Hogyan fog így gyökérkezelést csinálni a doki?
Hetes fogamat kell kezelni. Ügyeleten mondták. Felfúrta, kaptam antibiotikumot és ha lemegy a gyulladás, következő héten mennem kell orvoshoz.
Viszont ha hátra benyúlnak a számba állandóan öklendezek. Altalásra nincs pénzem, örülök ha a kezelést kifizetem. Sajnos nagyon erőx a garatreflexem. Ma 10másodpercig ha fúrta az orvos, de ezidő alatt is öklendeztem. A fogmosástól is szoktam.
Nincs olyan hogy erős garatreflex, egyszerűen csak befeszíted az izmaidat (nyelv, arcizmok) és ilyenkor a legkisebb érintkezés, vagy akár egy kis szellő is irritálja a nyálkahártyádat. Van aki még be se ült a fogászati székbe, már akkor látszik rajta hogy gond lesz: feszülnek az izmai, visszatartja a levegőt és ha már nem bírja, akkor sóhajt egy nagyot. Az altatással (az árán kívül) az a gond, hogy egyrészt feleslegesen nagy kockázat egy fogászati kezelés miatt, másrészt ahhoz először intubálni kell amíg ébren vagy, vagyis egy csövet dugnak a légcsövedbe, hogy adagolni tudják a levegőt.
A legjobb módszer, ha tudatosan koncentrálsz az ellazulásra. Csak gondolj bele: a nyelvedet oda tudod rakni a hátsó fogadhoz, a villát, kanalat be tudod venni a szádba, sőt az ételt meg is tudod rágni, tehát a szervezeted és a garatreflexed tökéletesen jól működik, mint mindenki másnak. Először is figyelj a légzésedre: legyen folyamatos, és nem mély - azaz ne tartsd vissza és ne is sóhajtozz. Csak az orrodon vegyél levegőt, akkor is ha nyitva van a szád. A szemmeddel ne nézegess jobbra-balra, fókuszálj rá egy pontra a távolban.
Fogmosásnál csak kevés fogkrémet tegyél a fogkefére (amúgy se a fogkrémtől lesz tiszta a fogad), így nem fog nagyon habzani és nem csúszik a torkodra. Ha még így is túl sok a hab, akkor köpd ki. Ne hajolj a csap fölé, állj egyenesen és nézd a tükörben hogy mit csinálsz. Látnod kell, hogy a fogkefe a körkörös mozdulatokkal a teljes fogfelszínt eléri és nem marad ki egy rész sem. A fogmosás része a fogköztisztítás is fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével - ezeket is a tükörben nézve tudod gyakorolni, sőt a nyelvedet is meg kell mosni.
A fogorvosnál pedig legyen valami a kezedben, amit tudsz szorongatni: kísérő családtag/barát keze, zsebkedő, stresszlabda, karfa. Ha a kezeddel kocentráltan szorítassz valamit, akkor nem fog befeszülni az egész tested. A fogorvosnak jelezd előre (már a telefonban) hogy ilyen problémád van, így több időt hagynak neked és végig mondják hogy mikor mi történik. A fogászati kezelések ugyan ijesztően hangzanak, de ha tudod hogy mi történik, akkor a stressz-szinted is csökken. Erre van itt egypár jó videó:
https://www.youtube.com/watch?v=H25gp0Yuh8k
https://www.youtube.com/watch?v=8aut45purkY
Ez egy hagyomásnyosabb gyökérekezelés mikroszkóp nélkül (a zsibbasztást is mutatják, ha ez zavarna): https://www.youtube.com/watch?v=TxCkF1uXSMk
Engem már intubáltak kórházban, nem ébren teszik le a csövet, persze ettől eltekintve ez most szóba se jöhet, mert tudom, hogy kockázatos és drága.
Köszönöm szépen a jó tanácsokat!
Megpróbalok uralkodni magamon, de azért nem olyan egyszerű az, mivel hányásfóbiás vagyok.
Azt viszont nem szeretném és nem éreznem fair-nek, hogy emiatt kihúzzák a még kezelhető fogamat, mert ugye az sem megoldás, hogy nem tudja kezelni a doktor, amiért öklendezek és pánikolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!