Miért nem mosnak fogat a magyarok?
Szomorúan látom, hogy még ma is számtalan fiatal van, akinek már huszonévesen hiányos a fogsora, nem mos fogat, nem jár fogászati szűrésre. Miért?
Természetesen vannak kivételek, a kérdés nem nekik szól és nem miattuk tétetett.
Konkrétan nem kell tudni, hogy nem mosnak fogat, vagy mosnak-e mert tapasztalat. Volt olyan szobatársam az egyetem alatt (nem is egy!), aki reggel, felkelés után fogat mosott, mert elmondása szerint büdös volt a szája, utána reggelizett, aztán nem mosott fogat (mert már egyszer úgyis mosott - volt az érv) és elment a suliba. Amikor rákérdeztem, hogy miért nem fordítva csinálja, közölte, hogy ez így jó.
Volt olyan, hogy a munkahelyemen enyhén szólva kiröhögtek, hogy én minden étkezés után mosok fogat. Volt olyan, aki ebből csinált viccet.
Vannak, akik egyszerűen "úgy lettek nevelve" és képtelenek ezen változtatni. Mint a betonkocka.
Pl. számtalan fiatal van itt, aki arról faggatózik, hogy fáj-e a gyökérkezelés vagy az injekció beadása, és a héten már húztak egy fogat nála ... mit több, frontfogakat!
Számtalanszor látom buszon-villamoson, és sajnos érzem is.
A szájbűzt. Aminek csak kis százaléka jön máshonnan és más okból, mint az elhanyagolt fogazat miatt. Olyankor mindig elgondolkodom, hogy milyen gusztusos is lehet egy szenvedélyes csók az ilyen emberrel ...
És itt is tisztelet a kivételnek. Szerencsére látni javulást ezen a téren is. És ennek nagyon örülök.
Ne szidjátok a kérdezőt! Átlagban egy magyar évi 2,4 (!!!!!) tubus fogkrémet használ el egy év alatt. Ha jól emlékszem, ez egy WHO által közzétett adat volt, de most csak ilyen cikkeket találtam róla: [link]
A kérdés úgy szól, hogy "miért". Nos:
Egyrészt az emberek zömének soha senki nem mutatta meg a helyes szájápolást. Tehát ha a családban mindenki úgy mos fogat, mint a TV maci (és azt se minden nap), akkor értelemszerűen te sem leszel egy fogtündér.
A másik fontos tényező viszont az emberek egészségtudata. Ez egy komplex kérdés, hiszen élvonalban vagyunk a legelhízottabb, legtöbb alkoholt ivó, és legtöbbet dohányzó országok között is. Ezek után miért meglepő, hogy pont szájápolásban nem vagyunk bajnokok?
Azért mondom, hogy az egészségtudat egy komplex kérdés, mert a helyes fogmosás iránti érdeklődés még hagyján... Pl. fiatalok közt látom, hogy hozzátartozik a napi ritmushoz, hogy reggel megveszik az energiaitalt, és mondjuk a villamoson szép lassan kortyolgatják, hogy jó sokáig ázzanak a fogaik a kevesebb, mint 3-as ph-jú (= igen savas kémhatású) lónyálban. (Egyébként gondolom egy belgyógyász százszor rosszabb dolgokat tudna mesélni az energiaitalokról, mint hogy oldja a zománcot).
Köszönöm a 7-es számű válaszadónak, hogy nemcsak megértette a kérdést, hanem támogatólag is lépett fel a problémával szemben.
Az előzőeknek: a feltett kérdést tessék elolvasni. Ott van alul a szöveg, hogy vannak kivételek, tehát nem A Magyarok. De tény, hogy a magyarok és általában a keleti népek között nagyon pocsék a szájhigiénia. Ezt nem tagadni kell, hanem ezen változtatni. Te tudnál szenvedélyes csókot váltani egy pöcegödör szájszagú emberrel? Kösz, de én nem.
A nagyapám 80 felett volt, amikor meghalt. Alig egy-két maradandó foga hinyázott, paraszti sorban nőtt fel, nemigen mosott fogot. De minden étkezés után alaposan kiöblögette a száját. Már ez is segít.
Aztán: igen, én is ismertem olyan embert, akit a sors meg a genetika megvert olyan fogakkal, amikkel akár hetente is mehetett dokihoz, akkor is romlottak. De ez a nagyon-nagyon erős kivétel.
Én arról beszéltem végig és arra ment a kérdés is, hogy mennyire szomorú vagyok amiatt, hogy ma is, 2019-ben a mai fiatalok (az idősebb korosztályról már nem is beszélve!) olyan pocsék a szájhigiéniája egy csomó gyereknek-fiatalnak, hogy az elképesztő. És ha rosszak a fogak, rossz lesz az emésztés. A végén pedig egy csomó szerved, majd pedig az életed bánja, hogy képtelen vagy minden étkezés után 2 percet rászánni a fogmosásra, vagy kiöblíteni a szádat.
Vannak kivételek, pro et contra, de legyen ennyi elég.
Aki akar, az látja, hogy hol van a baj és változtat ezen, aki nem, annak az Isten sem veri a fejébe a jót, nemhogy én.
Köszönöm a válaszokat.
5ös válaszoló!
Az a baj, hogy ilyen és ehhez hasonló tévhitek miatt, mint amelyeket itt leírtál tartunk ott, ahol. Nem lehet mindig a genetika mögé bújni, azért van az az állapot, amit nem lehet annyival megmagyarázni, hogy "mert ezt örököltem". Akkor aki ezt örökölte, az csücsüljön ott minden félévben a fogászati rendelőben a rendszeres ellenőrzése miatt és amint megindul valami lézió, azonnal tömhető. Az viszont, akinek teljesen szétszuvasodtak a fogai, eljut odáig, hogy valamit mondjuk már csak húzni lehet, az nem amiatt volt, mert örökölt, hanem mert évek óta nem járt fogászat közelében és megvárta, hogy ez legyen. A terhességet meg magyarázd meg légyszíves, hogy milyen hatással van a fogazati állapotra, mi történik pontosan ilyenkor, ami miatt az embernek tönkre mennek a fogai? Ugye azt nyilván tudod, hiszen egy 85-ös IQ elegendő ennek felfogásához, hogy kalciumot nem szív el a magzat a fogakból, nem csak azért, mert a magzat nem egy parazita, hanem azért sem, mert ha ez így lenne, minden szült nő csontritkulásban szenvedne, hiszen a magzat nem képes arra, hogy szelektáljon és csak a fogakból szívja el az ásványi sókat, míg a csontokat nem bántja - ez élettani képtelenség és valószínűleg orvosi Nobel-díj járna annak, aki mégis igazolná ezt a "jelenséget". Elmondom én neked, hogy mi a baj a várandóssággal: a nasizás. Megkíván az ember az éjszaka közepén egy koviubit, megeszi, azt lefekszik úgy, nem mossa meg a fogát. Ez ennyi és nem több. Újszülött mellett pedig teljesen felborul a napi rutin, rendszertelenné válik az étkezés, a fogmosás is, 2 óránként eszik 2 falatot, mely miatt folyamatosan savas pH-jú lesz a szájüreg (ez minden étkezés után megtörténik), nem tudnak az ásványok visszaépülni, plusz esetleg néhány fogmosás is kimarad a rendszertelenség miatt és kész. Ez ilyen egyszerű.
6-os válaszoló! Éppenséggel mellényúltál ezzel a külföldi példálózással, van ugyanis egy objektív mérőszám, az ún. DMF index (decayed, missing, filled), mely a szuvasodás talaján destruálódott, hiányzó és tömött fogakat méri. Azért objektív, mert ebben az ellátott fogak is beleszámítanak, tehát hiába jobb egy-egy országban a fogászati ellátás, a szám akkor sem javulhat, mert maximum akkor a tömött fogak száma lenne több, a destruálódottaké pedig kevesebb, de magán az indexen nem változtatna. Akkor nézzük meg, hogy egy felmérés szerint ( [link] mennyi is ez az érték hazánkban a 12 évesek körében: 3,53. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden 12 évesnek már több, mint 3 lyukas, tömött, vagy húzott foga van. Még egyszer írom, hogy 12 éves gyerekekről van szó, és olyan fogakról, amelyek alig néhány éve vannak a szájukban és még további 50-60 évet kellene kibírniuk. Ugyanez az érték valami rendkívül megdöbbentő módon Belgiumban például 0,46...
Az az igazság, hogy helyes a kérdezőtől az általánosítás, mert sajnos igaz, a lakosság döntő többségének gondot okoz a szájegészségének menedzselése. Itt nincsenek anyagi dolgok, mert fogkefére és fogkrémre azért a döntő többségnek van pénze. Amire visszavezethető: aluledukáltság. Én iskolafogászaton is dolgozom és nagyon szembeötlő, hogy mekkora különbség van egy jó hírnevű, zömmel rendezett családi hátterű gyerekekből álló iskola és egy "gyűjtő" között. Míg előbbiben ápolt, jól megmosott fogak, kulturált és rendben tartott pici tömések és apró, alig észrevehető szuvasodások ESETLEG (de gyakori a teljesen egészséges és tömött fog mentes száj), addig utóbbinál több olyan gyerek is jut egy osztályra, akiknek több fogát, már csak húzni lehet, olyan rossz állapotban van (itt most maradó fogakról beszélek, egyik-másik 2 éve nincs a gyerek szájában), ami menthető az is csak hosszadalmas kezelések árán, ha elvinné a szülő. Ugyanis nem viszik el, idén is már leszűrtük ugyanazokat a fogakat, amelyeket tavaly is, tavaly előtt is, ezeket dokumentáljuk ugyanis és pontosan tudjuk, hogy kinek mi volt már 2 éve a szájában és azóta nem foglalkozott vele, pedig már 2 éve is csak húzni lehetett, azóta annyi változott hogy lett még 4 foga, amit megint már csak húzni lehet (akkor még menthető lett volna).
Simán elmennek emberek fogászati kezelésre úgy ,hogy nem mosnak fogat. Ha a fogorvos szól nekik, hárítanak, hogy csak most nem volt idejük (pedig jól látható különbség van a ma reggelről ott maradt szendvicsmaradványok és a 10 napja ott aszalódó lepedék között), vagy simán csak kijelenti, hogy ő mosott fogat, hülyének nézve ezzel a fogorvost, akit ezzel a saját munkájában gátol, mert egy trutyis fogat betömni sem lehet rendesen, nem beszélve arról, hogy ilyenkor az íny gyulladásban van, ránézésre vérzik, a tömés pedig gátolja egy félcsepp folyadék is, de ilyenkor az ínyből ömlik a vér, nem csak szivárog.
Nem beszélve a helytelen táplálkozásról, a nasizásról, hogy sokan szépen lassan kortyolgatva isznak meg minden üdítőt, vagy csak még egy falat valami a főétkezések között, egy kis narancslé, egy kis kocka csoki, meg még az 5. kávé: és igen, már is kész a savas pH, amiben egész nap áznak a fogak.
A legnagyobb kár persze már tejfogazati korban kialakul. Meg lehet nézni, hogy a mai gyerekek mit isznak folyamatosan: Kubut és társait. Véletlenül sem vizet. Nincs baj néha egy kis narancslével, de akkor az legyen reggelikor elfogyasztva és ebédig már csak víz, sima víz, nem epres, meg tea meg társai. Itt is előjön, hogy sokszor mennyire hülyének nézik a fogorvost aranyos anyukák. Megtörtént eset: mit iszik a gyerek? Csak vizet, semmi mást! Akkor mi az a zöld folyadék a cumisüvegben? Szőlőlé, de vízzel van hígítva... ott hazudoznak az emberek, ahol tudnak, pedig nem a fogorvos érdeke, hogy az igazat mondják, hanem a sajátjuké.
Ugyanez a helyzet, amikor szintén aranyos anyuka csillogó szemmel jelenti ki, hogy a 4 éves Benettke milyen ügyesen mos fogat egyedül. Na ez tök jó, csak a 4 éves Benettke a s*ggét nem tudja kitörölni, hogy jut valakinek eszébe, hogy akkor majd a fogait alaposan körbe tudja mosni? Ehhez a finommotorikához minimum 6-7 évesnek KELL lenni, de utána is szükség van felügyeletre, mert egy ennyi idős gyermek nem fogja fel a jelentőségét a dolognak, pedig 6-7 évesen már maradó fogai vannak...
Ennyit tudok írni erről. Ebben az országban nincsen sem egészség-sem betegségtudat. Ez sajnos az aluledukáltságnak köszönhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!