30 évesen fogpótlás? Tapasztalatokat szeretnék kérni
Több fog hiányánál hidat szoktak, ha van mire rárakni. Ha nincs, akkor drágább.
Beépíteni is be tudják a fogat, implantátumnak hívják: a foggyökér helyére megy egy kvázi csavar, és arra kerül a műfog.
Utóbbira nekem a napokban (egy foggal jártam úgy, mint te többel) kétszer 150ezret mondtak...
Menj el dokihoz konzultációra, hogy a te esetedben milyen lehetőségek vannak, az nem kötelez rá, hogy meg is csináld. :)
4-esnek:
Igen 10 éve még állítólag rosszabb volt ott az ellátás, de pár éve már javult minden azok szerint, akik mostanában jártak ott, és én is elégedett vagyok eddig a hellyel. Mondjuk az igaz, hogy csak munkaidőben van ott rendelés, amit a munkáltatók nem igazán szoktak tolerálni, dehát ez van. :/
Szerencsére én szabadúszó vagyok, így van időm ott időzni.
És szívesebben is ingázok ott így az emeletek között, minthogy egy magándokinál hagyjak egy kisebb vagyont. :)
Teljes fogsort nem tudom, hogy csinálnak-e ott, nekem szerencsére "csak" 4 fogamra fog korona vagy híd kerülni.
Nem letörtek, elszuvasodtak. Ezért kéne rendszeres fogászati szűrésre járni és nem terhesség alatt rádöbbenni, hogy mennyi teendő van a szájban és igen, vannak kezelések, amelyeket sajnos nem lehet kivitelezni, vagy csak kevés eséllyel radiológiai kontroll hiányában. És nem a terhességtől romlottak el a fogaid, ez sajnos csak egy nagyon gyakori tévhit, de valójában semmi összefüggés nincs a terhesség és a rossz fogak között, hacsak az nem, hogy állandóan nasizik az ember, de azt nem követi fogmosás.
Kivehető fogsornak is több típusa van, a legolcsóbb egy sima, műanyag alaplemezű pótlás, nem a legelegánsabb megoldás, ha még vannak saját fogaid, nem is a legkényelmesebb, de rágni tudsz vele. Ezt követi a fémalaplemezű, ami már sokkal kényelmesebb, persze kilógó, látható fémrész van, de minél inkább fontos az esztétika, annál drágább egy pótlás. Kivehető és fix kombinációk is vannak, tehát a meglévő fogaidra hidat raknak rá és ehhez csatlakoztatnak rejtett módon egy kivehető részt. Ez a rejtett mód azt jelenti, hogy a hídon van egy kis pecek, arra csúszik rá a kivehető rész és segít a helyben tartásban. Itt értelemszerűen nagyon megdobja a költségeket az, hogy hidat is kapsz (duplázódhat vagy triplázódhat egy egyszerű fémlemezes pótláshoz képest).
Kérdés, hogy pontosan milyen fogaid maradtak. Funkció szempontjából ugyanis elegendő, ha a 2. kisőrlőig megvannak az ember fogai, azokon is lehet rágni (sőt, az 5-ös foggal rágunk a legtöbbet). Tehát ha a kivehető nagyon ellenedre van, akkor érdemes azt is meggondolni, hogy nem lenne-e elegendő csak minden oldalon az 5-ös fogig bepótolni, ha vhol hiányzik.
A hídpótlás akkor jön szóba, ha van a hiány melletti 2 oldalon pillérfog. Ha ez adott és mondjuk több kis hídra lenne szükséged, akkor azt meg lehet csináltatni külön külön is, vagyis egyszerre csak az egyiket, vagy egyik oldalon felül alul.
Ezenkívül van az implantátum lehetősége, ahogy fentebb írták, darabja olyan 150-200 ezer forint (ennyiből pl egy komplett fémlemezes pótlás elkészül, vagy egy 5 tagú híd).
Tehát a pótlásoknál elég sokféle kombináció van, nem te döntöd el, hogy te mire vagy alkalmas, mindenkinél egyénileg mérlegelik, hogy mik jöhetnek szóba, és a kapott ajánlatból választhatod ki, hogy te melyiket szeretnéd. Végtelen számú kombináció van egyébként, így az ár is lehet bármennyi, nincs tól-ig érték.
Így van, minden ember fogazata egyedi, ezért szükséges az állapotfelmérés előbb, és annak függvényében dönthetünk a hogyan továbbról.
Bár én annak a híve vagyok inkább, hogy előbb lehetőleg egyenként mentsék meg/pótolják azokat a fogakat, amiket lehet, és a teljes fogsor készítésére csak végszükség esetén kerülhessen sor.
És hát bizony az is igaz, hogy ezeknek a dolgoknak az esetében sajnos a határ a csillagos ég, ami szintén nem mindegy azoknak, akiknek nem nagyon van pénzük aranyárban rendbe tetetni a fogaikat, fogsoraikat. :/
És valóban vannak szuvas fogak is ilyen esetben, de nálam a 4 fogból csak egyre mondták azt, hogy szuvas, a másik 3 csak simán eltöredezett, időnként le-letört belőlük egy-egy darab, és a végén már csak egy kis csonk maradt mindegyikből, így a szuvas fogból is.
Igen sajnos ez a helyzet, hogy nem igazán lehet konkrét árakat mondani, mert egyrészt ugye mindenkinek más jellegűek a problémái, másrészt pedig a fogdokik is sokszor eléggé eltérő áron dolgoznak.
Nekem pl. az egyik doki azt mondta, hogy összesen 17 db korona kell a fogamra, míg a másik szerint csak 10.
Mivel ez attól is függ, hogy egy fogon hány fogtagból álló munkát kell csinálni, nem feltétlenül mindig egyből.
Nekem korábban egy maszek fogorvos felépítette a 3 letöredezett fogaimat ha jól emlékszem olyan kb. 50ezer Ft-ért, amik kb. 2-3 év múlva újra letöredeztek.
Majd elmentem egy másik fogorvoshoz, az is felépítette őket kb. ennyiért, de azok is letöredeztek újra pár éven belül.
Sőt azóta már egy 4. fogam is letöredezett sajnos.
Ezért is döntöttem amellett, hogy akkor legyenek inkább koronák vagy hidak, mert ennek nincs sok értelme, hogy 2-3 évenként 100 ezer ft-ért mindig újta felépítgessék, aztán azok is eltöredezzenek megint.
Sőt azóta már egy 4. fogam is letöredezett sajnos.
Talán még a fogcsap beültetése lehetett volna opció, de tartok tőle, hogy az is letöredezett volna pár éven belül nekem.
Persze ha lenne több pénzem, akkor én is maszek dokival csináltatnám meg őket, dehát semmi kedvem kis túlzással még a levegővételért is fizetni nekik a kezelés alatt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!