Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Miért van az, hogy rendszerese...

Állnév kérdése:

Miért van az, hogy rendszeresen, alaposan mosom fogaimat, tisztítom a szám, és mégis hajlamos vagyok a fogszuvasodásra?

Figyelt kérdés
Én vagyok az az ember, aki minden kajálás után rágózik, szájvizezik, fogat mos kb néha napi háromszor is, alaposan. Nagyon nem birom, ha nincs higénia a számban, és odafigyelek erre mindig. Miért szuvasodik be mégis pár fogam, és miért fájnak?

2021. dec. 10. 19:23
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Fogköved szokott lenni? A szájhigiénia objektív mérője a fogkő, ami a lepedék megkövesedett formája, amihez minimum 2-3 hét kell. Ha ez nálad probléma, akkor a fogmosás technikájával lesz a baj. De egyébként sajnos minden restaurált fog szignifikánsan hajlamosabb a szuvasodásra, sajnos ezek a modern tömőanyagok bár nagyon szépek, de jóval gyakoribb probléma velük az alászuvasodás, vagy a fogbél elhalása, mint anno volt az amalgámmal.

Kedves 8-cas!

Amennyiben olyan sok fogorvosnál voltál, hogy egyértelműen leszűrted, hogy a 90 %-kukkal baj van, akkor el kellene gondolkodni, hogy lehet a te fejedben van a probléma. Megvilágítom, milyen is a másik oldal:

először is, a betegek nagy része úgy jön be, hogy ő mos fogat. Mégis egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy hónapban hány jó szájhigiéniájú ember jön el hozzám, és még ők sem mondhatók kiválónak, ez csak az a minimum, amit egy szuvasodásra nem hajlamos, alapbetegségekkel (pl diabétesz) nem rendelkezőnek ajánlunk, a többségnek sajnos komoly hiányosságai vannak.

Másrészről: az orvosi rendelőben az emberi tudat beszűkül, az információk döntő többségét nem jegyzik meg, illetve van az a réteg is, akik egyszerűen gyengébb képességűek. Én is számtalanszor járok úgy, hogy közlik, életükben most hallják először ezt vagy azt, miközben nemhogy emlékszem, hogy elmondtam (ilyen szempontból velem nem jár jól senki, ugyanis MINDEN betegemre pontosan emlékszem és évekre vissza tudom idézni, hogy pontosan melyik fogával volt nálam utoljára), de még alá is írta szegény. Részint ugye a sok információ között elveszett pont az, részint pedig egyszerűen nem figyelt, nem érdekelte, nem gondolta, hogy lényeg.

Harmadrészről: igen, valóban így van, a betegek nem tudják mit kell észrevenni. Akkor miért viselkednek mégis úgy, mint akik még nálam is jobban tudják? Itt gyakorin is hány olyan, válasz alapján teljesen egyértelműen laikus okoskodó van, aki a legnagyobb magabiztossággal ír le hülyeséget, ami ráadásul éppen emiatt egészségileg rendkívül káros. Nem is kell messze menni, rögtön a következő kérdés a témakörben: https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__fogak-szajapolas__1..

Hányszor járok úgy, hogy összetévesztenek a jeruzsálemi piaccal, "lesz egy gyulladáscsökkentő, a D betűs", ugye az egy dolog, hogy talán az én kompetenciám eldönteni, hogy kell-e ehhez recept, de az már konkrétan vicc kategória, amikor meg sem tudja nevezni, hogy miért jött, csak rémlik neki valami, amit Körmös Jutka, Szomszéd Aranka, vagy Gyakori János ajánlott.

És végezetül: sajnos van a betegeknek egy komoly száma, akik úgymond "menthetetlenek". Eldöntötték, hogy ők erről nem tehetnek, ez genetika ("már anyukámnak is rosszak voltak"), hiába próbálom elmagyarázni, hogy jönni kéne, hogy ezen és ezen kellene változtatni, vagy nem akarja elhinni, vagy nem hajlandó áldozatot hozni, hiszen leélt úgy mondjuk 30 évet, hogy a szájhigiéniája igen csak szegény volt, én meg gyakorlatilag egy életmód-váltásra akarom rávenni. Nem beszélve arról, hogy elég nehéz amúgy lekommunikálni azt, hogy - mondjuk ki - nem tisztálkodik rendesen és a kedves anyukája is azért veszítette el valószínűleg 30 éves korára a fogait, mert ő sem mosta meg egyszer sem rendesen egész életében. 2 lehetőségünk van: vagy virágnyelven utalgatunk rá és reménykedünk, hogy kellően értelmes a páciens és megérti, mire gondolunk, vagy kimondjuk kerek perec (nyilván nem így, hogy "anyád nem tudta megmosni"), de akkor meg ugye jön az, hogy milyen bunkó az orvos.

Őszinte leszek: nagyon nincsen könnyű dolgunk a kommunikációval a mai világban, amikor már ugye Kasszás Erzsi is nagyobb díszdoktornak képzeli magát, mint az MTA elnöke, de alapvető, középiskolában elhangzott fogalmakkal nincs tisztában.

2021. dec. 10. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!