Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Van egy lykas fogam. Elég...

Van egy lykas fogam. Elég nagy lyuk van rajta sajnos. Mitől függ, hogy be tudja-e még tömni, vagy már a tömés nem lehetséges?

Figyelt kérdés
2010. szept. 12. 21:53
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Gyökértömést semmiképp ne utasítsd el, azzal még nagyon sokáig meg lehet tartani a fogat és egyátalán nem vészes, csak kicsit sokba kerül.
2010. szept. 13. 18:23
 12/18 anonim ***** válasza:
Nem azt mondtam, hogy mindenképp bele fog halni, de az is lehetséges... tudom, hogy hülyén hangzik, de egy fogszuvasodás tényleg idáig vezethet. Rendben van, hogy fél valaki és ezért nem kezelteti, de akkor a kockázatokat is ismerje...
2010. szept. 13. 20:23
 13/18 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom, én rászánom magam tömésre, húzásra de a gyökértömésről parázok. Vagyis csak azért mert úgy tudom több lépésbe zajlik nem egyszerre, ugye? Vagy hogyan is zajlik az? Azért nagyon remélem sima töméssel is meg lehet oldani.

Még egy kérdés (bocsi, hogy ennyit kérdezgetek), Én azt esetleg miből érezhetem, hogy ezt már csak gyökértöméssel lehet megmenteni? Nem tudom mennyire lehet mély.

Nem fáj, csak néha picit, nem mozog, hidegre melegre kicsit érzékeny, ha valami belemegy és nagyon megnyomja akkor mondjujk már fáj.

2010. szept. 13. 21:07
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg ha már elérte a pulpát, már nem szokott fájni, de ez is egyénileg változó. Szerintem a gyökérkezelést ne feltétlen utasítsd el, ha oda kerül a sor...ha nem gyökérkezelik, akkor ki kell húzni, azt pedig utána pótolni kell, és az se jobb.
2010. szept. 15. 09:15
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

A gyökértöméstől ne parázz, egyátalán nem vészes, csak több alkalom miatt tényleg kicsit macerásabb. Nekem már több fogamat gyökérkezelték és nagyjából a következő lépésekből zajlott.

1) Első alkalommal injekciót adott, kifúrta és a gyökérkezelő tűvel kitisztította, kitágította a gyökércsatornát. Nekem ez egyátalán nem fájt, pedig rendesen be volt gyulladva a fogam, előtte majd meg bolondultam. Ha ez megvan, akkor pár napig így szokták hagyni a fogat, hogy szűnjön meg a gyulladás, tisztuljon ki a fog.

2) Második alkalommal a gyökértömést teszik be, amihez már nem szoktak adni injekciót, mert a fog ilyenkor már nem él. Kicsit még csiszol rajta a tűvel és beleteszi a hosszúkás tömést a gyökércsatornákba. Ez nekem volt amikor fájt, de csak rövid ideig, amíg benyomta a tömést a helyére. Ha ez megvan erre tesz egy ideiglenes fedő tömést. Nekem volt már olyan, hogy a gyökéstömés után egy-két napig nagyon fájt a fogam, de gondolom ez a fog állapotától függ, mert máskor viszont egyátalán nem fájt.

3) Utolsó lépésként pár nap múlva a végleges fedőtömést teszi rá. Ez sem fáj egyátalán, mert itt a fogat már nem nagyon piszkálják.

2010. szept. 15. 18:57
 16/18 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek: nekem nemrég kiesett egy régi tömésem és nagyon nagy lyuk maradt a helyén. Hidegre-melegre érzékeny volt, ha ettem fájt, féltem, hogy ott gyökérkezelés lesz. Elmentem a fogorvoshoz és kiderült, hogy simán be lehet újra tömni, csak a fúrás fájt jobban a lyuk mélysége miatt. De nem haltam bele. :P

A "rohadó fogú balféknek": nem vagy balfék, de nagyon kicsi az akaraterőd és önuralmad. Nem hiszem, hogy nálam parásabb ember van a Földön, vagy nem tudom. Én pánikbeteg vagyok, és ha fogorvoshoz kell menni, általában 2-3 alkalommal pánikrohamot kapok a váróban, majd talán negyedjére bejutok. (így telik hetekbe, mire fogorvoshoz kerülök). Ha már bent vagyok, akkor beletörődök a sorsomba, és túlélem a kezelést bőgve, az asszisztens kezét szorongatva.

De még mindig jobban félek attól, hogy egy rohadó fog látványa, vagy büdös lehelet miatt nevetség, kibeszélés tárgya leszek, vagy undorítónak tartanak, mint a fogorvostól. Szóval elmegyek, és büszkén jövök ki, hogy igenis megcsináltam, és szépek a fogaim. :)

Ha valaki látja, hogy rohad a fogam, úgysem azt gondolja, hogy szegényke fél és nem megy dokihoz, hanem azt, hogy milyen igénytelen állat.

Oké, hisztis vagyok nagyon a fogorvosnál, bőgök, mint egy kisgyerek, de így csak két ember előtt égő, ha rohad a fogsorom, az meg mindenki előtt. Amúgy a fogorvos is büszke rám, hogy ilyen szintű rettegés mellett bevállalom. ;)

2010. szept. 21. 08:26
 17/18 anonim ***** válasza:

"a fúrás fájt jobban a lyuk mélysége miatt"

Nem kaptál injekciót? Ha kaptál akkor nem lenne szabad fájjon.

2010. szept. 21. 11:10
 18/18 A kérdező kommentje:

Sajnos gyökérkezelésre került a sor, remélem hamar meglesz probléma nélkül.

Én is nehezen szánom rá magam a dokira, és elég pánikos, valamint szociális fóbiás vagyok, szóval meg tudom érteni aki nem tudja rászánni magát.

Igazából ha már ott vagy ott már nem olyan rossz, csak eljutni odáig.

2010. szept. 21. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!