudnak menteni. Esetleg gyógyszerrel is le tudják húzni a gyulladást? Ilyen gyökércsúcs eltávolításom volt már éppen a mellette lévő fogon, tudom, hogy milyen és természetesen hajlandó vagyok újra alávetni magam, ha az segít, csak ne veszítsem el a fogamat! Annyi helyen hallom, olvasom, hogy a gyökérkezelt fogak rövidéletűek, gyengék, stb, ez pedig éppen olyan nekem, mint a többi: a legkeményebb almába, zsemlébe is beleharaptam, a fiam legoit is mindig foggal szedtem szét, stb. :=) és már majd két évtizede stabilan, szépen "szolgál".
Koronát vajon le tudják venni, ha kell anélkül, hogy alatta a fog sérülne?
Megyek fogászatra, csak fel akarok minden lehetőségre készülni lelkileg.
Próbálok válaszolni mindenre.
Csak gyógyszer önmagában nem lesz-lenne elég. Ha már kialakult egy ilyen nekrotikus terület, aminek amúgy elég rossz a vérellátása, nem tudna a gyógyszer olyan töménységet elérni, ami hatásos lehet. Ráadásul az ott felszaporodott váladéknak is távoznia kéne valahogy, ezért kell kinyitni a gyökeret.
A gyökérkezelt fog - sajnos - már tényleg nem olyan, mint az eredeti, mert "halott" és potenciális góc, bármikor megtörténhet a baj, lehet, hogy évtizedekig sem, lehet, hogy fél év múlva el kell távolítani. Ha nincs vele baj, nem igazán gyengébb, mint a többi.
A koronát nagy valószínűséggel simán le lehet venni, ha szükséges, de pl. nekem - ugyanilyen baj miatt - kifúrta a doktorom a koronát és azon keresztül gyógyította meg a granulómámat. Utána betömte a lukat és nem kellett új korona.:)
A jó eredményhez kell egy lelkiismeretes fogorvos, aki szereti a kihívásokat és maximálisan megbíztok egymásban. Nálam például komoly együttműködés is kellett, egy hétig minden étkezés után fecskendővel, injekciós tűvel ki kellett öblítenem a gyökeret. Háromszor kellett újra meg újra kinyitni a gyökeret, mert úgy fájt a gyógyszertömés után, hogy a falat kapartam. De nagyon megérte, mert megmaradt a fogam:)
Szorítok Neked, majd írjál, mi a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!