Miért kopaszodik manapság egyre több 20-on éves srác?
Tami976, bocsi de ezt rosszul tudod.
Valaki már írta fentebb, hogy az 50-es években az ifjúkori kopaszodás népbetegség volt és nem csak a fiúknál, hanem sok nőnél is. Ezek az adatok a korabeli iskolai és munkahelyi egészségügyi statisztikákból származnak azaz hivatalosak és hitelesek.
A kopaszodás egy genetikai hajlam, de ez nem azt jelenti, hogy az erre hajlamosaknak feltétlenül kopaszodnia kell, főleg nem fiatalon (persze kivételek vannak). Az orvosok még nem tudják pontosan mi okozza a fiatalkori androgén kopaszodást, a legújabb kutatások szerint a stressz és dohányzás együttes kombinációja súlyos kockázati tényező. A megfigyelések szerint a "kedvező létkörülmények" és a kényelmes is élet is közrejátszik, pl. egy 30 éves akítv irodai munkát végző férfinek jóval kevesebb a haja, mint ugyanilyen idős verseny-sportolónak (nem testépítőnek) vagy mint pl. egy hajléktalan "utcagyereknek" (érdekesség, hogy a több éve hajléktalan embereknél nagyon ritka a 45-55 éves kor előtti kopaszodás).
Még néhány adatot leírok. Az Európai Unió 16 tagállamában folynak jelenleg is kutatások a témában, a neten rengeteg kutatási hír található főként németül, de angolul is akad rendesen. 2011-ben a 18-30 év közti európai férfiak 38%-a valamilyen mértékben már elkezdett kopaszodni, ez az arány 1981-ben Nyugat-Erurópán 9%, Közép-Kelet-Európában, pedig 14% volt.
A #19 részben jókat ír, viszont néhány válaszadó (és itt a fentebbi állítólagos orvos/gyógyszerészre gondolok) válasza erősen "kifogásolható".
A következő kérdésem lehet, hogy az lesz, hogy "A magyar nyelvű oldalakon, miért nem írnak szinte semmi használhatót a fiatalkori kopaszodásról?" :-)
De amúgy érthető, szerintem a magyar emberek meglehetősen beletörődően állnak hozzá a saját sorsukhoz...
20 éves fiú vagyok. Ritkul a hajam. Pont a célszemély akit kerestek.
Nagyon érdekeseket írtatok. Hogy miért ritkul a hajam? Pár lehetséges ok:
-nem nagyon sportolok inkább gépezek
-igaz nem zabálok mindent össze vissza, mcdonald's ban szinte soha nem voltam - viszont a táplálkozás terén lehetne javítani, kevés zöldséget eszek
-20 éves korban legaktívabb szexuálisan az ember. az orgazmusnál a tesztoszteron DHT-vá alakul aminek a hatását már leírtátok
-én is zselézem a hajam - mert a tévéből az árad hogy csak így lehetsz menő. nem hiszem hogy 10-20 éve elterjedt lett volan a zselé és a hajvasaló
mindemellett vashiányos vagyok :)
és télen, fagyban nem húzok sapkát
azaz minden lehetséges ok megtalálható nálam és a legtöbb fiatalnál.
Régen azért az emberek egészségesebben táplálkoztak, nem vasalták zselézétka hajukat, még talán sapkát is húztak, mert nem volt "kakastarély"ra beállítva a hajuk, nem ültek annyit a gép előtt ...
Örülök, hogy végre valaki feltette ezt a kérdést.
Nemrég voltam Ausztriában egy előadáson, a manapság tapasztalható tömeges fiatalkori kopaszodásról és ott ugyanazokat az adatokat mondták el, amit a kérdező az előbb leírt. Még azt is mondták, hogy a bőrgyógyászoknak egyenlőre fogalmuk sincs, hogy ezek a gének mitől aktíválódhatnak idejekorán.
Az viszont biztos, ha egyszer megtalálják a gyógymódját, az hatalmas biznisz lesz. (Halkan megjegyzem, hogy már így is az...)
18 éves fiú vagyok, kopaszodok. Már pár éve lassan elkezdődött ez a folyamat, de csak az utóbbi egy évben lett már rendesen észrevehető.
Szóval mit javasoltok mit tudnék tenni ellene ? Van e értelme elmenni valamilyen orvoshoz ha igen akkor elég egy bőrgyógyász vagy mi ?
Mondhatni élsportoló vagyok, már általános iskolás korom óta kb minden nap van edzésem, hétvégén meccs, gének terén nem állok rosszul ( 96 éves nagyapám haját jó páran megirigyelnék ), vitaminhiány lehetséges, ritkán eszem gyümölcsöt, de szoktam szedni vitamintablettákat, stressz az volt/van bőven, próbálok amennyire lehet egészségesen enni. Bármi ami segíthet szívesen fogadok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!