Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Pilonidalis cysta/Dermoid...

Pilonidalis cysta/Dermoid tömlő/Sinus pilonidalis. Ezzel a betegséggel fognak műteni. Mennyire fájdalmas a műtét, és a műtét után?

Figyelt kérdés

Aki nem tudná, ez egy ciszta a farokcsontnál, ami folyton begyullad, betályogosodik. De bízom benne, hogy ismeritek. Sokan írtak már róla az interneten, olvasgattam, de arról senki sem beszélt, hogy mennyire fájdalmas a műtét, illetve a műtét után? Állítólag kétféleképpen csinálják a műtétet:

1. kivágják a cisztát, és műtét után összevarrják a sebet, és egy csöved dugnak bele, amin keresztül kivezetődik a genny.

2. kivágják a cisztát, és NEM varrják össze a sebet, ilyenkor nincs semmilyen cső. Állítólag ez jobb megoldás, mert jobban kitisztul a seb.

Számomra az tűnik logikusnak, hogy a nem összevarrt seb pokolian fájdalmas lehet!

Eddig is nagy fájdalmakat éltem át ezzel, főleg amikor az sztk sebészeten kimetszettek a hátsómból egy bőrdarabot, hogy megfelelően tisztulhasson, gyógyulhasson. Életemben nem fogom elfelejteni, annyira fájt, csak úgy ordítottam. Persze előtte egy hétig is iszonyúan fájt a fenekem, nem tudtam ülni, állni, feküdni se sokszor. Szerencsére a vágás után tényleg hamar gyógyulásnak indult, és elvileg péntekre meg is gyógyul, és akkor lehet műteni. Mert az orvos szerint mindenképpen ki kell műteni a cisztát, merthogy bármikor újra begyulladhat, betályogosodhat, és még nagyobbra nőhet a ciszta, ami egyre rosszabb lesz.

Szóval bla-bla-bla, de mennyire fáj a műtét, és a műtét után???

Légyszi írjatok! Akinek nem pontosan ez, de hasonló baja volt, kérlek titeket az is írjon! Bármilyen információra kíváncsi vagyok!

Köszönöm szépen előre is !

2011. júl. 4. 23:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Sziasztok nekem már 2 éve húzódik ez a dolog és a sebem azóta sem gyógyult be 7 műtéten vagyok túl és mindig kiújult eddig holnap újra megműtenek helyi érzéstelenítésben amit ráadásul félig érzek is tehát az ágyat kell szoritanom meg a fogamat de az sem segít semmit már hányok a korhaztol ezert nem vállalom hogy ott dekkoljak plusz a kateter külön élmény mint sajtreszelővel hokizni es kezdem feladni mar nem tudom mit tegyek ugy tűnik ha hagynám így ahogy van kb az is ugyanolyan lenne mintha megműtenének komolyan tanácstalan vagyok mai vilagban nem tudják ezt véglegesen megcsinalni elég szégyen.. Elvégre nem rák vagy autoimun betegség én ezt nem tudom felfogni ..
2015. okt. 7. 01:42
 12/20 anonim válasza:

Nekem is húzódik 4 éve. Lehet most újra kell majd műteni. Namármost engem először nyitottan műtöttek, a következő két műtéten összevarrtak. A harmadik után meggyógyult, legalábbis azt hittem. Tegnap felrepedt egy helyen és vérzik. Remélem nem kiújulás.

Lényeg, ha még egyszer műtenek, akkor plasztikai műtétet választok, amivel egy lebenyt forgatnak oda az ember hátsójából, így egy teljesen egészséges szövet kerül oda, s ráadásul úgy varrják össze, hogy nem feszül, kb nem is fáj az egész. Azt olvasom, hogy ez a tuti megoldás ezután nem újul ki, és a doki, aki ezt ajánlotta, szintén ezt mondta. Ez után elvileg vége a szenvedésnek.

2015. nov. 30. 14:52
 13/20 anonim válasza:

hali, én 18 éves lány vagyok, nekem novemberben jelent meg a fájdalom, egy hónap után egyik napról a másikra megjelent egy nagy hólyag azt felvágták, majd februárban megműtötték, engem altattak, azt hiszem több mint egy óra volt a műtét, a műtét óta 5 nap telt el, és egyáltalán nem fáj, elvileg mert még el van zsibbadva, de eddig egyáltalán nem fájt, ja és nekem összevarrták, azt hiszem a lebenyeket egymásra csúsztatták, és így kisebb az esélye a kiújulásnak, a kórházban 2 napig voltam, ki volt vezetve a sebből egy drén, azon ürült, de amikor kivették(meg sem éreztem) hazajöhettem, tényleg nem fáj, egy U alakú nyakpárnán ülök, nem akarom megerőltetni

Én is azon izgulok hogy ne jöjjön ki újra, és senkinek nem kívánom ezt a betegséget

2016. febr. 20. 21:12
 14/20 anonim ***** válasza:
Sziasztok! Engem hetfon mutottek ezzel a betegseggel, gerincbe kaptam erzestelenitot ami kicsit kellemetlen volt! Nem ereztem semmit, nemvolt begyulladva ezert a doki osstetudta varrni szerencsere, a kotozesek egyaltalan nem fajnak! Ami kinoz az az erzestelenito mellekhatasa..szedules es kegyetlen fejfajas 4 napja..mindenkjnek jo gyofyulast!
2016. aug. 25. 13:41
 15/20 anonim válasza:

Sziasztok!

Engem egy hettel ezelott mutottek, gerinc erzestelenitessel, a mutet nem fajt, az erzestelenito volt kellemetlen de nem veszes, valamint a kateter amit azert tettek be ugyebar mert az erzestelenitestol nem tudtam pisilni.. 1-2orat aludtam osszeadva egesz este.

A rakovetkezo par napban pokolian fajt es gennyezett, minden lepes kin szenvedes volt, aztan kivettek a varratokat hogy jobban tisztuljon es antibiotikumot adtak. Mara mar nem faj annyira es minimalis genny van mar csak es egy 2cm mely 3cm hosszu sebem. Aki most van mutet elott es fel, megnyugtatasbol irom, hogy nem faj a mutet. Utanna faj de akkor nagyon, foleg a kotozesek mikor nyitott sebbe turkalnak. Ha van ilyened akkor minel elobb menj sebeszetre mert kellemetlen lesz kesobb, mikor mar nagy..

Akinek kerdese van irhat privibe nyugodtan.. Jo gyogyulast mindenkinek!

2017. febr. 21. 17:24
 16/20 Lac1000 válasza:

Sziasztok!

Nekem múlt hét elején volt ilyen műtétem! 2 vágást ejtettek és kimetszették ami nem oda való! Félig varrták összes a sebeket hogy a gézlapot tudjanak behelyezni a sebbe! Naponta kötözés! Fájdalmam nem volt, a sebkötözés közben sem, nem váladékozik! A műtétet altatásban végezték, így arra nem emlékszem! Ülés az nem igazán megy még, max féloldalasan, viszont mivel hason alszok így abban nem zavar! Nem kell félni tőle, igaz a gyógyulás nem kellemes, nyáron jobbat is eltudtam volna képzelni, de túl kell esni rajta! Ajánlatos még nagyon pici korában megmutatni orvosnak, mert magától biztos nem fog elmúlni!

2017. júl. 3. 12:35
 17/20 Pongrácz Gergely válasza:

Én találtam megoldást arra, hogyan lehet ezzel együttélni, de mindennapos figyelmet igényel:

Az én sztorim 2015 ben kezdődött nyáron, mivel abban az évben napelemes rendszerek értékesítésével kezdtem foglalkozni. (Egyébként is sokat ülök), de az egyik telepítés alkalmával a tűz forró tetőn segédkeztem és leültem farmerban gubasztani a tetőgerincre.

Másnap óriási pukli nőtt a farpofáim közt.

A honvéd sűrgősségire küldtek (a madarászból ahol 1,5 órát vártam) és innen vissza akartak küldeni oda...

Végül egy fiatal orvos operált. Felnyitotta a tályogot, eltávolította a gennyet és kész.

Akkor azt mondta hogy ez a szőr benövése miatt van.

Ezt követően még három műtétre került sor kb. fél évente, mivel újra meg újra előjött. Akinek volt már ilyesmije az tudja milyen tortúra ez az egész, a létezés önmagában kínszenvedés....

Elkezdtem kutatni, hogy mi ez és mindenhol ugyanazt a ctrl c + ctrl v zett hüjeséget találni.

A feltáráson kívűl, ha nem múlik a dolog, lebenyképzést is szoktak csinálni. A 4. műtétnél mondta az orvos, hogyha még 1x visszamegyek akkor erre sort fog keríteni. Én ettől rohadtul megijedtem, mert olvastam róla... tegyétek meg ti is, de a lényeg hogy nem csak rohadt fájdalmas és örökre szétcseszi a hátsód, hanem mégcsak nem is eredményes. Tanulmányok vannak fent róla a neten és átlag 10 év a "gyógyulási idő" ami nálam a végtelennel egyenlő.

Úgy döntöttem hogy nem veszem igénybe a továbbiakban az adóforintjaimból fenntartott hatékony és tapasztalt orvosi szolgáltatásokat hanem beáldozok egy kis pénzt valami profira.

Így akadtam Lovas Tamásra, egy soproni sebészre aki lézerrel műt.

A legfigyelmesebb orvos akivel valaha találkoztam, egyáltalán nem érdekelt hogy mennyit kér mert éreztem hogy ő más.

Tőle is megkérdeztem hogy ez mégis micsoda. És a sok demagógiával szemben ő nem szőr benövést tette felelőssé, hanem leginkább az izzadtságot és a kakát.

Az izzadtságtól/melegtől kitágulnak a bőr pórusai, a szőr akár át is szúrhatja és az izzadtság fekáliával keveredve a bőr alá jut ahol nekiállnak a baltériumok szaporodni. Nagyon sok idő mire valaki a nagy pukliig eljut mivel a test időről időre legyőzi, de időről időre bejut a baktéria és egyre nagyobb és nagyobb vájatokat alakít ki közvetlen az ánusz fölött.

Aztán van egy pont amikor már akkora barlang áll rendelkezésre hogy a test nem tudja hatékonyam felvenni a harcot és a gennyesedést nem bírja visszafojtani.

Na ilyenkor van az hogy úgy 5-10 centire a végbélnyílás fölött megjelenik a pukli.

Nagyon fontos definiálni, hogy eszerint két területet foglal el a gennyesedett rész, az egyik a fölső nagy szemmel is jól látható gennygyülemlék. Ez azért pont itt van mert a csont és a bőr itt van legközelebb egymáshoz és egy tágas üreg van itt ahol ez jól fel tud gyűlni, de a problémának ez már csak a jéghegy csúcsa. Ezt szokták a dokik b-szt-tni, felvágják, krátert csinálnak ide, teljesen hasztalanul, ugyanis az ánusz és az eközötti részen van a valódi gyulladás, innen indul az egész itt vannak a járatok, ez a rész kezd el fájni és piroslani a fent említett folyamat miatt.

Tamás mindkét részt feltárta és igazából azóta se múlt el, és erről tájékoztatott is hogy akinek már többször volt annak kialakult a hajlama és igen esélyes hogy visszatér.

És egyszer nyáron majdnem visszatért, de akkor már képes voltam visszalohasztani, mondom hogyan és hogy mire figyelj oda MINDIG:

Akárhányszor székelsz MOSD ki alaposan, ha erre nincs mód legyen nálad baba törlőkendő és a papírtörlést követően használd (meg fogsz lepődni mennyi fekália van még ott annak ellenére hogy a wc papíron már semmi nincs)

Szőrtelenítsd a területet MINDIG.

Kb hetente (főleg ha valami oknál fogva megint érzed hogy kezd kiújulni) azonnal használj egisept bőrfertőtlenítőt és betadinet.

Ha ezekre alaposan odafigyelsz akkor tudod kezelni. Én azóta minden nap többször nézem hogy minden okés e és nem engedek ezekből a szabályokból (mert egyszer majdnem visszatért mikor lustábbá váltam). Kicsit több mint egy év telt el hogy Tamás műtött és mesélt arról hogy mégis mi ez, előtte meg hat havonta jártam a tök felesleges és fájdalmas műtétekre.

Egyszóval nem annyira a szőr meg az ülés miatt van (bár ezek is segítik) hanem sokkal inkább az izzadtság és a fekália miatt.

Figyelj oda nagyon hogy MINDIG tiszta legyen!

2018. ápr. 14. 07:23
 18/20 anonim válasza:

#17-es, Gergely! Nagyon hasznos volt a válaszod!

Tudnád kicsit részletezni, hogyan kezelted házilag, amikor elkezdett kijönni a pukli és hogy sikerült visszanyomni? Ilyenekre gondolok, hogy hova fújtad a fertőtlenítő sprayt, hogy kezelted Betadine-nal, stb. (Betadine-ból van a jód és a folyékony szappan változat is, melyiket használtad?) Bekötötted esetleg külsőleg a sebet jóddal? Vagy hogy kell elképzelni mindezt?

Előre is köszönöm, szerintem sokan örülnénk ennek a válasznak.

Nekem amúgy idén év elején jött elő újra a ciszta 7 év tünetmentes állapot után, úgy, hogy a dokik anno azt mondták, ha 2 éven belül nem jön vissza, akkor már kvázi sose fog. Hát, most januárban visszajött, 3 hét alatt gyógyult csak be, miközben korán elmentem már a gyulladás észlelését követően, nem vártam három hetet vele, mint 7 évvel ezelőtt. Akkor pár nap után már futni is tudtam kvázi, miután felvágták, három és fél hónapja viszont még gyulladáscsökkentőt is kellett szednem, annyira nem akart elmúlni a gyulladás a feltárás ellenére sem.

Most megint úgy tűnik, hogy elő akar jönni, de még nem olyan mértékben, mint januárban. Ezért keresem a megoldást, hogyan küldhetném vissza oda, ahová való: a mélybe. :D

Jegeléssel próbálkoztam, volt olyan orvos, aki ezt javasolta megelőzés céljából, de nem bánnám, ha lenne valami konkrétabb tipp is, mert ennek a sikerességében nem nagyon bízok.

27/N

2018. máj. 21. 03:34
 19/20 A kérdező kommentje:

Azóta 7 év telt el, köszönöm szépen mindenkitől, hogy megosztotta a tapasztalatait!

Pongrácz Gergely: nekem is a szőrbenövést mondta akkor a doki, őszintén, én nem nagyon hittem neki, sokkal logikusabb amit a te orvosod mondott! Tényleg nagyon hasznos amit írtál, elraktározom magamban arra az esetre ha visszajönne ez az egész, de hozzátenném, hogy:

a műtét elmaradt (a doki javaslatára, mondván, hogy hátha megúszom, és nem jön vissza a ciszta), és azóta eltelt 7 év, eddig megúsztam.

Viszont sokszor eszembe jut azóta is, és félek tőle. Megmondom őszintén, olyan mély nyomot hagyott bennem az a fájdalom akkor, a sebtisztítások, hogy nem tudtam ülni/feküdni/menni, és a sok rémisztő történet amit olvastam másoktól... Tényleg, ahogy valaki írta, ez nem egy nagy betegség, de nagyon szemét egy dolog!

Nekem amúgy úgy kezdődött, hogy nyáron összeszedtem valami vírust, és annyira leterített, hogy nagyon magas lázzal feküdtem napokig egy rossz fotelágyon, ami akkorra már össze vissza betört alattam, de deszkákkal volt megjavítva, és egy ilyen deszka pont a fenekem alatt nyomott. Nem tudtam mást csinálni, mint elviselni a deszkát, de éreztem, hogy napról napra jobban fáj a fenekem, és én is zuhanyzásnál vettem észre, hogy a feszítő érzés egy dudor miatt van, ami másnap ki is fakadt. Szóval az valóban stimmel, hogy az izzadtság is közrejátszott a dologban, hiszen nyár volt, izzadtam a melegtől és a láztól. Minden mellett a szőr benövése tűnik a legkevésbé hihetőnek. Azóta igyekszem puha dolgokon ülni, és feküdni, van egy szuper matracos ágyam. A mai napig néha érzem, hogy belenyilall a fájdalom, ha rosszul ülök, ritkán leguggolásnál is, de van hogy az időjárás miatt fájdul meg a régi sebnek a helye. Egyszer éreztem, hogy zuhanyzás közben hozzáértem, és fájt. Akkor nagyon megijedtem, de nem történt semmi, elmúlt.

Én igazából azt hittem, jól bírom a fájdalmat, de amin akkor végigmentem, rájöttem, hogy nem. Persze ahogy olvasgattam itt, látom mások sokkal rosszabbul jártak, kívánom mindenkinek őszintén, hogy gyógyuljanak ki ebből a rettenetes dologból, sok siket kívánok mindenkinek!

2018. máj. 22. 12:05
 20/20 Pongrácz Gergely válasza:

Gergely vagyok.

Azóta semmi bajom, néha néha picit érzem, ilyenkor szőrtelenítő krémmel szőrtelenítek, de előtte való este egisept bőrfertőtlenítő, a farpofák közti teljes területen és betadinnal is bekenem, az leviszi. Általában max borsószem méretű picit fájó pont jelenik meg, de tényleg hihetetlenül ritka. Ez a lelohasztás módszere ha érzed h kezd gond lenni.

Ha már nagy a baj akkor ez persze nem fog segíteni semmit.

Megelőzésképp mindig mosd ki székelés után vagy használj baba törlőkendőt amig totál tiszta nem lesz.

Ez nem szőrbenövéses betegség hanem a fekáliából származó bacik jutnak be a bőr alá és a szőrtüszők mentén és vagy melegebb napokon amikor izzadékonyabb a bőr és jobban kitágulnak a pórusok ezek bejutnak és elszaporodnak. Ezt kell folyamatosan megelőzni egyszerűen azzal hogy figyelni kell a higiéniára.

Nekünk erre alaposan figyelni kell. Ha követitek az útmutatásaim, amit végülis Lovas Tamás sebész doktorúrnak köszönhetek, akkor ez sose fog visszatérni.

2020. márc. 5. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!