Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A reggeli fogmosást reggeli...

A reggeli fogmosást reggeli előtt vagy után teszitek meg?

Figyelt kérdés

Azért merült fel bennem ez, mert olvastam, hogy elvileg közvetlen evés után nem ajánlott fogat mosni, viszont arra sajnos nincs időm reggel, hogy várjak evés után legalább fél órát.

Viszont ha előtte mosok annak van értelme?

2022. jún. 29. 13:37
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
80%

Még az ovisok is hallottak a fognyűvő manóról, alias baktérium (hivatalos nevén streptococcus mutans) és tudják hogy őt kell lemosni a fogakról, mielőtt elszaporodnak és kikalapálják a fogat. Tulajdonképpen az történik, amit a 10-es is leírt: az egymáshoz és a foghoz tapadó baktériumok lepedéket (ún. biofilmet) alkotnak a fogon, és a táplálékból (főleg a szénhidrátból, ami szintén tapad) savat termelnek. Ez a sav pedig a lepedékből koncentráltan hat a zománcra, kioldja az ásványi anyagait és ezzel elkezdődik a szuvasodás folyamata.

A legjobb ha a reggeli és a fogmosás között el tud telni egy kis idő. Ha ezt úgy tudod megoldani, hogy evés előtt mosol fogat, az is ugyan olyan jó mintha utána mosnád meg. Én reggeli előtt szoktam fogat mosni, a reggelit meg sokszor beviszem a munkahelyre és ott eszem meg, utána pedig csak kiöblítem a számat (egyébként dentál higiénikus vagyok).

2022. jún. 30. 11:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!