Miért nem metéltetik az összes újszülöttet, hiszen bizonyítottan csökkenti a méhnyakrák kockázatát a körülmetélés?
HPV vírusból írtam szakdogát. És elterjedést figyelve, észrevettem, hogy azokban az országokban, ahol kötelezően körülmetélés van újszülött korban ott jóval kevesebb a méhnyakrák.
A méhnyakrák és a fityma állapota közötti összefüggés
A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmány alapján férfiaknak körülmetélt fitymával háromszor kisebb a rizikójuk, hogy humán papillóma vírussal fertőződjenek. A fityma belső bőrrétege ugyanis különösen érzékeny a humán papillóma vírus behatolására. A kutatók 3800 asszonyt vizsgáltak meg és kérdeztek ki szexpartnereikről Spanyolországban és még négy más országban.
A tanulmány azt is bizonyítja, hogy azok a lányok, asszonyok, akiknek szexpartnereik körülmetélt fitymájúak, sokkal kevésbé vannak a méhnyakrák veszélyének kitéve. Magas rizikójú szexuális partnerként a tudósok azokat a férfiakat ítélték meg, akik 17 éves koruk előtt kezdtek szeretkezni, nem körülmetéltek és legalább hat szexpartnerük már volt. A méhnyakrák okozója ugyanaz a humán papillóma vírus, mely a nemi szervek szemölcsös megbetegedését is okozza.
Dr. M. Thun, az amerikai rákegyesület epidemiológusa szerint ez a tény újabb diszkussziókat fog indítani a körülmetélés vitathatatlan előnyeiről. Felmerülhet az a kérdéses is, hogy a körülmetélés esetleg az AIDS elterjedésének gátlásában is fontos szerepet játszhat.
Ha már itt tartunk, nem tudom milyen nemű vagy, kérdező, de ennyivel akkor már arra is rátérhetnénk, hogy akkor "az összes újszülött" alatt csak a fiúkat és férfiakat érted, vagy a lányokat és nőket is? A lányok és nők körülmetélése mennyiben játszik szerepet a HPV-fertőzés és a méhnyakrák megelőzésében? Szerepet játszik-e egyáltalán? Erről kinek és milyen bizonyítékai vannak? Vagy ezek is pusztán csak "becslések" és "spekulálgatások"? Erről folyt már valaha valamiféle kutatás?
Ezt az oldalt is megvizsgáltad-e már a szakdogádhoz, kérdező?
És itt még egy nagyon fontos kérdés merül fel, ha már másokat ennyire kés alá küldenél, kedves kérdező! Te magad körülmetélt vagy? Ha igen, mikor metéltek téged körül, milyen körülmények között? Te akartál körülmetélkezni, vagy mások, esetleg a szüleid vagy az orvos metéltetett téged körül?
Várom válaszaidat!
"És itt még egy nagyon fontos kérdés merül fel, ha már másokat ennyire kés alá küldenél, kedves kérdező! Te magad körülmetélt vagy? Ha igen, mikor metéltek téged körül, milyen körülmények között? Te akartál körülmetélkezni, vagy mások, esetleg a szüleid vagy az orvos metéltetett téged körül? "
Igen körülmetélt vagyok, csak úgy csináltattam meg, éppen emiatt, mert egészségesebb a dolog. A szex nem jobb, de rosszabb se, szóval ugyanolyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!