A fogzománc a fogíny mentén mitől kopik le?
A fogzománc semmilyen körülmények között nem tud regenerálódni.
Ha kopott, az a nem megfelelő, vízszintes "sikálós" fogmosás miatt alakult ki, ha éles, kitört zománcfelszínek vannak, az inkább fogszorításra utal.
Általában a rossz fogmosási technika okozza. Valószínűleg súrolva mosod a fogad, ha ehhez még egy kemény fogkefe is társul, már meg is van a baj. A zománc nem képződik vissza, ha már egyszer le lett koptatva. Ha olyan mértékű a kopás, akkor eszététikus töméssel lehet próbálkozni helyreállítani, de mivel ez egy nagyon sima felület, ez sok esetben kiesik.
A zománc csak a fogszuvasodás következtében történő demineralizáció esetében tud helyreállni. De ebben az esetben látható fizikai foghiány még nincs, csak a zománc szerkezete gyengül meg.
Köszönöm válaszaitokat.
Én is úgy sejtem, hogy az erős vízszintes csiszoló fogmosástól alakult ki...
Ráadásul refluxos is vagyok ami miatt a sav eleve felpuhítja a fogzománcot. Hiába puha sörtéjű fogkefével mosok fogat.
Én is ezt olvastam hogy csak a gyengült szerkezetű de folytonos fogzománc tud regenerálódni. :(
És így a fogzománc által nem fedett "foghús"-nak (dentinnek) árt a baktériumölő szájvíz?
Oldja a szájvíz a dentint?
Mert akkor ezeknek a fogaknak hamarosan annyi egyébként is fogzománc nélkül?
Nem, nem károsítják a dentint a szájöblögetők.
És nem, azért azt nem mondhatjuk, hogy annyi a fogaidnak.
Ha érzékennyé válnak, a rendelőben bizonyos lakkokkal fedhetik a felszínt, de léteznek otthon használható fogkrémek, paszták (Sensodyne, ToothMousse), amelyek eltomeszelik a dentincsatornákat, ezáltal csökkentik az érzékenységet.
Nagyobb foganyaghiány esetén pedig toméssel is elláthatók a fognyakak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!