Mi történik, ha egy két órás szájsebészeti műtét közben a páciens egyszer csak nem bírja tovább?
Ezt így általánosítani nem lehet, függ az orvostól, az asszisztens(ek)től, magától a pácienstől is.
A legtöbb szájsebészeti beavatkozásnál már lehet kérni altatást, így aki tudja, hogy csontighatolóan retteg a fogorvostól és a beavatkozástól, annak ez egy jó megoldás lehet.
Én a saját tapasztalatimról tudok beszámolni. Megtermett férfi létemre gyűlölök fogorvoshoz járni, sajnos egyszer a fél fejem újrarakták. Hányni nem hánytam, de a doki és az asszisztens előtte vagy 15 percig beszélgettek velem, megnézték mégegyszer a kezelendő részeket, együtt ittak velem vizet, később rájöttem, hogy felmérték mivel tudnak majd lehiggasztani. Utána nagy nehezen rávettem magam, hogy elkezdhetjük, megkaptam a szurikat, elzsibbadtam és megkezdődött a pokol.
Nem éreztem nemhogy fájdalmat, de szó szerint semmit. Még csak kellemetlen sem volt. Az eszközöket végig a fejem felett adták át, így nem láttam, hogy mi kerül éppen az orvos kezébe. Amikor meg előtte lévő felszerelés volt pl. a fúróvéső sátánkínzóeszköze, akkor poénosan megjegyezte a doki, hogy most csukjam be a szemem. Szégyen nem szégyen, de az asszisztens nő végig fogta a kezem. Mikor úgy 50 perc után már a fájt a fejem, szívem szerint elrohantam volna, akkor a doki hátrament (azt mondta elmegy kávézni, de végig mögöttem állt), az asszisztens nő leült mellém és elkezdett mesélni. Hogy milyen volt mikor ő járt Tahiföldön, közben babrált a nyálszívóval, aztán átöblítette vízzel, közben mesélt egy másik sztorit, újra szívás, és azt vettem észre, hogy a pulzusom helyreállt, lehiggadtam, becsuktam a szemem és folytattuk. A végére már esküszöm érdekelt és amennyire a babrálástól tudtam, kinyitottam a szemem és néztem a dokit meg az eszközöket.
Szerintem így viselkednek a profik a szájsebészeten. Mondom ezt utólag, akkor persze levert a víz, de összességében mindent megtettek, hogy ne pánikoljak be.
Állami helyen ha egyáltalán adott kórházi háttér, akkor is csak nagyon speciális esetben altatnak (pl. közepesen / súlyosan szellemi fogyatékosokat, ahol az együttműködés nem elvárható). Magán helyeken nagyon kevés helyen van altatásos fogászat, nagyon borsos felárral.
Kényszeríteni biztosan nem fognak az ellátásra. Tehát lefogni és lekötözni nem fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!