Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Jogos lenne, ha a felnőtt...

Jogos lenne, ha a felnőtt gyerek a szülőn követelné a fogszabályozás árát?

Figyelt kérdés

18 év alatt államilag finanszírozott ugyebár, 10%-knyi önrész van. Kb 50-80ezer ft (jelenleg).

Egy olyan családban, ahol nem tellett volna erre, még megértem, de sokaknál igen, és csesztek elvinni a gyereket időben, ahogy velem is történt.

Most ott vagyok, ha belekezdenék kb 1 millió forint, így 30 éves fejjel.

Szerintem ez a szülő sara, még egy tinédzser se tudja felfogni, hogy kelleni fog ez neki vagy sem.

2022. szept. 9. 14:52
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
30%
Hát akkor verd le anyádékon...
2022. szept. 9. 15:48
 12/24 anonim ***** válasza:
40%

Szánalmas ez a pattogás, amit itt művelsz ahelyett, hogy a szüleiddel beszélnél. Azzal előrébb vagy bármivel is, hogy minket győzködsz?

Mondjuk bennem csak azt erősíted, hogy neked SEMMI nem jár. Ilyen stílussal.

2022. szept. 9. 15:50
 13/24 anonim ***** válasza:
40%
CSak nyígni jár ide.... Tipikus....
2022. szept. 9. 15:51
 14/24 anonim ***** válasza:
84%

Az aki azt firtatja, hogy nem egészségügyi probléma akkor az nagyon buta és fogalma sincs róla, hogy ez mivel jár.

Nekem mély és keresztharapásom is van kattog vagy kiakad az állkapcsom mert az ízület nem jól áll. Az ínyem is folyamatosan gyulladt a torlódások miatt. Úgy hogy kb 20 perc a fogmosás, fogselyemmel mindennel együtt és félévente járok fogorvoshoz tisztítani. Sorolhatnám még milyen egészségügyi problémákat okoz. Ekcéma gócpont stb.

Szóval aki ilyeneket állít hogy ez inkább esztétika az eléggé tájékozatlan.

2022. szept. 9. 18:12
 15/24 anonim ***** válasza:
16%
14. Egyetlen fogról írt...
2022. szept. 9. 18:20
 16/24 anonim ***** válasza:
73%
Keresztharapásról írt és igen ő azt írta egy fog de mikor elmész egy szakemberhez abból egyből több lesz én is azt hittem, hogy az enyém nem vészes aztán mondták hogy van itt minden. Laikusként nem jelentenek ki egyszerűen ilyen dolgokat hogy csak esztétika stb fentebb leírtam....
2022. szept. 9. 20:44
 17/24 anonim ***** válasza:
83%

Hát így ebben a formában nem értek egyet, de elsősorban amiatt nem, mert ez a "mi lett volna, ha" elég ingoványos terep.

Fogorvosként viszont azt abszolút meg tudom erősíteni, hogy a szülői hanyagság talaján mennyi ember szenved felnőttként a fogazata miatt. Nézd meg a 3-mas válaszolót, aki még mindig ott tart, hogy ez szépészeti beavatkozás. Persze, van ilyes aspektusa is, de azért az legkevésbé szépészeti probléma, mikor bejön valaki olyan torlódott fogakkal, hogy szó szerint egymás hegyén hátán vannak, nyilván nem lehet tisztán tartani, így vastagon felrakódott a fogkő (következményes ínygyulladás, fogágybetegség, majd fogelvesztés), az ilyen fogak könnyen elszuvasodnak és nekem fogorvosként meg marha nehéz dolgom van, mert alig férek hozzá a kérdéses területhez, hiszen a másik, mellette lévő fog rajta fekszik. Jártam már úgy, hogy eldönthettem: vagy belefúrok a mellette lévő ép fogba, vagy eltorzítom a fogformát, ha el akarom távolítani a beteg foganyagot. Persze felső metszőfognál, ami azért elég jól látható. Szóval azért annyira nem mindegy.

Nyilván, ha valahol anyagi okai vannak a dolognak, ott nem tudom a szülőt hibáztatni. De elképesztően hiányos a tudásuk az embereknek a témát illetően, nem ápolják a gyerekeik fogait megfelelően vagy egyáltalán nem, már akkor hozzák el, ha kifejezett panasza van a gyereknek, és akkor megy az őszinte megdöbbenés, hogy szegénynek a 20 tejfogából 8 annyira elromlott, hogy már nem is tömhető. És ekkor 8 olyan fogról beszélgető, aminek még 6-8 évig kellene a szájában maradnia. Mire a gyerek 18 éves lesz és eszmél, hogy mi mindent kellene csinálnia a szájegészsége érdekében, addigra van egy halom rossz foga és hiába változtat az otthon rosszul eltanult szokásain, a minden irányból agyontömögetett, toldozgatott foltozgatott fogakkal azért nem lehet évtizedekig kalkulálni. Ilyenkor jön a téves felismerés "genetikailag rosszak a fogaim". Szó nincs ilyesmiről, mert ha még tényleg jó is az illető szájhigiéniája (amivel egyébként sajnos elég ritkán találkozom), sajnos a gyerekkorában elromlott dolgokon az már nem segít és itt jön be például a meg nem történt fogszabályozás is. Ez kb olyan, mint mikor 40 évesen rájössz, hogy miért fontos sportolni, csak addigra már olyan mozgásszervi problémáid vannak, amiket legjobb esetben is szinten tartani tudsz, de el nem tűnnek már sosem.

Itt gyakorin is egyébként hihetetlen, hogy hány ember reagál például fogászati kérdésekre a legnagyobb magabiztossággal, miközben teljesen téves az, amit leír. Úgyhogy a probléma forrása elsősorban az aluledukáltság és a tájékozatlanság.

2022. szept. 9. 22:08
 18/24 anonim ***** válasza:
88%
Én személy szerint részben egyetértek a kérdezővel. Ugyanabban a hajóban evezek én is. És csak megerősíteni tudom azon válaszolókat, hogy a fogszabályozás nagyon fontos dolog. Elsősorban egészségi, másodsorban esztétikai hatása van. Preferálnám azt felnőtt embereknél is, akinek igazoltan szükséges lenne a fogszabályozás, az ugyanúgy tb támogatással vehesse igénybe a kezelést.
2022. szept. 9. 22:34
 19/24 anonim ***** válasza:
79%

Na ezért van itt egypár tisztázatlan kérdés. Kezdjük azzal, hogy mivel a fogszabályzást egy olyan fogORVOS végzik, aki fogszabályzó szakorvosi vizsgával rendelkezik, ezért ne hozzuk párhuzamba egy szépészeti beavatkozással. A fogszabályzás elsősorban egészségügyi téma, az esztétika csak másodlagos.

Aztán a másik dolog, hogy a fogazati rendellenességek nagy része nem csak megelőzhető lett volna gyerekkorban, de a többésége a káros szokások, a gyerekkori rossz étkeztetés és a hiányos higiénia miatt alakul ki. Ebben hatalmas felelőssége van a szülőknek. A leggyakoribb ilyen rossz szokás a cumizás, ami ugyan baba korban még kifejezetten jó, erősíti a rágóizmokat. Viszont amint előbújnak a fogak már más ingerekre van szüksége az izmoknak. Ha nem marad abba időben a cumizás, akkor beszűkül az arcív (vele együtt az állcsontok is), a szájpad felfelé megnyúlik (gótikus szájpad) és már a tejfogaknál is megfigyelhető lesz a nyitott harapás (a frontfogak nem érnek össze az alsó párjukkal). Kiváló táptalaj a fogazati rendellenességeknek.

A másik ami gyerekkorban problémát okoz, az a tejfogak gyors szuvasodása. A tejfog szerkezete sokkal gyengébb a maradónál, a szuvasodás hamar eléri a fogbelet és komoly fájdalmakat okoz (igen, a tejfognak is van fogbele, sőt rendes gyökere is van, ami felszívódik a maradó előtörésekor). Ezek a gyorsan romló tejfogak nagyon megnehezítik a rágást (lásd: baby bottle szindróma), ezért az állcsont nem fog tudni megfelelő irányban fejlődni. Ha meg idő előtt kihúzzuk, az még rosszabb, mert a szomszédos fogak bedőlése miatt nem lesz helye előjönni a maradónak.

Éppen ezért gyerekkorban kerülni kell a túlzott cukor fogyasztást és rendszeresen ellenőrizni kell a fogaikat a fogorvosnál. A felelősség ebben kizárólag a szülőké.

Annak ellenére, hogy szerintem jogos a felvetésed, kérdező - szerintem most már fenőttként neked kell arról döntened, hogy a szüleidet ezzel terheld. Nem hiszem, hogy érdemes ezért összeveszni a szüleiddel és/vagy adósságba hajtani őket, úgy hogy már van saját kereseted. Az persze már más kérdés, ha gazdagok és simán ki tudnák fizetni.

2022. szept. 9. 22:41
 20/24 anonim ***** válasza:
38%
A te fogaidról van szó. Felnőttként oldd meg. A saját egészséged a te felelősséged, már nem a szüleidé. Semmi jogod bármit is követelni tőlük.
2022. szept. 9. 23:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!