Bölcsességfog körül begyulladt ínyre van otthoni megoldás?
Sziasztok, pár éve a jobb felső bölcsesség fogamat kihúzták, mert szájzárat kaptam.
Volt röntgen, tehát a jobb alsó a doki szerint nem igazán árthat. Nem megy neki a fogaimnak sem.
Évente egyszer egyszer az ínyemet feltöri és begyullad, egy hétig kellemetlen majd elmúlik.
Félig van csak kint és most nagyon begyulladt gyakorlatilag rádagadt a fogamra az ínyem. Alapjáraton nem mondanám túl fájdalmasnak, de kellemetlen főleg fogmosáskor. Evésnél nem zavar.
Mit tehet itthon vele? 3 napja tart. Ha jól tudom antibiotikumot kapnék rá első körben dokinál, de még várnék pár napot, hátha a szokásosan elmúlik majd.
Mi az ami itthon segíthet esetleg?
A bölcsességfogamon kívül nincs gond a fogaimmal és az ínyemmel, igy a fogorvosoktól is baromira tartok, nyilván nem vagyok hozzájuk edződve :)
-Mosni fogkefével a gyulladt ínyt. Akkor is, ha fáj.
-Klórhexidines szájvízzel öblögetni
Alapból úgy vagyok vele, ha keddig semmi javulás akkor elmegyek dokihoz. Igazából már évek óta áttört tehát a teljes felülete előbukkant, de mivel nem nőtt ki zeljesen, alacsonyabban van az utolsó fogamnál így az álkapocs végénél az íny kicsit rálóg ez szokott olykor bedagadni, gondolom, ha alászorul a kaja. Most nyilván nem sikerült jól a fogmosás :( Ha innen nézzük akkor felnyitás nem szükséges, antibiotikum viszont valószínű. Még nem huzatnám ki, ha rövid időn belül újra begyulladna, akkor mindenképp kiszedetem. Na de a doki majd eldönti mivel járok jobban, bár most azért bízom benne ez még doki nélkül megoldódhat. Komolyan mázlim van, hogy bal oldalon nincs bölcsesség fogam se alul se felül, a doki legutóbb el is csodálkozott, mert ritka, hogy egyoldali hiány van, az gyakoribb, hogy vagy felül vagy alul nincs.
Minden esetre köszönöm, hogy írtál, lehet valóban doki lesz a vége.
Nem akarlak elkeseríteni, de addig fogja csesztetni a mellette lévő fogadat, míg végül megunod a fájdalmat is ki fogod szedetni. Én is halogattam évekig, néha fájdogált, de nem annyira, hogy túlságosan foglalkozzak vele. Aztán nyár elején úgy elkezdett fájni, hogy kénytelen voltam elmenni a fogorvoshoz, ahol egy panoráma röntgen után megállapították, hogy muszáj kiműteni. Azóta a másik oldalon is kiműttettem, mert elkezdte ugyanazokat a panaszokat produkálni.
A bölcsességfogról tudni kell, hogy ha nem is okoz panaszt, egy idő után elkezd szuvasodni, ugyanis annyira hátul van, hogy a fogkefével sem tudod rendesen tisztítani, így elkerülhetetlen, hogy elkezd romlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!