Nem tudom előrehúzni a fitymát. Hogy rejtsem alá újból a makkot?
Ha nem bírod visszahúzni, akkor nagyon gyorsan menjetek el ügyeletre! Spanyol gallér, elhalhat a makkod!
Írj privátot, ha gondolod!
Most az a helyzet van, hogy nem ijesztgetni kell a fiút, hanem segíteni neki.
Ha erőszakkal hátrahúzod a makkodon a bőrt, az elszoríthatja a makk vérellátását, vagyis nem tud cserélődni a vér a makkodban, ez komoly gond.
A parafimózis, más néven spanyol gallér az az állapot, amikor az időben meg nem oldott fitymaszűkület ellenére a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza, a gyulladt fityma a makk mögötti árokba felhúzódva megreked. A beteg nem tudja visszahúzni az erős fájdalom és az egyre fokozódó ödéma miatt.
A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki. A fityma ödémája – a makk keringését megakadályozva – annak egyre nagyobb duzzanatát okozza. Ha a beteg még ebben a stádiumban sem fordul orvoshoz, a terület elhalása következhet be.
A parafimózis különbözik a fitymaszűkülettől abban is, hogy míg az utóbbi nem igényel sürgős beavatkozást, a parafimózisnál szükséges az azonnali urulógiai beavatkozás.
Általában a sós vizes, enyhe nyomást kifejtő borogatás segít csökkenteni a duzzanatot.
A duzzanat csökkentésére a jegelés is alkalmas lehet.
Amennyiben időben fordul a beteg orvoshoz, a parafimózis egy mozdulattal visszaállítható az eredeti állapotba, hozzáértő orvos segítségével.
Ha az ödéma nagyfokú, a fityma bemetszése, kései parafimózisos állapotban pedig teljes körülmetélés szükséges.
Helyes, ha a beteg minél előbb orvoshoz fordul, mert korai stádiumban egyszerűbb a megoldás. Ha a betegség túl sokáig marad kezeletlen, akkor a makk elhalása, illetve annak részleges amputálása is szóba jöhet.
Amputálásnak hívni azt, amikor visszanőni nem tudó szövetek, testrészek kerülnek eltávolításra: az érthető.
Kiakadni, hogy egy nyilvános fórumról miért nem akar valaki privát levelezésbe rohanni, azt hasonlóan érthetetlen?
Na, mozgalmas éjszakám volt. Betelefonáltam a mentőknek, hogy tanácsot kérjek (nálunk ez a szokás általában). Megkérdezték mióta van ez így és amikor mondtam, hogy cca. 6 órája, azonnal küldtek egy kocsit (2 órán belül) és irány a sürgősségi. Ekkor már oltári ciki volt előadni anyáméknak is a dolgot, a mentősöknek (anyámék előtt) és mindenkinek. Legalább 8-szor mondtam el és majd elsüllyedtem a szégyentől, iszonyú megalázó volt, sírni tudtam volna. Kis várakozás után (kb másfél óra) bejutottam orvoshoz. Mázli, hogy a sürgősségi orvos egy urológus volt. Ő rántotta vissza a fitymát és jól leszidott, hogy mégjobban elsüllyedjek a szégyentől. Nem azt mondom, kegyetlenül fájt, hogy a könnyem kicsordult, de ez az éjszaka mégsem a fizikai fájdalomról szólt, hanem a megaláztatásról, amit sajnos én intéztem magamnak.
És köszönöm szépen a válaszokat és a rengeteg privát segítő üzenetet! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó közösség van itt. Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!