Milyen tünetek alapján véegznek prosztata vizsgálatot az urológián?
Mindeig végeznek vagy csak bizonyos panaszok esetén?
17 éves vagyok
Elvileg az alapkivizsgálás része, viszont fiataloknál, ha teljesen más jellegű panaszuk van, akkor egyesek el szoktak tekinteni tőle (mert a prosztatarák döntően a 40-50 feletti korosztály betegsége).
Amúgy a legtipikusabb tünetek, amik prosztatagondokra utalnak, az elakadó/gyenge sugarú vizelet vagy pedig tompa/erős gáttáji fájdalom vagy vizelést követő görcsös fájdalom szintén azon a tájékon.
Ugyanakkor a fiatalkorban is most már sajna 1re-inkább jelentkező ún. "acut/krónikus prosztatagyulladás" miatt is elég gyakoribbak a prosztatavizsgálatok a fiatal felnőtteknél, ahogy a fiatalkori aranyeres panaszokról is egyre gyakrabban olvas6unk itt a Férfiak egészségében. De ha vmi "dugulás"/fájdalom/gyulladás van a húgyivarrendszerben, a prosztatavizsgálat alapvető szerepet kap, később esetlegesen a prosztatafejés is. De szerencsére én ez utóbbit megúsztam... |:-°
Nekem pl. fájt a jobb ondózsinórom és egy cisztát is találtam anno a jobboldali mellékherémen, ezen kívül az egész begyulladt, de az urodoki -- aki vizsgált -- alapos volt, és bár neméppen volt a legkellemesebb érzés, de felnyúlt a s'eggembe a prosztatámhoz, amit jól megnyomkodott, (a szemeim kidülledtek, olyannyira csípett égetett a vizelési inger...,) de kibírtam, és nem volt semmi gáz. Kiküldött a doki adni egy kis "vizelet-elejét", utána tudtam meg, hogy gennyet keresett...de szerencsére nem talált.
Ezt követően UH-ra került sor, úgy is megnéztek mindent odalent. Szóval, akinél én voltam, az nagyon alapos volt, és noha szerencsémre nem találtak semmit, és a dolog spontán gyógyult pár héttel később, én egyetértettem a prosztatavizsgálat szükségességével.
Üdv: EE
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!