Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Mikor kezdek el mutálni?

Mikor kezdek el mutálni?

Figyelt kérdés
14 éves fiú vagyok és 4 hónap múlva leszek 15.. Az osztálytársaim és szinte az összes fiú akit ismerek mindenki mutál már és sokkal mélyebb a hangjuk nekem meg nagyon vékony.. Egyébként 174 cm vagyok és már a micsodám fölött is rendesen szőrös és a hónaljam pedig még most kezdett el szőrösödni és van egy kis bajszom is már.. Szerintetek orvoshoz forduljak vagy fog még mutálni a hangom..??

2012. szept. 6. 16:26
 1/1 anonim ***** válasza:
Erről találsz írásokat a neten. Az egyiket megnyugtatásként beillesztem ide neked. "A pubertás időszakában bekövetkező nemi érés igen megterheli a szervezetet. Ez a változás kihat a beszédre is, mégpedig a hangképző szervet érintő hirtelen fejlődés miatt. A fiúgyermek hangja ebben az időszakban férfihanggá alakul át. Ezt az átmeneti időszakot nevezik mutálásnak, hangváltozásnak. A mutálási idő egyénenként nagyon változó. A déli népek gyermekeinél általában előbb kezdődik el, mint az északiaknál, mégis azt mondhatjuk, hogy ez a fiziológiás változás a 11- 16. életév között zajlik le. Ekkor a fiúk gégeváza megnövekszik, az ádámcsutkájuk előreugrik, hangszalagjaik hossza megközelítőleg ötszörösére nő, szélessége és vastagsága is fokozódik. Fiúk esetében ez a hossznövekedés eléri az egy centimétert. A természetes fejlődés 6 hónaptól 1 évig tarthat. Eredményeképpen a hang egy oktávval, azaz 8 zenei hanggal mélyül, erősebb és hangszínben jellegzetesebb lesz. A gége viszonylagos gyors növekedése és a hangképző izmok ügyetlensége gyakorlatlanságot eredményez a hangképző szerv használatában, emiatt a hangváltozás időszaka alatt a mély férfihang minduntalan átcsap a sokkal magasabb gyermekhangba."
2012. szept. 6. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!