Lehet-e gyökérkezelni azt a fogat ami már korábban volt? Jónéhány éve egyik egy csatornás első fogamat gyökérkezelték. Most újra feszítést érzek ugyanott.
5-ös: nem kell hülyeségeket írni, Németországban is adnak idöt a kezelésre, nekem az 5. gyógytömés után zárták le, addigra gyógyult meg.
(Mellesleg 30 éves gyökértömést kellett kicserélni, ami nem volt egyszerü dolog!)
Fogorvosként válaszolok.
1-es! Nem, a gyökérkezelés nem egyenlő azzal, hogy kiveszik az ideget, a gyökérkezelés indikációja rengeteg esetben már elhalt fog esetén van, amikor ideg már nincs is benne.
Kérdező: persze, létező dolog az újragyökérkezelés, én magam is gyakran csinálom a körzetes rendelőmben is (nem csak jobb magánrendelőkben…). Persze mindig mérlegelni kell, hogy van-e értelme. Ha azt látom röntgenen, hogy maga a gyökértömés valóban nem jó ÉS van is mit megmenteni a fogból, akkor érdemes megpróbálni. A kérdést még árnyalja, hogy milyen fogról van szó: míg egy nagymetsző kezelésének a sikeressége 90%os, addig egy nagyőrlőé alig 50, előbbi hiánya nyilván komoly esztétikai hátránnyal járna, utóbbi hiányával azért együtt lehet élni egy rövid ideig (az emberek többsége amúgy nem is pótoltatja).
Ha szemlátomást jó benne a gyökértömés, ha amúgy is egy nagyon destruált fogról van szó, amire így is úgy is korona kellene, ha a mellette lévő fogak is tömöttek stb stb, akkor én inkább a húzást javaslom, mert szemlátomást egy híddal sokkal jobban járna és biztosabb is. De én csak ajánlok, végül a beteg dönt arról, hogy mit szeretne, kivétel ez alól persze a szinte ép fog kihúzása, vagy az ellentetje, az abszolút menthetetlen kezelgetése. Utóbbi 2 eset az, ahol visszautasítom a kezelést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!