18 éves fiú vagyok 4 éve dohányzok napi 1 dobozzal szívok el és azt hallottam hogy a cigizés károsítja a spermákat, emiatt lehat hogy majd nem lehet gyerekem?
többször próbáltam leszokni de nem megy
normális válaszokat kérek
köszöm:)
Inkább azt mondanám, hogy a spermákat is károsítja, sok minden más mellett. Talán meddőséget nem okoz, de a megtermékenyítőképességen ronthat.
Persze ha leszoknál, nem kellene ilyesmin gondolkodni, szóval próbáld meg!
"Persze ha leszoknál, nem kellene ilyesmin gondolkodni, szóval próbáld meg!"
Egyébként igen. A gyereket fel is kell nevelni. 40-50 év cigizés már nagyon halálos tud lenni.
A dohányfüst erős karcinogén, rákkeltő hatású, így növeli a rák kockázatát (főleg a légzőrendszerben, de akár hererák is lehetséges) illetve a hímivarsejtek helytelen keletkezését is, mutációját is elősegíti. Ezáltal lecsökken az egészséges spermiumszám a beteg hímivarsejtek javára az ondóban, ami rontja a megtermékenyítés esélyét.
Azért van pár ml ondóban több millió hímivarsejt, mert mire feljutnak a petevezetőbe (megtermékenyítés helye), nagy részük elpusztul a hüvely savas váladéka és a női immunrendszer miatt. Sőt a petevezeték csillói sem segítik a vándorlásukat. Ha az egészséges spermaszám egy határ alatt van, akkor az orvosilag meddőségnek számít, mert a megtermékenyítés esélye nagyon kicsi lesz.
Még ilyenkor is van megoldás, habár ez nagyon költséges: mesterséges ondóbevitel, vagy lombikbébi eljárás.
Egy előző kommenthez: szerintem hímivarsejteket nem lehet eltetetni (a spermabank nem erre való), csak őssejteket, bár ki tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!