Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Mielőtt elkezdenék focizni,...

Mielőtt elkezdenék focizni, kell orvosi vizsgálat. Itt miket néznek meg?

Figyelt kérdés
2010. júl. 11. 12:39
 1/3 anonim ***** válasza:

Hali!

Attól függ...

_ Ha csak hobbiszinten rugdosol, azért tökfölösleges.

_ Ha kispályás csapathoz igazolsz, ott az adott Megyei Labdarúgó Szövetség Kispályás Bizottságaiban le van ez szabályozva, hogy csak aláírsz-e egy papírt a csapatoddal arról, hogy a saját felelősségedre lépsz pályára bajnoki mérkőzésen, vagy kell-e elmenni sportorvoshoz!?

_ Ha vmely labdarúgó ill. futsalcsapatot működtető sportegyesület játékosállományába kívánsz igazolni, akkor mese nincs, kötelező a sportorvosi vizsgálat.

Azonban sajnos a sportorvosi hálózat is annyira változó orvosonként, mint az iskolaorvos. Gyakori vita van arról, hogy az orvosok mit vizsgálnak, és mit nem; hogyan, és hogy nem; milyen módon, és milyenen nem; alaposak-e vagy sem; és hogy ütközik-e erkölcsbe a munkavégzésük-e vagy sem!?

Személy szerint eddig legalább 4 helyen voltam magam kivizsgáltatni... óriási különbségek vannak megyénként és orvosonként... tudnék mesélni.

A legfelháborítóbb eset az volt, amikor a sportorvos másfél óra várakozás után hívatott csak be, amikor a rendelője töküres volt, belőle is áradt a piaszag, vörös volt a feje, úgy akart megvizsgálni, azaz vmi vizsgálathoz még csak véletlenül sem hasonlítót végezni egy törött kengyelű fonendoszkóp segítségével, amivel sztem szívet pl. abszolút nem le7ne így meghallgatni. EKG, vérnyomásmérés semmi. A barátomat megtaperta olyan helyen, aminek semmi köze nincs a sportoláshoz, úgy nyomta be az engedélyező pecsétet.

Budapesten az Alkotás utcai Országos SportEgészségügyi Intézetben (OSEI) panaszt tettem az orvos ellen Dr. Martos Mihálynál, az Országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) területi igazgatójánál, de mivel a t. doktor úr még 10 percet is alig volt hajlandó áldozni saját idejéből, ill. kijelentette, hogy a szóban forgó "kuruzslót" maximálisan jól ismeri, és "ő nem így ismeri és nem tudja elképzelni, hogy ő ilyesmit csináljon, mert az az... (alkesz) ...a barátja!", így előre el volt döntve, hogy nem fog hinni nekem, így a bizonyítékaimat már át sem adtam neki megmutatásra, mert ilyen hozzáállással nagy vszséggel csak megsemmisítette volna, és minden maradt volna a régiben. (Így is maradt... o.O) Az iszákos-taperászós doki meg még mindig uott rendel, ahol eddig is, de a sportolók véleménye a tevékenységéről mit sem változott.

Időközben meghalt egy 19 éves fiatal, sokunk által is ismert focista, ennek hatására ismét bevezette egy időre az EKG-t, de semmi több. A rendelője lepukkant, súlyt, magasságot soha nem mért (már egy évtizede lega, hogy el van törve a mérlege, nincs pénz újra), mindenki a tavaly is bemondott testmagasság- és testsúlyadatokat mondja be neki, néhány centi/kiló különbséggel, mondván,... mégse legyen ugyanaz, mint tavaly... X-D

Ja igen,... és ez kerül 1000,-Forintba... o.O

A legalaposabb kivizsgálásnál azonban a dokinő addig nem állt velem szóba, amíg előzőleg tüdőszűrőn nem voltam el, és vért, vizeletet nem vettek tőlem. (Szerencsére ezen épp néhány napja már önszántamból túlestem, bár eléggé meglepődtem, amikor ezt így meghallottam a dokinőtől, aki elképesztően szexi volt és nem az álmaimban. :-D

Ő miután kérte, hogy -- mint minden sportoló -- vetkőzzek le alsógatyára, és egyszemélyben voltam bent a hipermodern, csodaszépen felújított rendelőjében a két csini asszisztensnőjével, a rám kötelezően szánt 25 perc alatt az alábbi vizsgálatokat végezte el...:

_ testmagasság, testsúly, testtömegindex mérése,

_ éleslátás és színlátás vizsgálata,

_ csontozat, izomzat, testtartás vizsgálata,

_ vérnyomás, pulzus vizsgálata,

_ EKG fekve (volt ott -- ha jól emlékszem -- a terheléses EKG végzéséhez alkalmas eszközök és felszerelés is...)

_ belgyógyászati és tapintásos vizsgálatok

_ KÉZERŐSSÉG-VIZSGÁLAT (!!!!!! Ez számomra akkor nagyon új volt, egyben meglepetés is...)

_ tüdőtérfogat- és légzésfunkciós vizsgálat.

Durván ennyi.

Még azon viccelődtünk a dokinővel, hogy a legalább 4x kellett belefújnom légzésfunkciónál a fúvókás pisztolyba, mert a lézernyomtatója vhogy az első 3 próbálkozásnál bekapta a hőpapírt, én meg már lassan elszédültem a sok fújástól...! X-D

Ha valaki nem hiszi, ill. >>priviben megkérdez, meg tudom nevezni a helyeket ill. orvosokat, ahol ill. akiknél a fent leírt tapasztalataimat szereztem.

=======

Szóval, akkor kell SPORTORVOSI vizsgálat, ha komolyan le akarsz igazolni vmely hivatalos SPORTszervezetbe. Arra azonban figyelni kell, hogy a mérkőzéseken a játékvezetők...

_ KIZÁRÓLAG A NYOLCSZÖGLETŰ BÉLYEGZŐVEL, és...

_ az orvos azonosítószámával is ellátott kör alakú, kígyót is ábrázoló pecséttel

... ELLÁTOTT, IGAZOLÁSOKAT ILL. SPORTOLÓI KISKÖNYVEKET FOGADJÁK EL, amely...

_ az érvényesség kezdetének és/vagy lejáratának a dátumát, és egy "ALKALMAS"/"VERSENYEZHET" szöveget is tartalmaz! Erre mindenképpen figyelj oda! :-)

Sok sikert a sportolói pályafutásodhoz! :-)

Üdv: EE

2010. júl. 11. 16:26
 2/3 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi a választ, sok hasznos infót irtál le benne. Egy hivatalos sportszervezetbe igazolok ha minden igaz, szóval vizsgálat kelleni fog. Remélem, hogy se vért venni nem fognak, se erkölcstelen dolgot elkövetni :)
2010. júl. 11. 17:34
 3/3 anonim válasza:
OK
2017. febr. 9. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!