Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Van köze a kálciumnak a fogadhoz?

Van köze a kálciumnak a fogadhoz?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést pár napja tettem fel a fogorvosomnak.

A válasz egy kurta : “nem,semmi közük egymáshoz” volt.

Mivel Ô volt a témában magasabban képzett, így nem szaporítottam a szót ezután, a téma azonban szöget ütött a fejemben.

Valóban semmi közük egymáshoz?

A saját szakállamra átolvasott szakirodalom az ellenkezôjét állítja.

Akkor a doktor hazudott volna?

Bármennyire is tûnik a kérdés nonszensz-nek, szívesen meghallgatnám a ti véleményeiteket is.

Egyenesen arányos lenne a szervezetbe bevitt kálcium mennyisége a fogak erôsségével?

2020. dec. 14. 14:36
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy fogalmaznék, hogy van is köze, meg nem is. Alapvetően a szájüregben egy állandó pufferrendszer van, vagyis minden étkezés után kioldódnak az ásványi anyagok a savas kémhatás eredményeként, de ahogy a pH normalizálódik, vissza is épül (Orbit reklámban látható Stephans görbe). Ahhoz, hogy egy fog pusztán a kalcium elégtelen bevitele/felszívódása miatt romoljon, nagyon elhanyagolt állapotúnak kell lenni (a közhiedelemmel ellentétben még terhesség alatt sem alakul ki olyan kalciumhiány, hogy annak egy fog lássa kárát), kihangsúlyozva a tényt, hogy nincs szelektív kalciumelszívás a fogakból, igen komoly csontritkulásban kellene szenvednie annak, akinek akkora hiánya van.

Valszeg az orvos azért tudta le ennyivel a választ, mert különösen terhességen átesetteknél divatos a kalcium fogból való kiszipolyázására fogni a rossz fogakat. Ezt leírtam, hogy miért nincs így és összességében miért nem beszélhetünk ilyesmiről. A nagyon elhanyagolt állapot alatt mélyszegénységben élő idős emberekre gondolok elsősorban, ahol maga az anyagcsere és hormonális működés is közrejátszik. Vagy játszana, csak ugye sokszor nekik már amúgy sincs egy foguk sem.

2020. dec. 14. 14:49
 2/2 anonim ***** válasza:
Kevered a fluorral, ami a zománcba épül be. A kalcium egészséges embernél nem okoz fogbetegséget.
2020. dec. 14. 15:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!