Félelem az érzéstelenítőtől! Hogyan nyugodjak meg?
Holnap megyek fogorvoshoz és szükség lesz érzéstelenítő használatára, de mostanában elég sokat stresszelek és magas a pulzusom, amit az adrenalin fokozhat. Elolvastam az érzéstelenítő mellékhatásait, és olyanok vannak ott, mint az idegbénulás, sokk, zavartság, eszméletvesztés, SZÍVMEGÁLLÁS.
Mi van, ha elájulok és nem fogja észrevenni az orvos, mert azt fogja hinni, hogy csak elaludtam?
- A készítmény epinefrin-tartalma miatt nem adható:
-rohamokban jelentkező szapora szívverés (paroxizmális tahikardia)
Mellékhatások, amik előfordulhatnak:
- eszméletvesztésig fokozódó kábultság,
- légzésbénulásig fokozódó légzészavarok,
- izomremegés, esetleg általános görcsökig fokozódó izomrángás,
- émelygés,
- hányás
Helyi érzéstelenítők alkalmazása azonban sokkot és szívmegállást is okozhat.
Nem írja az előfordulási valószínűséget sem.
9: az nem opció, mert nagyon fájna.
10: ? kösz a megértést... pont attól félek, hogy az ilyenek egyszer orvosok lesznek.
Elaludtal? Ki az aki elalszik a fogorvosi szekben?
Mi a faxnak kell ennyire raparazni a dolgokra?
Amugy epp tegnap volt gyokerkezelesem, iszonyat cidriztem, h fajni fog, s egyaltalan semmit sem ereztem es azota sem.
Ne fossal!
14: teis fostál, a kerdezo miert ne foshatna?
amugy meg ha valami mellekhatas is kijon ott mar ugyis mindegy majd lesz valami
8 éve vagyok fogászati asszisztens, napi szinten 10-15 vagy még ennél is több érzéstelenítőt szívok fel a fogorvosnak. Eddig még SOHA egyetlen egy esetben sem okozott semmilyen mellékhatást sem az érzéstelenítő.
A felsorolt mellékhatások akkor jelentkeznek, ha nem tájékoztatod a fogorvost az alapbetegségeidről vagy a szedett gyógyszereidről (nem csak a lidocain létezik, ilyenkor kapsz más anyagot). A legsúlyosabb mellékhatás (légzésbénulás) pedig arra vonatkozik, ha részegen vagy bedrogozva jelensz meg - mondanom sem kell, hogy ezt könnyű észre venni és páros lábal rúgnak ki a rendelőből.
A másik meg hogy a fogorvos nyilván tudja, hogy hova szúrhat és hova nem, ezen felesleges agyalnod.
Tudod te milyen veszélyes a MOGYORÓ?! Vannak emberek, akik mogyoróallergiások lesznek, de nem is tudnak róla. Aztán amikor mogyoróval találkozik a szervezetük, kapnak egy fasza anafilaxiás sokkot, aztán annyi volt. Kampó. Na így egyél legközelebb Nutellát!!!
(Érted az analógiát? Mindennek van veszélye, gyógyszereknél kötelező feltüntetni. De nem indokolt félni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!