Mi lehet ez a fehér, szőrszerű elváltozás a nyelvemen? (Kép)
Hétfőn mindenképp első dolgom lesz orvoshoz menni, viszont nem hagy nyugodni a dolog.
Egy-két napja éreztem, mintha mindig szőrszál lenne a számban, amikor azt kerestem tükör előtt, akkor tűnt fel a fehér elváltozás, előtte pedig pár nappal száraznak éreztem a számat/torkomat azon a részen, ahol kialakult, de akkor ezek még biztos nem voltak ott.
Ennél nagyobb kiterjedésű volt a folt, de mivel hirtelen nem tudtam mit kezdjek vele és megijedtem, ezért a fogammal sikerült kifele “letolnom” egy részét. Lehet nem volt a legjobb ötlet, de kutakodtam neten, ahol többnyire szájpenészt/gombát, illetve (természetesen...) szájrákot tudtam “diagnosztizálni”.
Kb 2 hete hagytam abba egy 10 napos, állítólag nem túl durva antibiotikum szedését. (+fogamzásgátlót szedek)
Azért jöttem ide is ötletekért, mert a neten talált képek ugyan hasonlítanak az én nyelvemre, ez közelről olyan, mintha szőrös lenne, vagy az ízlelőbimbóim vedlenének, ha ennek így van bármi értelme.
A segítséget, tippeket előre is köszönöm!
21N
Az antibiotikum miatt valószínűleg gombás fertőzés, mintha a torkod két oldala is vérbő lenne.
Amúgy van olyan antibiotikum, aminek mellékhatása lehet a szőrös nyelv, bár az elvileg fekete.
Köszönöm a gyors választ!
Igazából azért nem “nyugodtam bele” a gombába, mert ami képet találtam róla, az elég távoli és bár hasonlít, nem tűnik szőrösnek, ellenben az enyémmel. Ez a része aggaszt kicsit, amúgy nem fáj és a nyelvem se esett le még miatta, szóval hétfőig valószínűleg túlélem, csak egy kis megerősítést szerettem volna, hogy nem haldoklom.:)
Amúgy nem tűnnek igazi szőrnek és úgy olvastam, hogy a másik fajta, “igazi” szőrt nem lehet csak úgy leszedni (meg az többnyire fekete, ahogy láttam).
Mindenképp menj dokihoz, hogy megnézze.
De laikusként én az antibiotikumra tippelnék, hogy az okozta. Főleg, mert ahogy írod, már javult a helyzet, leválik ha piszkálod.
Érdemes lenne megnézni, szerepel-e gyógyszer a tájékoztatóján a mellékhatások közt ez a tünet. (Ha nem, akkor jelezni a gyártó/forgalmazó felé, szokott lenni elérhetőség a papíron.)
Az orvos biztos, hétfőn reggel nyolckor ott fogok toporogni az ajtajában. Azóta amúgy még ritkásabb a folt, fogkefe puha sörtéjével próbálkoztam, de az akkor helyben nem sokat segített (lehet fellazult és utána azért lett kisebb a folt?). Olvastam, hogy érdemes natúr joghurtot enni, úgyhogy addig is marad az, ártani csak nem árt.
Köszönöm a válaszokat!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!