Van még rajtam kívül valaki, akinek 2-3 hónap alatt fogkövesek lesznek a fogai?
Én fogselymezek, szájvizet használok, naponta 3-4x min. 5 percig mosok fogat, mégis... :-s
Annyira cikinek érzem, hogy 3 havonta járok fogkövet szedetni, és akkora már olyan mennyiségű lesz, hogy olyan, mintha kb. soha nem mosnék fogat. :(
Talán nem jól mosod.
Szájvizet hanyagold a fenébe, nagyobb kárt csinál, mint bármi. A benne lévő alkoholtól kiszárad a nyálkahártya és mivel hirtelen lecsökkenti a nyál képződését, több baktréium szaporodik el.
A fogkő egyébként a nyáltól képződik, pontosabban a nyálban lévő kálciumtól.
A fogkő lett korunk mumusa, mert kiderült, hogy igazából ez okozza az ínybetegségeket és a fogak elvesztését.
A fogkő a lepedékből keletkezik, az pedig a baktériumokból, így a cél a lepedék eltávolítása ill. a lepedékképződés és a baktériumok szaporodásának akadályozása.
A fogkőképződés egyéni adottság (szájflóra, táplálkozási és rágási szokások, nem megfelelő szájhigiénia), és az életkorral nő a gyakorisága. Manapság már tizenéveseknél is előfordul a fogkő, nekik negyven évesen valszeg már nem lesz foguk.
Ezt elkerülendő a fogkő képződését jobb megelőzni, illetve ha megjelenik akkor mielőbb leszedetni. A fegyvertár: fogkefe, fogkrém, szájvíz, fogselyem, fogorvos..
Részletesen:
Fogmosás étkezések után, de legalább naponta kétszer, legalább 2-3 percig, a megfelelő technikával (függőlegesen, belülről kifelé), 3 hónaposnál fiatalabb FOGKEFÉVEL, zigzagosra vágott fejű, vagy 16 fokosan bedöntott, vagy leginkább szálkásított sörtével, hogy mindenhova beférjen.
A FOGKRÉMEK közül pedig válasszuk a fogkőképződést is gátlóakat.
Napi egyszer FOGSELYEM használata (ez nagyon fontos). Legalább napi egyszer - fogkőképződést is gátló - SZÁJVÍZ használata. A szájvíz pl. ne Corsodyl vagy Clorhexamed legyen, mert azok csak rövid ideig használandó öblögetők kivételes problémák vagy fogorvosi beavatkozások esetére, és huzamosabb használatuk fogkövet okoz. De a naponta használható - és alkoholmentes - szájvizektől nem kell félni.
FOGORVOS látogatása legalább félévente. A fogkövet az SZTK-ban kis kaparószerszámmal nem szedik le rendesen, a maszekoknál van csak erre megfelelő ultrafrekvenciás berendezés.
újra kapható a gyógyszertárakban az újra felfedezett évszázados szabadalom, a HYPEROL tabletta, amelyet vízben feloldva öblögetőt kapunk (talán 1 tabletta fél decihez), és amely az oxigén erejével tisztítja meg a fogakat a fogkövektől (folyamatos használat esetén). A fogkövek fogorvos általi leszedését nyilván nem helyettesíti, inkább utána használjuk megelőzésképpen. Mellékhatásoktól mentes!
Ha jól tudom a szódabikarbóna is segíthet még, de erről még nem tájékozódtam részletesebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!